Så mycket kostar det att renovera badrummet

En badrumsrenovering är en kostsam process, men hur mycket kostar det att renovera badrummet egentligen?

I denna artikel har vi gjort allt vi kan för att upplysa dig om alla de kostnader som tillkommer när du renoverar badrummet.

Utöver det ger vi dig konkreta finansieringsalternativ i slutet av artikeln.

Vad kostar det att renovera badrummet?

Vi uppskattar att det kostar omkring 170 000 kronor att renovera ett badrum på 17 kvadratmeter. Faktorer som påverkar priset inkluderar bland annat rivningsarbetet, kakel och klinker, tätningsskyddet, badrumsmöbler samt kostnad för rörmokare och elektriker.

Läs mer: Att köpa solceller i Sverige – Så går det till!

6 kostnader när du renoverar badrummet

1. Rivningsarbete15 000 kr
2. Tätskiktsskydd10 000 kr
3. Kakel och klinker40 000 kr
4. Rörmokare35 000 kr
5. Elektriker20 000 kr
6. Badrumsmöbler50 000 kr
Totalt170 000 kr

1. Rivningsarbetet kostar cirka 15 000 kr

Att anlita hantverkare för att riva och forsla bort gamla badrumsmöbler och inredning kostar i regel cirka 15 000 kr. Värt att notera är att du kan välja att utföra stora delar av rivningsarbetet själv för att således spara pengar.

2. Tätskiktsskyddet kostar cirka 10 000 kr

Som Boverket förtydligar är det viktigt att tätskiktsskydda badrummet på ett korrekt sätt. När ditt badrum har ett fungerande tätskikt är fuktkänsliga ytor helt skyddade mot vattenskador, vilket medför att badrummet håller länge.

3. Kakel och klinker kostar cirka 40 000 kr

Den exakta kostnaden för kakel och klinker beror bland annat på hur stora plattorna är samt hur svårt det är att passa in plattorna i badrummet. Inköpspriset spelar också en stor roll.

4. Rörmokarkostnaderna ligger ofta på cirka 35 000 kr

Att anlita en rörmokare som bland annat installerar rör till dusch och toalett kostar ofta omkring 900 kr/timme. En normal kostnad för rörmokare ligger i detta fall på 35 000 kronor inklusive materialkostnader.

5. Elektrikerkostnaderna ligger ofta på cirka 20 000 kr

Att anlita en elektriker som bland annat drar elledningar och installerar eluttag kostar ofta cirka 800 kr/timme. En vanlig totalkostnad för elektriker ligger på 20 000 kr för ett normalstort badrum inklusive material.

6. Badrumsmöblerna kostar cirka 50 000 kr

Badrumsmöbler för ett medelstort badrum har en snittkostnad på cirka 50 000 kr. Värt att tänka på är att kostnaden för möbler kan ligga på så lite som 20 000 kr, och så mycket som 150 000 kr eller mer. Det är alltså helt upp till dig gällande hur mycket du vill betala.

Så kan du finansiera ditt badrum

Att finansiera en renovering genom lån är ofta en bra idé, men vilken lånetyp passar bäst för badrumsrenoveringar? Det svarar vi på nedan.

1. Att ta ett privatlån (ränta på ca. 7,5 %)

Att ta ett privatlån för att betala för ditt nya badrum är det bästa finansieringsalternativet. Främst då räntesatsen är relativt låg, men även då utbetalningstiden är flexibel.

2. Att ta ett snabblån (ränta på ca. 35 %)

Snabba lån har ofta en räntesats på omkring 35 %, vilket är relativt mycket. Det är alltså en dålig idé att finansiera sin badrumsrenovering med ett snabbt lån. SMS-lån, som dessa lån brukar kallas, kan vara försvarbart om du behöver ha råd att laga bilen eller om du måste betala en faktura som riskerar att förlöpa.

Att ta ett snabbt lån för lyxkonsumtion, som en badrumsrenovering faktiskt är, det ska du undvika.

3. Att höja sitt bolån (ränta på ca. 1,75 %)

Om du höjer ditt bolån för att ha råd att renovera ditt badrum får du låna pengar mot en låg ränta. Samtidigt är det relativt omständligt att höja sitt bolån.

För det första måste du boka ett möte med din personliga bankman, för det andra kan du inte låna till mer än 85 % av bostadens värde och för det tredje kan du bli tvungen att amortera mer aggressivt. Läs gärna mer om hur Sveriges amorteringssystem fungerar genom att besöka Konsumenternas webbsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *