Bakom en helt vanlig dörr i sekelskiftsbyggnaden på Grevgatan i Stockholm gömmer sig en oväntad skatt
Bakom en helt vanlig dörr i sekelskiftsbyggnaden på Grevgatan i Stockholm gömmer sig en oväntad skatt. Här har arkitekten Daniel Holmqvist sedan 2006 jobbat med att transformera en gammal 30-tals råvind till en svindlande vindsvåning där varje detalj tagits i åtanke och där den allra senaste tekniken skapar ett ultrabekvämt boende.
I Stockholm ser vi alltfler vindsvåningar som byggs i denna anda, och där främst tekniken är en viktig aspekt.
– Min målsättning är alltid att skapa ett kvalitativt boende. Tekniken ska vara dold i de objekt som jag förädlar. Den ska vara användarvänlig, snygg och integrerad i arkitekturen. Man vill inte störa sig på teknikdetaljer, berättar Daniel.
I vindsvåningen finns mycket glasinslag. På övervåningen där vardagsrummet och köket är, byggdes även en sagolik terrass med utsikt över takåsar och en stor del av Stockholm. Här känner man sig “on top of the world”. Det unika med terrassen är att den har en hög placering i förhållande till taknocken.
– För att göra den mer trivsam valde jag tre olika storlekar på golvstenarna i en ljus skiftande färg. De är inspirerade av de stora piazzorna i Italien, berättar han.
På den nedre våningen finns badrummet och två sovrum. En högblank vit svävande trappa förenar de två våningarna och över den finns ett glasgolv installerat. Från takfönstret utgör glasgolvet även ett ljusschakt till entrén. När man ligger i badkaret ska man fortfarande kunna ha kontakt med övervåningen, därför är badrummet också delvis öppet.
Byggnadens arkitektur förändrades på 30-talet. Fastigheten bestod av sex paradvåningar 1883 och byggdes om till 41 mindre lägenheter. Under 70-talet användes den som hotell.
– Våningen har jag inrett i en modern italiensk designstil. För att få in maximalt med ljus byggde jag ett stort glasparti mot terrassen som kan integreras med vardagsrummet genom det stora vikpartiet.
De senaste trenderna inom teknik handlar till stor del om att den ska vara så osynlig som möjligt och inte dominera rummens eller hemmens utformning och design, till skillnad från 80-talets trend. Tekniken ska med enkla knapptryckningar göra det så bekvämt som möjligt för oss och skapa den atmosfär som man vill uppnå vid olika tillfällen.
Storstadsmänniskans livsstil idag gör att vi oftast värdesätter bekvämlighet och komfort högt i våra hem. Teknikens syfte ska vara att förenkla livet, vilket dessa high-techlösningar gör genom att automatisera hemteknologin med enkla och exklusiva styrsystem. I vindsvåningen på Grevgatan blir det inga långpromenader för att tända och släcka lampor, öppna och låsa dörrar eller stänga på och av TV:n eller köksapparaterna. Gira-panelen som sitter i väggen styr allt: ljusinsläpp från fönstren, belysningen, temperaturen både inne och ute på terrassen, ljud och bild och allt annat som du skulle kunna önska dig. Larm och övervakning går också att ställa in, och man kan förprogrammera olika ljusscener.
– Man kan ha ett allmänt scenario, ett middagsscenario, kanske ett “mysscenario”, städscenario, osv.
Dessa high-techlösningar lever helt i symbios med inredningen. När Daniel skapar våningar utgår han ifrån en tidlöshet och en neutral bas. I en sådan inredning ska inga störande moment i form av fula sladdar eller teknikapparater synas. I vindsvåningen finns högtalarna osynliga i taket, ljuskällorna kommer från många olika håll och är snyggt inbyggda i taken och väggarna. På kvällen ser de små spotlighterna i taket ut som en rofylld stjärnhimmel.
Ljuskällan är inbyggd fem centimeter in i taket så att man inte blir bländad.
– Belysningen är alltid väldigt viktig för att skapa en dynamisk miljö och det jobbar jag mycket med.
Den gaseldade öppna spisen kan enkelt manövreras och går att tända i två olika lägen. På vintern skapar den en varm härlig atmosfär och på sommaren en känsla av liv i den strikta interiören. Golvvärmen är automatiserad och går även att justera precis så som man vill. Golvtemperaturen på terrassen ställs in cirka tre till fem grader vintertid så att ingen snö samlas och orsakar problem. På sommarkvällarna kan man få en komfortvärme och gå barfota på det annars kalla stengolvet.
I köket syns ett härligt ljusspel som förhöjer stämningen på kvällarna och induktionsspisen från Miele smälter perfekt ihop med den övriga köksinredningen.
Det är i panelen på vardagsrumsväggen som all magi sker. Härifrån styr man precis all belysning och alla teknikhändelser. Dessa funktioner går också att programmera in i en iPad, iPhone eller Android tillsammans med ljudstyrning från HiFi-anläggningen och på så sätt kan allt styras trådlöst. Man kan styra de olika funktionerna från soffan, sängkammaren eller på distans genom enkla ikoner i sin mobil.
Här i våningen går möblemanget i en mycket ljus färgskala för att skapa lätt och rymlig karaktär och en tidlös bas.
Matbordet från Varaschin är lätt och klarar av ett åretruntklimat vilket är en fördel om man vill äta middag på terrassen sommar som vinter.
Idag är dessa styrsystem förhållandevis överkomliga prismässigt om man jämför med bara för fem år sedan. Med tanke på att elektronikkomponenter utvecklas i en rasande fart där exempelvis nya versioner av mobiltelefoner, datorer, TV-apparater och andra teknikprylar lanseras på marknaden var och varannan månad, spår Daniel att många av dessa lösningar inom fem år kommer att finnas i stor utsträckning i våra hem.
Fotograf: Christian Olausson