Inglasat, öppet och geometriskt

I den pittoreska staden st cugat del vallès utanför barcelona finns ett modernt men samtidigt intimt hem. Här har barriären mellan utsidan och insidan suddats ut. Inglasat, öppet och geometriskt. Det väldesignade huset och den sköna trädgården går under samma tema och är avskalade och minimalistiska, utan att för den skull ge avkall på bekvämlighet. 

Det är i den pittoreska staden St Cugat del Vallès i spanska Katalonien som man hittar detta spektakulära, moderna och samtidigt intima trevåningshem. Huset har ett souterränggarage, en pool och en praktfull trädgård som leder fram till den inbjudande interiören. Hemmets mest framstående egenskaper är de exklusiva materialen, möblerna, accessoarerna och växtligheten som framhäver husets utsida. Även fast utomhusytan inte är så stor har man utformat den på så sätt att det går att njuta av trädgården från varje våningsplan i huset. På så sätt suddas också barriären mellan hemmet och utomhusområdet ut

Trädgården är u-formad och omsveper ena sidan av huset utan att ta upp allt för mycket yta. Den har samma kvalitet, tydlighet och enkelhet som husets arkitektur. Den största delen av trädgården sprider ut sig som en mantel, i form av en gräsmatta med
två dekorativa träd, tulpanträd och ambraträd, som skiftar färg utefter säsong.

Grönskan ramar in och markerar ingången till huset. En stor plattform i betong leder till husingången och kantas av stora krukor. I dem har man placerat lampor som lyser upp passagen om kvällarna. Här planterades också speciella palmträd. Eftersom huset nästan helt är inglasat, var det viktigt att skapa en vacker utsikt hela vägen runtom.

Precis utanför vardagsrummet finns ett stort “chill out”-område, avsett helt för avkoppling. Det är också omgivet av stora krukor som formar en länk mellan utsidan och insidan. En matsalsdel kompletterar hela den nedre bersån.

Chillouteområdet möblerades med en sofa, stolar, en sittpuff och ett sidobord.

Matsalsdelen är anpassad för optimal avkoppling och här kan man njuta av vackert väder samtidigt som man är skyddad mot den mest intensiva värmen, eftersom man befinner sig under verandan. Den är möblerad på ett enkelt och anspråkslöst sätt, med ett bord och stolar, och den framhäver husets perfekta läge.

Husstrukturen är gjord av betongskivor som förstärkts med stålstänger. Själva fasaden är gjord av träpaneler i furu. Bakom den finns träribbor, stenullsisolering och annan vattentätning. Det platta taket är inverterad med traditionellt grus och utsidan är snickrad i matt silvergrå aluminium med dubbelglaserade säkerhetsglas. Väl inomhus är vardagsrummet det rum som har mest direktkontakt med trädgården.

Dess stora fönster som sträcker sig från golv till tak ger en optimal utsikt över allt som händer på utsidan. Rummet är möblerat med soffor och loungesoffor som är placerade på så sätt att de skapar en intim och varm känsla. Möblernas färger och tyger förstärker den varma atmosfären. På golvet finns en lädermatta gjord i lappad stil, som tillåter en att leka med olika färger inom samma palett. Sidoborden ger extrastöd till det stora vardagsrumsbordet.

Huset känns väldigt öppet men samtidigt intimt, inte minst tack vare de vita persiennerna som man valde just för att kunna skapa en mer dämpad belysning och en större känsla av avskildhet. De höjs och sänks på ett väldigt diskret sätt, nästan helt obemärkt, men när de väl är nere skiftar färgerna i hemmet och en helt annan atmosfär tar vid.