Ett unikt vinterparadis

Mitt i det norska fjällandskapet ligger en klassisk trästuga där inredningen är en förening av furu och modern design, med känsla av exotiskt lyxspa

Den klassiska norska stugan ligger på nio hundra meters höjd mitt i ett vinterparadis, med sagolik utsikt över fjällområdet Jotunheimen. Under kalla vinterkvällar, när fönsterrutorna blivit täcka av frost, knakar det i träet. Det är bara att glida ner i pjäxorna för skidspåret ligger alldeles intill.

Husets mörka träfasad är fårad och taket grästäckt. Trots sin traditionella utsida är stuginteriören inte en som man vanligtvis förknippar med en klassisk, norsk fjällstuga.

– Inspirationen har jag hämtat från mina resor och vistelser i Asien, framför allt på Bvlgari Resort och olika spaanläggningar på Bali. Jag tycker att det är spännande att blanda fårat trä med tunga, mörka träslag från fjärran öster, spännande lädermöbler från Indonesien och Buddhastatyer i sten. Jag tycker faktiskt att de fungerar väldigt bra i det norska fjället, ler ägaren Öyvind Olstad.

Huvudkonceptet har han ritat i samarbete med byggentreprenören.
– För mig var det viktigt att få ut det mesta av den fantastiska utsikten. Det första jag designade var husets fönster. Vi installerade stora panoramafönster som skapar en känsla av att bergen sträcker sig hela vägen in i stugan. Här kan jag bli sittande i timmar och bara se ut genom fönstret. Jag valde tomten i Lunnestaden just för utsikten. Det är helt underbart att sitta inne i den varma stugan när snön når upp till fönstret.

De alltigenom vita väggarna på insidan är också ett ovanligt val för en traditionell timmerstuga. Träet är vaxat med vit dekorvax som är lagom täckande och hindrar också saven från att läcka ut.

– Många väljer mörka färger i sin stuga för att skapa en varm atmosfär. Det kan jag verkligen förstå, men själv valde jag att ha vitt som basfärg för att få så bra ljus som möjligt. För att skapa en mysig och mer ombonad stuga kompletterade jag med några enstaka möbler i rustika material, säger Öyvind och fortsätter.

– Det kan se rätt häftigt ut när snön har lagt sig utanför huset och det glänser vitt både inne och ute. Hemma har jag en mer stram och funktionell stil. Även fast det här var en stuga kändes det naturligt att hålla sig till min egen stil, så att jag verkligen skulle kunna trivas. Men den här gången valde jag förstås ändå lite tyngre och mer rustika material.

Det här är en välbyggd stuga som sina 642 kvadratmeter till trots inte sticker ut för mycket i fjällmiljön.

Den är inte för påträngande utan smälter på ett naturligt sätt in i det norska fjällandskapet.

På undervåningen kan man gå direkt in i huset från garaget.
– Det är skönt att inte behöva skotta sig fram till stugan när jag kommer hem sent en fredagskväll.

Valet av Hafjell föll sig naturligt eftersom Öyvind ursprungligen kommer från Lillehammer, där fjällorten ligger.
– Nu har det blivit enklare att samla hela familjen i fällen. Stugan har blivit alltmer populär på senare tid, och själv ser jag den som en utmärkt samlingspunkt. Hit bjuder jag mer än gärna familjen och vännerna. Jag har tillgång till både längskidspåren precis intill stugan, och skidbackarna. Samtidigt är det väldigt lugnt och fridfullt här, man slipper mycket av det liv och rörelse som finns i andra skidorter. Jag kommer trots allt till fjällen främst för ro och avslappning.

Stugan har en separat del, rättare sagt en husvinge, som fungerar som en egen lägenhet, med eget kök.
På så sätt kan man kan ha lite privatliv samtidigt som hela familjen finns samlad.

– Jag är särskilt nöjd med matsalen, säger Öyvind. Semesterresan till Bali tog en helt ny vändning när jag bestämde mig för att köpa med mig möbler hem. Snacka om souvenirer, skrattar han.
Några månader senare anlände fraktlådan intakt till Oslo.

– Det var ganska roligt att gå igenom alla grejer, jag hade helt glömt en del av sakerna som jag hade köpt. Förutom möblerna fick jag med mig massor av flotta inredningsböcker som jag har inspirerats av. Maria Höylie från M.H. Interiör har hjälpt mig att mjuka upp stilen med sköna detaljer.
– Drömmen är att bygga ett hus där man från badrummet kan ha direkttillgång till dusch ute i naturen, som på många av sparesortsen i Asien. Men det är ju inte särskilt praktiskt i de norska fjällen, ler han. Det får vänta till nästa husprojekt!

– I stugan har jag badrum och sovrum i ett, vilket är helt fantastiskt. När jag vaknar på morgonen är bergen det första jag ser. Sen kan jag direkt hoppa in i duschen eller ta ett långt, varmt bad. Efteråt är det bara att sätta sig ner med en kopp kaffe och njuta av panoramautsikten. En perfekt paus från den hektiska vardagen i storstan, avslutar Öyvind.