Mixad stil i stan

När Patrik och Rami äntligen gjorde slag i saken och köpte ett gemensamt hem var de rörande överens om hur det skulle se ut och vad som skulle åtgärdas. Eftersom Patrik är kocken fick han bestämma köket. Rami älskar kläder så han fick inreda sovrummet. Resten av renoveringen gjorde de tillsammans

I de trevliga kvarteren kring Kungsholms Torg i Stockholm bor paret Patrik Nilsson, läkare, 35 år, och Rami Mizrahi, eventmakare, 35 år. De köpte sitt första gemensamma hem för sex månader sedan. Lägenheten behövde en rejäl modernisering och uppfräschning så paret bestämde sig för att göra en totalrenovering och därmed också slå ut inte bara en vägg utan två för att kunna skapa sitt drömkök. En fyrarummare på 102 kvadratmeter blev således en tvårummare. De föll pladask för lägenheten tack vare dess gammaldags charm och känslan av en riktig våning som man kan promenera runt i. Det stora ljus­insläppet från söder och de åtta fönstren i fil skapar en ljus och spatiös känsla. Lägenheten ligger också högst upp i huset och har en härlig fri utsikt över takåsarna upp mot Rådhuset.

Som många andra hus i området är detta byggt under 1880-talet. Känslan av en svunnen tid finns fortfarande närvarande i lägenheten trots den genomgående renoveringen. Patrik berättar att han älskar köksingången och de gamla originaldetaljerna som skafferiet och skåpet i serveringsgången. Stuckaturen är välbevarad och snirklig och alla golv, väggar och tak i lägenheten är vitmålade. Att totalrenovera visade sig vara mer omständligt än vad Rami och Patrik först hade trott, en historia man tyvärr hör från många i samma situation. Den största ångesten var golvet, som orsakade mycket huvudbry och extra utgifter. Både Patrik och Rami var helt inställda på ett mörkbrunt plankgolv så de beslöt sig för att ta bort parketten och plocka fram originalgolvet i furu. Problemet var att furugolvet inte kunde ta emot färgpigmentet utan blev tigrerat och flammigt. Efter flera olika strykningar och nerslipningar gav de upp och bestämde sig för ett vitt golv i stället. Golvet målades med vit Timberlandfärg och köksgolvet målades med den nya resistenta Osmovaxoljan som är vattenavvisande och lätt att underhålla.

Det dominerande vita har brutits av med en svart köksbänk, ett svart badrum i marmor och en blank svart sovrumsgarderob. Valet av det vita hemmet med svart som accentfärg var ett medvetet val med en tanke om att det neutrala ska verka som en bra bas under alla färgglada detaljer som hemmet i framtiden ska inrymma. Patrik och Rami vill gärna ha en mixad inredningsstil i lägenheten, antika saker ska blandas med femtiotalsklassiker och moderna möbler med minnen från resor till jordens alla hörn. Inredningen ska få växa fram med tiden och det här är bara en början på skapandet av det gemensamma hemmet. Rami, som har sitt ursprung i Israel men som innan han flyttade till Sverige för ett år sedan tillbringade åtta år i Paris, har genom åren samlat på sig en liten arsenal av fantastiska fynd från loppisar och second hand-butiker, mestadels från Paris.

Patrik har sparat sina favoritprylar från sin ungkarlslägenhet på Södermalm och tillsammans har de skapat en spännande blandning med en alldeles särskild internationell atmosfär och karaktär i lägenheten. Alla saker bär på en liten historia om varför de är där och varför de blev valda att få följa med till det nya hemmet.
Den största anledningen till att slå ut de två väggarna och skapa ett extra stort kök var enligt paret att köket är den plats i lägenheten där de tillbringar mest tid. Medan Patrik gör långkok och avancerade maträtter flera dagar i veckan hänger gäster och vänner i köket för att umgås med kocken. Köket är också en plats för paret att mötas och umgås i efter jobbet. Det finns även framtida planer på att förvärva vinden ovanför och då krävs det också ett stort kök för att passa in i den planerade större lägenheten. Nu fungerar Corbusiergruppen i vardagsrummet som matplats, men de planerar att köpa ett stort antikt bord att ställa i köket, kanske på en sommarauktion ute i landet. Gasspisen i rostfritt stål har en bredd på 90 cm med sex plattor och två ugnar så att kocken kan värma olika saker samtidigt. Eftersom det är Patrik som är kocken fick han designa köket. Tanken är att själva köksdelen med spis och köksbänk ska kännas som en enda möbel. Köksbänken består av svart massiv granit med extra djup.

