12 skandinaviska favoriter

Skandinavisk design har en särpräglad stil och gör succé runt om i världen. I dagarna går den stora möbelmässan i Stockholm av stapeln och då samlas alla möbelföretag för att visa sina nyheter. Här har vi valt några av våra av favoriter från de skandinaviska designföretagen.

Den klassiska nordiska träkänslan ser vi hos Eilersen. Soffan Soft Ice har rena och avskalade former. Den är designad av Jens Juul Eilersen som eftersträvade en balans mellan hållbar design och mjukhet.

Kaxig dansk design från Hay. Stolarna Spider Woman är designade av Louise Campbell och finns i svart och vitt.

Finsk glaskonst när den är som bäst. Iittalas fat Kastehelmi, design Oiva Toikka. Kollektionen designades redan 1964 och 2010 nylanserades de mest populära delarna i serien.

Soffan carmo från Bo Concept, soffbord i korallrött, vintageblått och aquagrönt. Allt i en miljö med industrikänsla som känns helrätt just nu.

Lampan hely från Klong. Bakom den står den finska designern Katriina Nuutinen. Hon kallar sin lampa för en ”juvel av ljus”.

Skandinaviska former hos Northern Lighting. Lamporna Diva och stolar i trä.

Danska Fritz Hansen är världskänt för sin ikoniska design från bland andra Arne Jacobsen, Bruno Mathsson och Hans J Wegner. På bilden syns Arne Jacobsens loungestol Ägget, bordet Little Friend av Kasper Salto och klädhängaren Coat Tree av Sidse Werner.

Daniel franzéns bord Chamfer, för Karl Andersson & Söner. Ett stilrent bord som finns i många olika höjd och passar därför i hemmets alla rum. Lampan Umbrella från Zero hänger över matbordet.

Skandinavisk estetik hos danska Muuto. Minimalistiska lampan Semi hänger över ett träbordet.

Skandinavisk estetik hos danska Gubi. Minimalistiska lampan Semi hänger över ett träbordet.

Få möbler känns mer skandinaviska än Stringhyllan. Den blev snabbt en riktig klassiker efter att den designades av Nils Strinning på 40-talet.

Glasservisen Socks rolled down är inspirerad av nerrullade sockor och designad av Anu Penttinen för Marimekko. Allt uppdukat på Marimekkos duk Kaivo, av Maija Isola. Läs mer om Patone här.