En oas i storstan

I Chicagos livfulla område Bucktown byggde paret Strawn sitt drömhem. Det är en ljus, öppen och modern bostad där naturen gör sig påmind

Paret Strawns hem ligger i Chicagos livfulla område Bucktown, och är byggt helt och hållet utifrån deras fantasi och önskemål. Det är bara några år sedan som Robin och hennes man flyttade från New York till Chicago och flytten blev förstås också startskottet på deras sökande efter ett nytt hem.

– I början hade jag väldigt mycket hemlängtan, berättar Robin. Chicago har en väldigt annorlunda atmosfär från New York. Det finns en anledning till att stan kallas för ”second city”, skrattar hon.

– Vi började leta efter ett område som var mest likt New York. Först hittade vi en stadsdel som vi övervägde, men det kändes mycket mer som New Yorks ”uptown” och det var inte riktigt det som vi var ute efter. Men sen hittade vi Bucktown som påminde oss om de mer urbana och livliga områdena i New York. Här har vi restauranger och butiker inom gångavstånd.

Bucktown är ett trendigt område med många caféer, barer och på senare år även allt exklusivare butiker. Det livfulla området lockar många konstnärer och en yngre publik.

Robin och hennes man köpte tomten och byggde huset helt från scratch.

– Vi köpte en dubbel tomt. Det härliga med det var att vi kunde reservera en del av baksidan för barnen. Ena halvan av en tomt fungerar som en uteplats. Det känns väldigt unikt att kunna ha ett grönt område för barnen i en storstad som Chicago.

De jobbade med ett lokalt företag som förverkligade deras idéer.

– Det finns en speciell estetik i Chicago, men vi ville faktiskt ha något väldigt annorlunda.

De första spadtagen togs i början av 2008 och ett och ett halvt år senare stod huset redo för inflyttning.

Hela inredningen är en produkt av Robins fantasi och kreativitet. Hon hämtade en stor del av inspirationen från böcker som hon hittat i en bokhandel i Chicago, The Prairy Bookstore.

– Den är helt fantastisk. Där gjorde jag massa research om hem i Hamptons utanför New York. Jag valde allt det som jag gillade och kopierade komponenter som jag verkligen älskade.

Det tog ett och ett halvt år.

– Jag började designa när bygget precis hade påbörjats. Jag minns det så väl eftersom det var då hela familjen lämnade sina fotavtryck och signaturer i cementen framför huset.

På husets grundvåning ligger vardagsrummet, allrummet, matsalen, köket, skafferiet, atriet, damtoaletten och Robins kontor. Atriet är placerat mellan vardagsrummet och allrummet och skapar en härlig transparens i hemmet. Det gör att man från varje rum har en överblick över de andra rummen på detta våningsplan. På övervåningen finns gästsovrummet, mastersovrummet, och dottern och sonens sovrum. Varje sovrum har tillhörande badrum. Här finns också en tvättstuga.

På husets nedre plan finns en gästsvit, ett kontor, en damtoalett, en tvättstuga, ett stort förvaringsrum, barnens lekrum/TV-rum, barngym, gym, ett konstrum/en atelje, makens arbetsrum och en hall.

Robin och hennes man har rest mycket genom åren, vilket återspeglas i hemmets atmosfär och inredning.

– Vi reste framför allt innan barnen föddes och vi tog med oss en hel del föremål, och även inspiration från våra resor, till vår inredning.

– Vi älskar naturkänslan och den etniska atmosfären med de olika materialen i enhetliga men varierade material.

Detta beskriver husets huvudtema. Även färgerna går i de jordiga bruna, gråa och beiga tonerna, och rummen är fyllda med exotiskt trä och natursten.

Parets främsta resedestinationer har varit Afrika och Asien, vilket märks tydligt i bland annat sovrummet. Sänggaveln och skulpturerna är gamla resefynd, den förstnämnda från Etiopien och den andra från Igbofolket i Nigerien. Stolarna kommer från Kina och mattan är skräddarsydd i Indien.