De högblanka svarta draglådorna kommer från Kvik. Den stora vita kakelväggen ger en känsla av restaurangkök, och Patrik planerar att sätta upp hyllor av rostfritt stål för att få fram den äkta bistrokänslan. Rökgångar till flera kakelugnar finns i lägenheten men samtliga ugnar var borttagna. Som tur är finns det samtida kakelugnar att köpa hos kakelugnsmakare så nu har det precis murats upp en i köket, nästa gång är det en öppen spis i vardagsrummet som ska upp.

I flera år drev Rami Tel Avivs trendigaste blomsteraffär och det är något som verkligen avspeglar sig i hemmet, stora och svulstiga arrangemang smyckar olika delar av lägenheten. När Rami gör sina blomsterarrangemang tänker han på höjd, rymd och elegans. Han plockar mer än gärna upp nerfallna grenar under sina joggingturer längs Norr Mälarstrand och omvandlar dessa till fantastiska skapelser, helt gratis.

Det härliga badrummet har en vägg av italiensk mattslipad svart marmor, och golvet är av samma marmor fast med sjöstensfinish. Badkaret är medtaget från Patriks förra lägenhet och nymålat med särskild badkarsfärg. För att få den önskade dimensionen i badrummet tog man bort en klädkammare från sovrummet. Duschen och kranen kommer från Tapwell och det fina måttbeställda och platsbyggda badrumsskåpet kommer från Hans Berger Möbelsnickeri. Den väggfasta toaletten är från Fredells och handfatet är extra långt så att båda får plats att fixa sig. I taket har de planer på att hänga en kristallkrona.
Rami fick bestämma hur sovrummet skulle se ut och eftersom han är intresserad av kläder inhandlades en gigantisk garderob som inte täcker alla behov men var den största som gick att hitta.

Det turkosa överkastet är köpt i en bohemchic boutique i Marais­kvarteren i Paris och leopardpläden och kudden kommer från Raja i Stockholm. De svarta bokhyllorna hittade Patrik på gatan på Södermalm och målade dem svarta. Tavlan med rumpan är en gåva från en väninna med konstnärsdrömmar.

Längs fönstren i det rymliga vardagsrummet står roliga prydnadsföremål av alla de slag, bland annat guldbyttor från Paris och belgiska 50-talsvaser från Amsterdam. Det helt underbara barskåpet hittade Rami på gatan utanför sin gamla lägenhet i Paris och 50-talslampan med den rosa och gula skärmen inhandlades i en antikaffär vid Kungsholms Torg nära lägenheten. Över Corbusiers klassiska soffgrupp hänger Castiglionis lampa Arko och soffbordet i teak är upphittat i ett grovsoprum. På väggen över soffgruppen hänger en inramning av en sällsynt affisch, Andy Warhols Jackie O, och bredvid soffan står en persisk bågskyttehjälm uppställd på en liten piedestal, den är fyndad på en loppmarknad i Paris förorter. Den fluffiga mattan är köpt i Marrakech och zebraskinnet är lånat av en vän som inte tyckte det passade in i hennes lägenhet utan bättre hos Patrik och Rami. I ett hörn står en läcker provdocka täckt i ett färgglatt kollage, den kom till när Rami gick på konstterapi i Paris. Högst på önskelistan just nu står platsbyggda bokhyllor för att rymma alla Patriks böcker som trängs i lådor på vinden. Det är inte bestämt var bokhyllorna ska upp, kanske i köket eller i hallgången längs väggarna och taket. I hallen finns även en pytteliten gästtoalett som är under konstruktion. Den ska inredas som en tjusig fransk boudoir där middagsgästerna kan pudra näsan i väntan på en gourmetupplevelse signerad Patrik Nilsson.