Hemma hos Andreas Carlsson

Vårt Nya Hem hälsar på hos låtskrivaren och musikproducenten Andreas Carlsson. Han är jurymedlem i svenska Idol och aktuell med sin första roman Dandy som släpps i höst. Andreas delar sin tid mellan Stockholm och Kalifornien och bor i ett historiskt, spanskinspirerat hus som sett en rad kända skådespelare komma och gå.

Huset från 1920-talet ligger på branta och kurviga Kings Road, en legendarisk gata ovanför Sunset Boulevard. Chateau Marmont från samma epok—kändisarnas tillhåll genom tiderna—ligger på kort gångavstånd. Villans första ägare var ingen annan än Charlie Chaplin. Långt senare bodde Robert Downey Jr. här med Sarah Jessica Parker. De sov i samma sovrum som Andreas och hade många galna fester i hembion på källarplanet. Robert flyttade hit 1992, tydligen för att fånga upp Chaplins energi när han gjorde sig redo för filmen om komikern. Även Kenau Reeves har bott här, liksom David Schwimmer och många andra.

– Jag gillar feelingen i huset, men har ännu inte bott här så mycket. När jag är i Los Angeles jobbar jag ofta 17 timmar per dag och hinner liksom inte med annat. Dekoren i musikrummet och matsalen, som inte är helt klar, har jag i alla fall gjort själv. När man skapar en ny miljö i ett rum skapar det i sin tur kreativitet, som min hemstudio, något jag alltid drömt om att ha.

Andreas har bott i villan ett par år och den är även hans arbetsplats; en studio med sovmöjligheter, i lyxversion. Deborah, hans general manager, har också sitt kontor i huset. Läget är centralt, praktiskt i en stad där man måste köra bil vart man än ska. Studioinspelningar sker genom att bara öppna dörrarna bakom pianot, innanför göms hela inspelningsutrustningen.

Många kända musiker tillbringar dagar och veckor i huset med att skriva och spela in nya låtar. De njuter av att slippa jobba i en sliten gammal studio nere på stan. Beviset är den annorlunda gästboken i form av autografer skrivna med Sharpie på insidan av flygeln.
Viktigt är också att kunna erbjuda sonen William, nio år, ett riktigt hem när han kommer på besök från Sverige, samt ordna middagar när tiden tillåter. Tavlan i matsalen föreställer Pasadena Bridge och känns lika tidlös som resten av huset. Andreas har sju verk av konstnären R. Kenton Nelson som målar en bro om året. Värdet har skjutit i höjden och hans tavlor är nu nästan olösliga. Familjen Porsche köpte rubbet från senaste utställningen, det säger väl allt.

– Jag älskar inredning och önskar att tiden räckte till så mitt hem kunde matcha intresset. Det är ungefär som att säga att man går på gymmet varje dag, men ändå ser ut som en snok i kroppen. Man hoppas ju se ut som Arnold Schwartzenegger istället! Min smak har dock förändrats ganska mycket, från att i Sverige ha varit mer lätta träslag och ljusare färger, till att nu föredra antikviteter och rustika möbler, t.o.m. saker som är gotiskt inspirerade. Det känns som det passar min skaparådra bättre att omge mig med lite mer tyngd och edge. Jag skulle gärna ägna mig mer åt just konst, design och inredning, men det är också lätt att fastna i det och spendera enorma pengar. Jag har redan haft sådana inredningsresor i Sverige.

– Hemmet är en faktisk plats och som allt annat här i livet är det bara något man samlar på sig.

Om man ersatte Skåne med LA och Lappland med Stockholm, skulle det fortfarande kännas som samma land. Större skillnad är det inte för mig och jag känner mig lika hemma på båda ställena, kanske t o m mer i Amerika. Här har man mycket störrre visioner och drömmar och kan släppa det där om att vara lagom och passa in. Istället gör man det som känns rätt, som att börja med desserten om man så vill. USA är ett fantastiskt land som har gett mig allt jag har i mitt liv.

– Det är väldigt viktigt att leva sunt. Mina dagar är långa och jag tar hand om mig själv för att orka med. Jag är snål med fett och socker, dricker inte mycket, tränar och undviker droger. Livet förändras hela tiden och man måste tackla problemen. “Embrace the pain”, som det sägs i Staterna. Jag är den jag är och tar ansvar för vad jag gör. “Live to Win” står inte för nåt självbejakande mantra, utan handlar om att leva var dag till fullo. Rikedom är att vakna upp på morgonen och veta att man gör det man vill. Pengar och bilar kommer och går, det finns alltid en ny modell eller ett nytt hus.Teorin om att vakna upp och vara missnöjd och miserabel, tycka allt är skit och därför bedöva sig själv med droger, duger inte. Andreas har inte alltid haft det så här bra och gör nu allt med stor entusiasm och ödmjukhet. Det handlar om inställningen till livet och uppskattingen för den tid vi får.

