Modern retro

Hans Soete styrde med fast hand renoveringen av det slitna sjuttiotalshuset på den belgiska kusten. Han lyckades med konsten att förvandla en mörk och tråkig bungalow till en modernt och ljust boende

I början av det nya millenniet var Hans Soete på husjakt och en solig dag snubblade han på ett alldagligt och ganska trist hus från sjuttiotalet, inte vad han hade tänkt sig kanske, men läget var fantastiskt. Tomten ligger vid havet, på ett torrlagt markområde (en polder), något som är vanligt i Belgien, och utsikten och det magiska ljuset hade en stark effekt på honom. Det tog inte många sekunder för Hans att bestämma sig men han insåg direkt att huset behövde genomgå en radikal renovering.

Nu, tio år senare, finns knappt något kvar av originalhuset. Hans Soete och kompisen Steve Herzeel, arkitekt, har lyckats med konsten att förvandla bungalown till en modern arkitektonisk juvel. Huset har en smart planering med öppna ytor och mycket naturligt ljus.
– Man möblerar ett hus när det är färdigbyggt, men det är viktigt att ha inredningen i åtanke redan innan man bygger så att man kan planera ytorna på ett bra sätt, säger Soete.

Tanken var att öppna upp för att få en stor yta med utsikt över poldrarna från tre sidor. Genom att minimera antalet väggar inomhus har dagsljuset möjlighet att flöda fritt. Vardagsrum, matsal och kök samsas i en öppen planlösning på ett putsat och vitmålat betonggolv. På undervåningen är den mest iögonfallande detaljen en stor svängdörr, den är enkel och samtidigt väldigt funktionell. Ytterväggarna består till stor del av glas så att ljuset kan strömma in från alla håll, man får intrycket av att solen skiner fast det är mulet ute. De rena linjerna i hemmet accentueras av frånvaron av golvlister och dörrfoder, och i väggstumpen som skiljer vardagsrummet och köket har man monterat en braskamin som går på gas.

Badrummet och köket är helt designade av Steve Herzeel. Badrummet har en innovativ inredning helt i trä med kranar från Vola. Duschen är lite ovanligt placerad bakom badkaret och en skiljevägg av glas. Sovrummet ligger i direkt anslutning till både badrum och klädkammare.
öblerna av femtio- och sextiotalssnitt avslöjar Hans stora intresse för vintagedesign.

– Jag har alltid vurmat för vintagemöbler, men kunde inte utveckla min passion förrän jag började inreda det här huset. Då möblerade jag hejvilt med designklassiker av alla de slag, berättar han.
Snart blev sökandet efter vintagemöbler en daglig företeelse. Inte för att sälja, det skulle komma senare.

– Det fanns tillslut inte plats för fler möbler hemma och allt fler av mina bekanta bad mig leta efter specifika objekt åt dem, fortsätter han. Då beslöt jag mig för att dela med mig av mitt intresse och kunnande så jag började handla med designklassiker via möbelmässor och genom min egen hemsida.
Idag är Hans Soete en framgångsrik möbelhandlare och många människor söker hans expertis, men eftersom han jobbar heltid som sjukgymnast förblir samlandet en hobby för honom.
När han får frågan om det finns några alldeles speciella möbler som fångar hans intresse måste han stanna upp och tänka efter en stund.

– Jag väljer alltid design som jag tycker om, jag fångas aldrig av en möbel bara för att den anses viktig av handlarna. Jag kan lika väl inspireras av banbrytande design som den diskretare formgivningen. Det är mycket mer spännande att mixa möbler av olika designers och från olika stilepoker, förutsatt att de inte finns i produktion, eller rättare sagt, inte är kopior. Nu när vintagemöbler har blivit så populära blir det allt svårare att hitta riktigt fina objekt, men då blir jag å andra sidan desto mer upprymd när jag hittar en ovanlig och välbehållen pjäs.
Varför just vintage?

– Den historiska aspekten intresserar mig, det kan vara riktigt stimulerande. Jag vill gärna veta varje möbels speciella historia, säger Hans.
Designklassikerna i hans hem blir lite extra speciella där de står ut mot den sobra interiören.
stället för att fylla huset med massor av möbler och accessoarer låter han de få men läckra objekten få gott om plats.

– Jag kan väl påstå att jag gillar eklekticism, men sakerna måste ändå hänga ihop på något sätt, det måste finnas en röd tråd.
Man ska kunna kombinera olika föremål i en inredning, annars är det risk för att det blir lite tråkigt, anser han.

Det är definitivt mångfalden av stilepoker som står ut i Soetes inredning, den lilla mathörnan till exempel. Stolarna som flankerar bordet är olika, däribland en La Fonda plaststol designad av makarna Eames 1961. Wire Chair är formgiven 1953 av Harry Bertoia och rottingstolen designades i början av sextiotalet av en holländsk designer vid namn Dirk van Sliedrecht.

Hans brinnande intresse för vintagedesign höll på att ta överhanden, trots att han säljer privat och via sin hemsida, och han blev tvungen att tänka ett steg längre. Frågan var hur han skulle kunna fortsätta samla; fanns det kanske andra sätt att kränga smakfulla, handplockade och inte sällan exklusiva möbelklassiker? Hans gnuggade sina geniknölar och kom snart på en, enligt honom, briljant lösning.

På en av sina resor började Hans fantisera om att öppna en alldeles ny typ av Bed & Breakfast som vänder sig specifikt till gäster som delar hans passion för design. Snart hade han satt sin plan i verket och det första B&B öppnade i Knokke i Belgien. Strax därefter öppnade han ett till i Ghent. Det fantastiska med dessa små övernattningsrum är att de enbart är möblerade med designklassiker och allt är till salu.
På frågan om han någonsin kommer att sluta som sjukgymnast skrattar han gott.

– Alla människor har olika sidor och jag har hittat den perfekta balansen mellan mina rationella och kreativa sidor. Och inte bara det, jag kan hänge mig åt min hobby utan att oroa mig ekonomiskt. Det stimulerar verkligen min kreativitet, avslutar Hans.