Soft grey

När ordet cashmere poppar upp i huvudet kommer man osökt att tänka på åtråvärt och anspråkslöst, och det är precis de ord som bäst beskriver cashmeredesigner Tania Lauries hem i London.

Tanias fingertoppskänsla för detaljer märks inte bara i hennes design, som för övrigt säljs på superchica butiker som Paul & Joe samt The Cross, utan är mycket påtaglig även i hennes hem som hon delar med sin partner Daniel och sönerna Guy, 18 och Micky, 14. Under de senaste arton månaderna har hon renoverat huset från grunden ända upp till taknocken och lyckats med konsten att ta tillvara på varenda liten millimeter dyrbar yta. Detta har resulterat i ett hem som är lugnt och återhållsamt tack vare rena linjer och stilsäkra förvaringsutrymmen som sväljer det mesta.

– Jag köpte huset 1998 och bodde här i åtta år innan jag började med renoveringen, berättar Tania. Jag såg att potential fanns, det är ett stort viktorianskt hus beläget mitt emot en härligt prunkande park, så jag fick stå ut med gamla skruttiga rör och livsfarliga elledningar tills jag hade fått klart för mig hur jag ville ha det. Jag ville skynda långsamt för att det nya projektet inte skulle bli omodernt.

et lilla köket låg ursprungligen längst bak i huset, och vardagsrummet mot gatan användes sällan. Tania beslöt sig för att byta plats på de två rummen och göra om vardagsrummet till ett stort kök där hela familjen kunde umgås, och samtidigt flytta ner tvättstugan till källaren.
– Vi öppnade upp utrymmet som vetter mot trädgården och gjorde en tillbyggnad som består av en vägg med vikdörrar och en skylight, säger Tania.
Det är nu ett magnifikt rum med öppen planlösning där både matsal och vardagsrum får plats.

På övervåningen tog de helt resolut bort taket i sovrummet för att få ultimat takhöjd och byggde ett loft där Tania har placerat ett duschrum och sin rymliga garderob.
– Det är ett fantastiskt rum som är dränkt i ljus och eftersom takhöjden är dubbelt av vad den var innan får jag plats med förvaring av alla kläder som jag har designat. Skorstensstocken togs bort så att alla sovrum kunde få varsitt dusch/badrum.
– Vi har även dragit om samtliga elledningar, bytt ut alla fönster och lagt in nya golv. Det fick bli brunbetsade ekplank, säger Tania.

enoveringen är dock inte riktigt klar. Tania skulle gärna byta ut alla dörrar till mörk ek för att passa ihop med golven och hon skulle vilja ha ett musikrum i källaren, där tvättstugan nu ligger.
– Båda mina pojkar är musikaliska och det skulle vara fantastiskt att kunna ge dem ett rum där de kan föra mycket oväsen utan att störa någon, ler hon.

Tania berättar vidare att hon inte är vidare förtjust i starka färger, hon föredrar en dämpad och neutral palett och jobbar hellre med en eller två jordnära kulörer. Att gå upp eller ner ett par nyanser kan göra en enorm skillnad utan att man för den skull behöva blanda in en massa skarpa färger.
– Jag älskar Kelly Hoppens oplottriga inredningar och alla våra lampor kommer från hennes kollektion. Jag tycker även mycket om Andrew Martins stil och har en hel del speglar och möbler från hans affär. Jag har hellre några få helt fantastiska inredningsdetaljer än många mediokra prylar. Kvalitet betalar sig i längden eftersom man inte behöver byta ut saker så ofta.

Hemmet är sanslöst snyggt och välstädat och det kommer sig av att Tania är perfektionist och inte kan sova om det är stökigt. Hon säger att det har färgat av sig på hennes söner som också är väldigt ordningsamma, och deras vänner är ständigt förundrade över hur välstädade deras rum är.
Förvaringsutrymmen är naturligtvis jätteviktigt för henne. I sängkammaren har hon skåp som går från golv till tak och köket är designat så att alla köksmaskiner kan gömmas undan. Det är nödvändigt för att hemmet ska se prydligt ut, och Tania medger att hon inte är helt förtjust i textilier, vare sig det är gardiner eller klädda möbler och därför saknas tyger i hela huset förutom i sovrummet som hon verkligen älskar, det är en ljus och rofylld plats.

– På sommaren öppnar vi upp skylighten och sover under bar himmel så vi kan se stjärnorna och känna brisen, myser hon. Vi behöver aldrig oroa oss för fönstren eftersom de styrs av sensorer som stänger dem om det skulle börja regna.
Även köket är en favoritplats. Det krävdes en hel del research innan de köpte inredningen och tillslut föll valet på ett kök från Bulthaup. Eftersom de varken ville ha trä eller lackade luckor var urvalet ganska begränsat, så tillslut blev det en köksinredning i aluminium och rostritt stål som ger en industriell känsla.
Förutom att utbyggnaden – några centimeter till hade gjort stor skillnad – kunde vara större ångrar Tania ingenting. Och i och för sig hade det varit bättre om hon hade anlitat en professionell plattsättare än att låta snickaren kakla badrummet.
– Jag tror på att alltid anlita professionella hantverkare om man vill ha en perfekt finish, menar hon.

Men det finns så mycket annat att njuta av. Trädgården till exempel fyller hennes hjärta med glädje varje dag, när man öppnar upp de stora glasdörrarna blir vardagsrummet ett med den härligt lummiga grönskan. Landskapsarkitekt Charlotte Rowe fick äran att designa trädgården och resultatet är enastående. All belysning i hemmet skapades av designer Rebecca Weir.

– Belysningen spelar en viktig roll för att varje rum ska få en fin atmosfär, säger Tania. Hela huset har förvandlats till en stor, vacker öppen yta och vi älskar verkligen att bo här, avslutar hon.