Designsäker loftdröm

I den 350 kvadratmeterstora lägenheten i Sao Paulos kvarter Jardins förenas industrikänslan med en modern design och arkitektur. När lägenheten fick ett ansiktslyft förstärktes också den härliga loftkänslan.

Den 350 kvadratmeterstora lägenhet belägen i området Jardins i centrala Sao Paulo, var i behov av en total förvandling. Paret som bor här är även ägare till Dbox, ett designföretag som säljer restauerade vintagemöbler. Arkitektfirman Triptique som var ansvariga för ombyggnationen rev ner väggarna och förvandlade 70-talslägenheten till ett mer loftlikt hem. Inredaren Francisco Cálio tog sig an inredningen. Han visste från början att ägarna hade ett speciellt designintresse, inte minst med tanke på det företag de driver.

Francisco skapade en inredning med modern stil, som är typisk för ett storstadshem men som också har djärva inslag. Resultatet blev ett avskalat men långt ifrån sterilt hem. Istället kombinerades väl synlig betong och vågade trägolv med vita väggar och svart snickeri. På så sätt skapades en miljö som på ett utmärkt sätt framhäver parets designermöbler, konstfoton och unika retroföremål.

Franciscos mål var att låta utrymmet förbli så öppet som möjligt och framhäva den loftlika atmosfären genom att använda så lite möbler som möjligt. De låga betonghyllorna är ett av hans designsignum. De skapar en industrikänsla i hemmet, men även smarta förvaringsmöjligheter. Hyllorna byggdes strax ovanför golvet i vardagsrummet och under den väggmonterade platteven och CD-spelaren, som är två utrymmesbesparande inslag. Hyllorna fungerar som en diskret förvaring för en stor bokkollektion och här finns också olika konstverk, till exempel foton av Beto Consorte, placerade mot väggen på ett nonchalant sätt. Francisco använde liknande hyllsystem i hemmabion, och även i barnrummen där hyllorna istället används för förvararing av leksaker.

Det mest funktionella betongsystemet i hemmet är baren som skiljer vardagsrummet från biljardrummet. Dels ser den ut att vara en kvarlevnad från den ursprungliga industribyggnaden, men den är också väldigt praktisk med förvaringsplats för flaskor och ett inbyggt kylskåp. Det gråa matsalsbordet som sträcker sig ut från köksbänken matchar med betongfärgen i rummet.

När det gäller den övriga möbleringen har Franciscos med flit använt sig av minimalt med möbler eftersom han ville skapa ett fritt flöde i lägenheten. Han såg dock till att även integrera de föremål som paret ägt sedan länge, som den vita läderfåtöljen av Charles Eames, matsalsstolarna och biljardbordet. Som han själv förklarar:

– Det är viktigt att komma ihåg att de som ska bo här också har ett förflutet.

Några helt unika objekt som perfekt smälter in i loftlägenheten är det polerade sidobordet i vardagsrummet, den svarta lampan från Micasa och gaspumpen med riktig retrokänsla, som omvandlats till ett skåp för barservisen. Den skräddarsyddes av parets företag Dbox. I övrigt har de nyinköpta möblerna en neutral färgpalett i svart, vitt, grått och halm. För en mer ombonad känsla placerade Francisco en kopparfärgad ryamatta i vardagsrummet, och använde även olika typer av belysningskällor. Den svarta akryllampan som hänger över biljardbordet är hans egen design.

De råa golven i hela hemmet bidrar till lägenhetens storstads – och industrikänsla. De påminner även om att lägenheten har en historia och skapar på så sätt mer karaktär. Utmed hallen till sovrummen skapade Francisco kontraster till de råa ytorna: eleganta, tunna hyllor är monterade på väggen och förvarar på ett snyggt sätt olika böcker. I hemmets privata del höll han sig till monokroma färger och enkla linjer, förutom i barnrummet där väggen är målad i en lugn, grön färg.

Mastersovrummet är svarttapetserat, och även sänggaveln är i svart läder. Badrummet kontrasterar med övriga hemmet tack vare sin helt och hållet vita inredning. Här finns flera glasinslag och lättskötta badrumsmöbler. Franciscos sinne för humor märks på ett diskret sätt i det enda undantaget från färgschemat: den lilla röda statyn med tre små bokstäver, strategiskt placerad i duschen.