Kanalplats Amsterdam

I tre plan och med utsikt över en av de många kanalerna i hjärtat av Amsterdam bor det danska paret Gry och Henrik. Det för Amsterdam så typiskt smala huset renoverades från topp till tå och mycket av materialet som användes till upprustningen kom från rivningshus och andra återvinningskällor. Recycle á la tvåtusental.

Det är inte bara badrummet som är inrett med en närmast respektlös blandning av gammalt och nytt med material från en svunnen tid och kultur. Hela huset på 120 kvadratmeter har fått sin beskärda del av coola designmöbler, klassiska loppisfynd och noga utvalda detaljer från rivningskåkar i både Holland och Belgien.

Rivning och återvinning ses med andra ögon här än i Danmark varifrån Gry kommer. Man har helt enkelt inte hjärta att kassera gammalt material när gamla byggnader rivs eller restaureras. Det kan kanske vara av intresse att veta att man inte bara kan köpa skrot från rivningskåkar utan också historiskt byggnadsmaterial som har restaurerats.

Gry som är konceptdesigner och ägare av Design Butchers, och hennes man Henrik – jeansproducent för ett antal europeiska varumärken – har bott och arbetat i Amsterdam i snart tio år, men det var först för ett halvår sedan som de hittade sitt drömhus i ett av de smala trevåningshusen från 1780, beläget vid en liten kanal mitt i stans latinkvarter. Huset har som de allra flest gamla hus i Amsterdam en mycket smal fasad (förr i tiden betalade man skatt efter bredden på fasaden) men i gengäld är det mycket djupare och våningarna består av långsmala rum. Då Gry och Henrik övertog huset var interiören typiskt förskräckligt 70-tal.

– Många små rum, förfärliga färger – allt måste ut, berättar Gry. Vi gav oss själva tre månader att få huset i ordning.
Medan huset blåstes rent reste paret bort i fyra dagar för att leta material hos de stora rivningsfirmorna i Holland och Belgien.

eras taktik gick ut på att hitta basmaterial som de båda gillade, de ville skapa en balanserad grund att arbeta vidare från. Av gamla ekplankor skapades golv i vardagsrummet och köket, det behövdes bara en omgång ammoniak för att avlägsna den gula hinna som ek kan få. Istället fick ytan en gråbrun kulör, men att det skulle ta tolv försök innan Gry blev nöjd med färgen var inget hon hade förutsett. I Belgien hittade de ett stort kylskåp från tjugotalet med trälådor, som en gång i tiden stått i ett slakteri, och som fick bli grundstenen till det nya köket. Gry och Henrik valde en sandfärgad limsten till bänkskivorna i såväl kök som badrum, och från en vinkällare i ett gammalt franskt slott hämtade de hem stora fyrkantiga stenplattor med en tjocklek på tjugo centimeter. Dessa plattor blev skurna i skivor så att de mer påminner om klinker. På så sätt ligger nu en del av en gammal fransk vinkällare på golvet i Grys nya badrum.

Gry är inte typen som planerar och arrangerar allt i minsta detalj, hon drar tvärtemot igång ett projekt i taget. Oavsett om det rör sig om en ny kollektion eller att inreda sitt hem så börjar hon med några få detaljer som hon vrider och vänder på tills de slutligen används på annat sätt än det var tänkt från början. Med det som utgångspunkt lägger hon till andra komponenter och när något passar in i den nya stilen eller fungerar med rummet känner hon sig färdig. Ibland kan det ta tid att hitta de rätta detaljerna och det innebär att Gry hellre lever med få men väl utvalda prylar och väntar tålmodigt tills hon hittar det rätta, än att hon går ut och köper saker som inte säger henne något

ag ser nog allting – eller helheten – på en gång, säger Gry. Jag tar detaljer som jag gillar och som jag kan se fungerar och så arbetar jag utifrån detta; hittar saker som passar, överväger vad som saknas. Så kan det efterhand visa sig att resultatet blir helt annorlunda än det var tänkt från början.

Den ljusa tonen på limstenen i badrummet kontrasteras fint mot det mörka träet i badkaret. Gry är inte särskilt förtjust i varken lejontassar eller standardbadkar så de beställde sitt badkar från en tunnfabrik där de fick det specialtillverkat.

Ursprungligen var tanken att det skulle bli en öppen spis i både sov- och badrum, men eftersom de kom på att de inte hade någon större lust att släpa upp ved till andra våningen, enades de om en gasspis. I Holland kommer en stor del av uppvärmningen från naturgas. Den inbyggda spisen som sitter i väggen mellan rummen tillåter dagsljus att strömma in i badrummet från sängkammaren och ger dessutom en skön värme. Dessutom kan Gry och Henrik njuta av skenet från den öppna elden vare sig de ligger i sängen eller i badet.

Etagen i vardagsrummet har en öppen planlösning, precis som köket, med en liten alkov med utsikt över gatan och kanalen. Det gamla kylskåpet i trä fick ange tonen i resten av kökets inredning. Skåpdörrar och lådor nytillverkades i samma stil som det stora kylskåpets dörrar och Gry gav inredningen den genuina stilen genom att montera tidsenliga handtag och knoppar som matchade. Det forna kylskåpet används idag som förvaring för grytor och stekpannor och andra köksattiraljer som inte får stå framme.
matrummet står ett bord tillverkat av återvunna brädor, designat av Piet Hein Eek som är en av Hollands största nutida designers.

Inredningsstilen i hemmet är enkel men ändå trevlig med sina varma färger och unika, personliga detaljer. Gry har överkommit sin forna iver för minimalistiska och strikta designerkök, och tror att bostadens olika rum under de närmaste åren kommer att generera mer trevnad, värme och originalitet än den minimalistiska loungestil som har dominerat inredningstrenderna de senaste tio åren.

– Vi har kört på en nästan respektlös blandning av enkelhet, nutida design och naturlig nostalgi som tillsammans skapar ett helt nytt och tidlöst uttryck. Det respekterar husets arkitektur och ålder samtidigt som inredningen fortfarande kommer att vara modern om fem-tio år, avslutar Gry.