Orientaliskt i Ekhagen

Med massor av spännande föremål från otaliga resor till Asien och ett brinnande intresse för inredning har Thomas och Patrick förvandlat sin lägenhet till en inbjudande oas i storstan.

De stolta ägarna heter Thomas Elbaum och Patrick Österman och är entreprenörerna och kreatörerna bakom barnskoföretaget Vincent Shoe Store som grundades 1999. Vårt Nya Hem besökte Thomas och Patrick i deras spännande hem och fick en inspirerande rundtur. Thomas berättar att köpet av lägenheten i mars 2009 var en impulsgrej.

– Vi hade precis kommit hem efter en av våra otaliga resor till Asien och kollade lägenheter på nätet, säger han.

– Det var söndag och eftersom vi inte hade något speciellt för oss så bestämde vi oss för att åka hit och titta, fyller Patrick i. När vi klev in genom dörren insåg vi att det var ju här vi ville bo!

Uteplatsen var den främsta lockelsen då killarna omedelbart såg vilka enorma möjligheter den hade, och eftersom lägenheten hade få intressenter tog affären endast fem dagar att färdigställa. Det egna hemmet, en tvåa på Stora Essingen, visade sig vara lätt att sälja och de fick exakt den summan de hade bespetsat sig på.

– Det kändes helt rätt att köpa den här lägenheten, även om det var lite väl spontant för det är trots allt mycket pengar det handlar om. Standarden var precis som vi ville ha den (läs: ganska sjabbig) eftersom vi ville bygga om och totalrenovera.

Redan efter ett par veckor kunde de lämna skisser på renoveringen till byggjobbarna.

– Samma dag drog vi till Thailand igen, berättar de.

img

När de kom hem tre veckor senare var naturligtvis ingenting klart, trots stränga order hade jobbet gått långsammare än planerat.

– Det såg vi snabbt till att ändra på, menar Thomas bistert. Jag är väldigt datumfixerad och gillar deadlines, men då ska de hållas!

Planlösningen ändrades på för att öppna upp och få in mera ljus, de ville ha så fria ytor som möjligt. I första etappen revs en vägg i sovrummet för att ge plats åt en stor walk-in-closet, en dörrkarm togs bort och taket sänktes med tolv centimeter i samtliga rum.

– Jag gillar inte vanliga lampor, säger Thomas, så vi fällde in spotlights och högtalare överallt. Bara det gjorde att lägenheten blev helt annorlunda. Dessutom är det mysigt att kunna höra musiken utan att för den skull skruva upp ljudet.

Den första maj förra året var det sålunda dags att bygga terrassen.

Effektiva som de är blev den klar på endast fjorton dagar, det lades impregnerade trätrallar på ”golvet” och vid ena änden byggde de en liten förvaringsbod där de kan stuva in grill, dynor med mera när vintern börjar visa sitt bistra ansikte. Dit in har de dragit en vattenledning för att kunna koppla en slang för att vattna alla vackra växter som prunkar i ett otal blomlådor.

– Ska man ha en slang kan man lika gärna ha en dusch ute på altanen, menar Thomas.

Det är visserligen bara kallvatten, men under varma sommardagar är ju det precis vad man vill ha.

Vattnet kopplas ur under den mörka årstiden och den fantastiska utemöbeln stuvas in under markisen och täcks med en presenning i väntan på ljusare tider.

– Det känns verkligen bittert att behöva packa ihop allt under hösten, säger Patrick. Vi skulle vilja vara härute året om.

Lösa planer på att glasa in en del av terrassen finns men än så länge är det skjutet på framtiden.

Badrummet var redan från början i fint skick med marmor och bubbelkar men har fått en mer asiatisk känsla.

Etapp två av renoveringen skedde så sent som i april i år. Då var det dags att bygga om kök och serveringsgång. Det gamla köket avlägsnades och nya skåp och vitvaror fick flytta in, och även här monterades enhetliga spotlights för att stämma överens med resten av lägenheten. Killarna, som gjorde mycket av grovjobbet själva, gillar den smakfulla lite avskalade stilen och fastnade för en inredning utan krusiduller. För att höja elegansen har de valt bort överskåp och istället täckt väggarna med en spännande mosaik som ser ut som skrynklat folie i glas.

– Vi ville bestämt ha en cool mosaik men på hemmaplan kunde vi inte hitta något som föll oss i smaken, berättar de.

På en av våra arbetsresor till Kina fann vi den i en kakelaffär och blev totalt förälskade.

Trots den dyra frakten så blev det billigare än om de hade köpt den här hemma, och med hjälp av ett proffsgäng som blev eld och lågor över att få montera den läckra mosaiken var jobbet gjort på två dagar.

– Sådant gillar jag, berömmer den evigt effektive Thomas.

Serveringsgången var trist och lite mörk och gjordes rymligare för att bli ”ett rum i rummet”. Väggarna har infällda hyllor med diverse prydnadsföremål från olika delar av Asien. Det är omöjligt att bara gå igenom utan att stanna upp och titta på godsakerna.

– Vi älskar den asiatiska stilen och har ofta alldeles för mycket bagage med oss hem, ler Thomas. Sist hade vi 120 kilo övervikt!

Hela golvet i lägenheten är en stavparkett men så var det inte från början. Kök och serveringsgång hade en läskig gammal korkmatta men efter mycket letande lyckades de faktiskt hitta en likadan parkett. Alla golvytor oljades och färgades in och får hemmet att kännas större.

– Det gäller att vara genomtänkt redan innan man börjar riva, menar Thomas. Det är då man kan få till den där enhetliga looken. Vår inspiration kom från ett läckert hotellrum i Bangkok. Vi gillar hotellkänslan och tycker vi har lyckats bra eftersom vi valt en genomgående stil i hela lägenheten.

Färgpaletten går i ljusa färger och är genomgående i hela lägenheten och i alla rum står vackra asiatiska konstföremål, även den inbjudande takterrassen är dekorerad med exotiska objekt som doftar Bortre Orienten.

När Thomas och Patrick reser till Asien får de mycket inspiration från hotell, butiker, restauranger med mera.

De hittar inspiration till nya barnskor och självklart även inredning. I Hong Kong är affärerna öppna till midnatt och att få besöka marknader eller inredningsbutiker är ett sätt för dem att slappna av efter en hel dag av leverantörsmöten och fabriksbesök.

– Första gången vi var på semester i Bangkok var för sex år sedan och vi blev helt charmade, utbrister Thomas. Dofter, färger och former är fantastiska och det är ett otroligt nöje att botanisera på marknader bland alla sagolika hantverk.

Slutligen är vi tillbaka i hemmets hjärta, takterrassen.

Thomas och Patrick sätter sig i en hörna där de kan lapa de sista soldropparna.

Precis här sitter vi på kvällarna och njuter, avslutar de och höjer glasen till en skål.