Mitt i naturen

Huset heter Casa do Lago, vilket betyder ”huset vid sjön” och ligger i Aroeira, en golfresort nära Lissabon. Området ligger ett stenkast från de vackra stränderna i Costa da Caparica, och själva golfbanan som är designad av Frank Pennink slingrar sig igenom en barrskog full av vilda blomster. Om den beskrivningen känns otillräcklig, så vänta tills ni ser huset.

På sina 900 kvadratmeter ryms massor av rum; vardagsrum, matsal, bibliotek, en stor samt tre mindre sviter, kök, gym, inomhuspool och en fristående lägenhet. Det är iögonfallande lyxigt och, som den portugisiske arkitekten Frederico Valsassina så riktigt påpekar, även om det är vanligt med automatiserade hus idag så når detta ett snäpp högre vad gäller bekvämlighet med luftkonditionering även på terrassen.

Första intrycket är linjärt med väggar i natursten i kombination med släta vita ytor i rektangulära former. Det viktigaste vid husets uppbyggnad var att man ville använda sig av lokalt material, särskilt stenen.
– Vanligtvis definierar jag min stil som en ”frånvaro av design och formalitet” genom att använda ett begränsat urval av material och strukturer för att personifiera bygget, som tillsammans med stenen inkluderar metall, gips, trä och glas, säger arkitekten.

De stora transparanta glasväggarna accentueras av poolen i trädgården utanför huset, och dessa accentueras i sin tur av sjön som ligger ett stenkast bort. Altanens mörka träslag kopplar samman med stenväggarna och barken på de omgivande träden. Trots att det är så modernt med sitt glas, vatten, den grova strukturen och färgen på stenen och träet, så smälter huset samman med den natursköna omgivningen på ett harmoniskt sätt.

– Jag gillade verkligen att vi kunde utnyttja naturen utanför huset och skapa olika dialoger mellan husets alla delar och omgivningen, säger Frederico Valsassina. Faktum är att golfbanan, sjön och poolen skapar en bakgrund som blir som en del av huset.

Glasväggarna är husets mest dominerande karaktärsdrag och när man befinner sig inomhus får man en känsla av att vara ett med skogen utanför, som om det inte finns några gränser mellan inne och ute. Att öppna upp huset mot landskapet på det här sättet ombesörjer inte bara en vacker utsikt utan även den extra dimensionen av glittrande ljus som filtreras genom tallarna och skickar reflexer från poolen på väggar och tak.

– Naturligt ljus är fundamentalt för alla arkitektoniska projekt, även om det handlar om dess frånvaro, förklarar Frederico.
Husets söderläge tillät mig att utnyttja ljusets intensitet och bygga exteriöra utrymmen för att reglera ljusflödet. Det var en utmaning som jag tycker att jag har lyckats bemästra.

Inredningen designades av Lissabonbaserade designföretaget Paris-Sete. Färgpaletten valdes för att komplettera huset, allt går i vitt, brunt och svart. Den grundläggande estetiken är densamma; mörkt och ljust, rena linjer, trä, sten och glas. En inredning utan krusiduller helt enkelt.
Huset är så elegant och modernt, både in- och utvändigt, att det trots alla naturmaterial inte har någonting rustikt över sig.

– Det normala syftet för en husägare är att få ett specialdesignat hem, menar Frederico. Ett enfamiljshus bär arkitektens signum och de som söker ett speciellt objekt vill verkligen ha ett hus som är byggt av oss. Den viktigaste ingrediensen för att ett projekt ska bli lyckat är ett skickligt team och ständig kontakt med uppdragsgivaren. Det går alltid att bli bättre

Han berättar vidare att de framtida projekten alltid är de mest intressanta (Casa da Lago designades 2000 och uppfördes först 2004) och tio år efter ett avslutat projekt skulle han ha gjort saker annorlunda, även om både arkitekt och ägare just i det här fallet är mer än nöjda med resultatet.
– Huset representerar min mognadsprocess, en utveckling av mitt arbete, avslutar Frederico.