En utmärkande del i hemmet är golvet som täcker hela övervåningen. Inspirationen kommer från The Musem of Modern Art i New York, där precis samma sten har använts, fast i grått.

– Från början ville jag ha ett mörkare golv och jag älskade stenarna som finns i Moma. Jag forskade lite och fick veta att de använde sig av tre olika stenar från ett och samma företag, Vermont Structural Slate Company. Jag kontaktade dem och mitt val föll till slut på ett stenslag som heter Janegrey Sandstone och som även fanns i naturfärgat, då kallat Sheridian Sandstone, ett ljust terracottafärgat sandsten som skulle passa perfekt med den jordiga känslan som jag ville skapa.

Eftersom Chicago kan vara väldigt kallt större delen av året installerades golvvärme igenom hela huset.

På grund av den sköna värmen och golvets estetik har familjen inte så många mattor.

Det är rättvist att säga att hela inredningen är signerad Robin Straw. Hon jobbade tillsammans med ett företag som heter Primitive Artworks och som bland annat säljer konst från hela världen. Hon ritade möblerna och olika föremål och företaget omvandlade hennes idéer till verklighet.

– Jag ritade i princip alla möbler i hemmet, utom våra resefynd, vilket egentligen känns helt galet med tanke på att jag är advokat och ingen konstnär eller designer, skrattar hon.

Hon hittade också många av tygerna och materialen som skulle användas. Ett exempel är köksstolarna som är en av de få möblerna som kommer från Robins New York hem. Ursprungligen kommer de från ABC Carpet, men de fick ett helt nytt utseende med nytt tyg.

En av hemmets mest spektakulära möbler är matbordet, som är gjort i ett enda stycke trä. Det är skapat av David Stine, en lokal snickrare. Han använder sig av endast inhemskt ädelträ som han sedan gör helt unika objekt av. Just detta bord är gjort av tysklönn och har en cirka tio centimeter bred bordsskiva.

Robins favoritrum är köket och familjerummet.

– Såklart, skrattar hon. Det brukar ju vara så. Men det är ju här vi spenderar den största delen av vår tid och umgås, har middagar, fester osv.

Köket är skräddarsytt enligt Robins design och önskemål. Bakom själva produktionen ligger Harvardbaserade företaget Modern Millwork Innovations.

Till allrummet designade Robin en dubbelsidig soffa, just för att den skulle vara anpassad för större umgängen och fester. På så vis har de också en sida som är vänd mot TV:en och en mot köket.

– Jag ville också att köket och familjerummet väldigt lätt skulle kunna sammanföras. När vi har fest kan jag bara sätta ihop borden och på så sätt skapa ett större och trevligt utrymme för umgänge.

Höjden på de olika soffmodulerna gör att de kan användas som säten, pallar eller bord. Modulerna kan också flyttas och möbleras om på ett enkelt sätt.

– Men ur en estetisk synvinkel är det min säng som är min favoritmöbel, säger hon. Den gjordes också av Primitive Artworks och var ursprungligen ett objekt jag köpte i Afrika.

Det bästa med huset tycker hon är ljuset, men även den jordiga naturkänslan.

– Jag skulle vilja säga att hemmet är modernt blandat med naturelement. Jag älskar den jordiga känslan, och ser mig själv lite så också, säger hon.

– Men jag måste säga att det bästa med hemmet är ljuset. Det är väldigt svårt att hitta bra ljus i Chicago, en stad där vinterhalvåret är väldigt mörk. Det är lite av ett problem här som var superviktigt för oss att hitta en bra lösning på. När vi berättade för folk hur vi skulle bygga huset, med atriet och mycket fönster och glas, sa dem att vi var galna och skulle frysa under vintern. Men eftersom vi har installerat golvvärme på varje våning är det jätteskönt. När man går upp på morgonen känns det som att man är på semester, och det är tack vare ljuset och naturkänslan.