Sköna lounger

Vårt vardagsrum blir alltmer en plats reserverad för avkoppling och vila, ett rum där vi hämtar energi. Vårt Nya Hem med pratar inredaren Marcelle Mikaelssons som berättar hur vi skapar en snygg och harmonisk inredning, och inte minst vad vi bör undvika.

Soffan är tillbaka som fokuspunkt i rummet.

Vardagsrummet har återtagit sin plats som umgängesplats nummer ett, efter ett par år i skymundan av köket. Det hävdar bland andra inredaren Marcelle Mikaelsson som även är ägare till inredningsbyrån Designconcept.

– Det satsas också mer på kvalité och komfort. Även barnfamiljer lägger pengar på vardagsrumssoffan eftersom man insett att en kvalitetsmöbel håller bättre emot olika påfrestningar än en billig, som många gånger kan se sliten ut redan efter något år.

Just soffan är en nyckelfigur i vardagsrumsmöblemanget. Välj gärna en med härligt tyg av hög kvalitet.
– Det är klokt att välja ett tyg i varma färger och en soffa av god kvalité, det kommer att kännas, säger Marcelle.

Dessutom har färg gjort ett intåg i hemmen. Det är modernt att blanda mönster och färger men tänk på att försöka hålla en enhetlig färgskala så att intrycket inte blir för rörigt. Några färgklickar i ett annars ljust eller minimalistiskt rum kan ge mycket dynamik. Skapa harmoni och känsla av rymd genom att minimera antalet prylar och möbler. Stora soffbord får gärna lämna plats för mindre och de kompletteras med välutvalda detaljer som ger ett vackert blickfång.

Modernt med en glamourös retrokänsla.

Jean-Paul Gaultier visar oss att man kan bryta konventioner och våga ge sig på att blanda mönster, så länge man har en röd tråd, såsom en enhetlig skala. Hans kollektion Jean Paul Gaultier Pour Roche Bobois följer en sofistikerad färgskala men kombinerar vackra mönster med en glamourös vintagekänsla.
Elektronik har vi gott om i dagens hem, nu får den dock ta en mindre framträdande roll.

– TV, tillsammans med annan elektronik, döljs helst bakom snygga och gärna färgglada lösningar, berättar Marcelle. Hon påpekar också att man ska undvika att övermöblera.
– Även om den helt kala stilen nu är borta så lever den delvis kvar, och det av en anledning. Ett rum måste andas för att det ska kännas trivsamt.
Glöm inte att soffan inte nödvändigtvis behöver stå mot en vägg, tvärtom – i stora rum får den gärna vara placerad i mitten. Generösa sittplatser får gärna bre ut sig. På så sätt skapar man en riktig hotelloungekänsla och ett rum som man med glädje vistas i, i timmar.

Varma, mustiga toner i ombonade rum.

Den så kallade nya minimalismen har en mycket mjukare och mysigare känsla än förr och mer fokus på bekvämlighet. Sittvänliga material som läder bidrar till den atmosfären. En kontrasterande trend är det ombonade och hemtrevliga. Stora, maffiga möbler som tar plats och soffor som man verkligen kan luta sig tillbaka i, alltsammans i en trivsam miljö. Denna trend ser vi bland annat hos Ralph Lauren som blickar bakåt mot Hollywoods guldålder, epoken mellan 20- och 50-talet. Eftersom dessa rum tenderar att kännas lite mörkare är det extra viktigt att tänka på belysningen.

– Satsa på kvalitetsbelysning och flera ljuspunkter med dimmerfunktion, säger Marcelle.
Att bara sätta upp en taklampa kan nämligen blända och ge en platt belysning. Det undviker man genom att välja flera svagare ljuskällor. Då upplevs rummet också som mer levande och det skapas även fina kontraster mellan ljus och skugga. Utgå gärna från principen ju större rum desto fler ljusällor.