Design i tiden

Klockan ”Every minute, Every hour” är en filosofisk tolkning av en kärlekshistoria där tiden utgör en central roll. Tillsammans står de enade sida vid sida, och för varje minut och timme som går formas en ny framtid som skapar morgondagens minnen.

Så beskriver Anna Alriksson klockan som hon ställde ut på Ikeas utställning ”Tillsammans” i Stockholm sommaren 2010.

Precis som tiden tycks förändra, är även Annas design ständigt under förvandling.

– Nya intryck skapar hela tiden nya idéer till formelement. Men om jag skulle göra ett försök att förklara min designstil skulle jag nog säga att den är ganska grafisk, avskalad, med rena linjer och objekt i råa material.

Anna har alltid haft en stark vilja att skapa och när hennes vänner ritade hästar, ritade hon själv oftast idéer till möbler. Det var inget hon reflekterade över som barn, men idag är hon medveten om att den kreativa ådran alltid har funnits hos henne.

Efter gymnasiet sökte hon till en förberedande designutbildning på Örebro Universitet och därefter begav hon sig till Nya Zeeland för en praktik på ett inredningskontor i Wellington. Efter den hann hon även med att återvända till Sverige och ta en kandidatexamen i design, och studera vid den anrika designskolan Pratt Institute i New York. Hon har precis avslutat sin Master- utbildning vid HDK i Göteborg.

– Skapandeprocessen är det bästa med mitt jobb, berättar hon. Att få se sin idé gro från frö till planka och att se sin produkt bli verklighet. Som designer är det också givande att med hjälp av sina produkter bidra till att förbättra människors vardag.

Men även utmaningar kan vara roliga, berättar hon. Som att lösa funktionella problem och undersöka nya material och tekniker.

Som inspiration tar Anna upp naturen.

– Jag imponeras ofta av alla geniala lösningar som naturen skapat, och som mänskligheten sedan kopierat. Som t ex tistelväxtens häftkapacitet som gav idéen till kardborrebandet. Men jag kan få inspiration från i stort sett allt, och ibland kan de mest ordinära vardagstingen ge en idé till något nytt.

Hennes designprocess är sällan helt linjär, men hon skissar mycket och jobbar sedan med fullskaliga mockups.

Annas senaste produkt är en stol inspirerad av hennes minnen från Dalarna, i synnerhet Borlängeregionen, där hon är uppväxt. Hon har jobbat med material som läder, stål och furu som har en stark koppling till området. Stolen kommer att ställas ut på Röhsska Designmuseum i Göteborg mellan 4 juni och 4 september.