Loftläge

Att bo i ett loft är nagot manga drömmer om. Stora öppna ytor med frilagda bjälkar och raa tegelväggar, det har Andreas lyckats skapa i Chicago.

När svenske fotografen Andreas Larsson akte till USA för tio ar sedan för att studera foto i Miami hade han väl inte direkt nagra planer pa att bosätta sig i det stora landet i väst, men efter avslutade studier blev han av en bekant övertalad att flytta till Chicago och där har han bott sedan dess. Under flera ar jagade han det perfekta boendet.

Han visste precis vad han ville ha, men det visade sig vara lättare sagt än gjort att hitta lägenheten som han hade för sitt inre. Ett stort och rymligt hem utan nagra väggar som störde – ett loft – var drömmen.

Ett loft i Amerika är en enplanslägenhet med öppen planlösning. Man behaller endast ytterväggar och later allt ga i ett. Andreas hittade tillslut en lägenhet som föll honom i smaken. Pa fjärde vaningen i en gammal industribyggnad fran 1890-talet köpte han en lya som genomgick en totalrenovering. Byggnaden hade byggts om till bostadshus pa 80-talet men lägenheten hade alldeles för manga väggar för Andreas smak.

– Fran början var det tva rum, men jag tog bort alla väggar som störde och öppnade upp sa att ljuset kan flöda fritt. En av ytter-väggarna är ju helt täckt av fönster, beskriver han.
Därefter fick golvet byggas till för att kunna täcka den nya öppna ytan. Andreas valde att lägga in ekgolv som malades med en särskild färg som vanligtvis används utomhus. Med hjälp av den tjärliknande färgen fick golven en alldeles speciell lyster där träets adring är framträdande. I USA är det lag pa att 66 procent av golven i bostaden ska vara ljuddämpade och detta löste Andreas pa ett snillrikt sätt genom att bygga ett par trappsteg upp till en avsats som fick bli sovutrymme och kontor.

– Här är det populärt att lämna bjälkar och tegelväggar omalade, men jag visste precis hur jag ville ha det sa jag malade över allt till mina vänners stora fasa, skrattar Andreas. Man vill ju ha det som man vill ha det.
Sa blev det, tegel och bjälkar vitmalades. Det Andreas gillar är strukturen av de olika materialen och da gör det inget om de är täckta med färg.
– Jag tycker om svart och vitt och är väldigt designintresserad, berättar Andreas vidare. Jag tycker ocksa om att saker har en funktion.

Han anser att det gärna fa ta ett tag att möblera sitt hem. Eftersom han har koll pa vilka möbler han önskar sig, köper han en sak i taget. Designklassiker gar inte av för hackor da en äkta Arne Jacobsen kan kosta uppemot 450 dollar.
– Jag har stor förkärlek för sadana grejer, men det är dyrt och tar nagra ar att samla. Dessutom är det roligare att köpa det man verkligen vill ha än att skaffa en massa nytt när man flyttar in, tillägger han.

Innevanarna i Chicago köper ofta ett hem med tanken att de ska göra en vinst när de sedan säljer. Enligt Andreas är de inte särskilt pigga pa stora öppna ytor, utan föredrar rum med avskiljande väggar. Skulle de nu välja att bo som Andreas skulle de definitivt inte mala de gamla strukturerna. Men Andreas later sig inte paverkas.
– Manga köper för att sälja, och visst kan man göra sa men jag vill ju ocksa leva i mitt hem. Jag har jag inga planer pa att göra mig av med mitt loft ännu pa ett tag.

Det anses vara lite crazy att göra som jag, de flesta satsar pa säkra kort och undviker galna renoveringar. Möblemanget bestar av fa men utsökta föremal. Sparsamt men smakfullt. I vardagsrummet star till exempel en Eames-stol, hall-väggen är dekorerad med Eames populära klädhängare Hang-It-All och matsalsbordet är Piet Heins välkända Superellipse flankerad av Arne Jacobsens Myranstolar.
– Det är inte helt lätt att inreda en stor öppen yta, man maste vara kreativ. Planera och ha smarta men osynliga förvaringsutrymmen. papekar Andreas.

Omradet Andreas bor i kallas Greektown och är kulturminnes-märkt, där far inga hus vara högre än atta vaningar. Det är fullt av gamla fabriker som inte far rivas vilket resulterar i att de blir ombyggda till lägenheter istället.
– Det är ett skönt och lite gammaldags omrade vilket är ganska ovanligt i USA. Jag trivs väldigt bra, avslutar han.
Chicago är en kall och blasig stad under vinterhalvaret. Andreas har centralvärme hemma sa trots den isande blasten har han och hunden Penny – som är av rasen vizsla – en varm och ombonad tillvaro pa sitt loft.