Andreas är jurymedlem i svenska Idol tillsammans med Laila Bagge Wahlgren och Anders Bagge. Musikbranschen blir mindre och mindre och allt fler söker sig till deras lilla “Idol-ö”. Nya talanger får chansen och har inget att förlora. Det är tre minuters fritt fall och sedan får man se hur det går…
– Vi har gjort ett fantastiskt program den här säsongen också, med humor, värme och många roliga ögonblick. Det är tittarekord och nu på sjunde säsongen slår vi t.o.m. finalerna från tidigare år. Nästa projekt är att marknadsföra första romanen Dandy. Förra året utgavs självbiografin Live to win: Låtarna som skrev mitt liv där Andreas öppet beskriver livets berg-och-dalbana som lett till top-hits för världsartister som Britney Spears, Céline Dion och Bon Jovi. Fenomenet Dandy har han jobbat på i tre och ett halvt års tid. Det är en blandning av olika media; en musikalisk resa i form av grafiska noveller, en casting-show på internet och förhoppningsvis en musikal i Vegas.

Andreas älskar allt som har en stark image. Dandy marknadsförs med affischer på utomhusväggar och i tunnelbanan, även McDonald’s-kedjan blir involverad. Boken lånar mycket från serietidningsvärlden och handlar om könsstereotyper tagna till sin absoluta spets. Huvudpersonen Dandy och flickvännen Diamond rör sig i en spännande parallellvärld som heter Platinum City.
Musiken kommer att spridas på ett nytt och sensationellt sätt, det är underhållning utan gränser. Om man sen plockar upp boken, musiken eller nåt annat först spelar mindre roll.

Det tar ett tag att komma in i livet i LA, men Andreas har en skön krets av vänner som han trivs med.
Han är väldigt fokuserad på allt som händer och har nog bara varit på stranden en enda gång under alla år.

Han är inte så jättesocial som man kanske kunde tro och hänger sällan fester och klubbar. Det är mest jobbet och hemma som gäller.
Den gode vännen och kollegan Jonas Åkerlund bor längre upp för kullen och jobbar också jämt.

– Man tror att Hollywood bara är en fest, men det finns miljoner andra som jobbar dygnet runt. Även om solen skiner och det liknar ett vykort är det inte riktigt så i verkligheten. När Andreas ska slappna av brukar han åka till Las Vegas. Enligt honom finns det två sorters människor som åker dit: dels de som kommer för att spela tennis och golf, äta gott, se fantastiska musikaler och sova i de bästa sängarna i världen. Sen finns det de som åker dit utan att boka hotellrum, är på klubb och spelar dygnet runt och sen vaknar upp omedvetna om var de befinner sig.

– Om dem skrev jag låten Waking Up In Vegas för Katy Perry. Själv är jag är nog nånstans mitt emellan, ligger gärna vid poolen och har det hur fantastiskt som helst. Det är ganska skönt att sätta på radion och bara köra dit genom Nevada-öknen. Andreas åker till Sverige för att jobba, men framför allt för att umgås med William, som är pappa upp i dagen med pigg och vaken blick. Han bor annars med mamma Hannah Graaf. Andreas är själv född i Danderyd, men har bott i Småland emellanåt och trivs egentligen bäst i södra Sverige. Det är liksom hemma, mer än Stockholm även fast han känner allt och alla där.

– För mig är musiken allt. Jag var fokuserad från en tidig ålder och visste vad jag ville. Stora idolerna under uppväxten var bl.a. hårdrockbandet Kiss. Nu är Andreas bästa vän med Paul Stanley—han med stjärnan – vars senaste solo heter just Live to Win, Andreas motto. Pauls tavla, signerad med Sharpie, hänger väl synlig hemma i köket.

Första gången Andreas hörde en av sina låtar i taxin på väg från flygplatsen in till Hollywood var en oförglömlig upplevelse. Det var då han på allvar insåg att han nått toppen. Nu går det inte en dag utan att Andreas musik spelas på radio i USA. Men på tillfrågan vad han är mest stolt över kommer svaret blixtsnabbt:
– Min son.