En italiensk stuga i skogen

Med förkärlek för det ursprungliga och ett gott öga för väl valda designklassiker har Stine och Henry förvandlat en gammal timmerstuga till ett sommarboende med den genuina charmen bevarad

Knappt fem hundra meter från havet i Nordsjælland i Danmark ligger en vacker gammal timmerstuga från 1924, med svartmålad utsida och vita fönsterramar. Vid första åsynen kan man lätt tro att huset har en helt vitmålad insida och att inredningen ser ut precis som i en klassisk stuga. Men det är långt ifrån sanningen. Stine Christa Engel Busk, ägare till klädföretaget Munderingskompagniet, har tillsammans med sin man Henry Busk valt en helt annorlunda och inspirerande inredningsstil, men samtidigt med respekt för stugans ursprungliga uttryck.

– Jag har alltid drömt om att ha en egen timmerstuga, säger Stine. Och det var just denna atmosfär, känslan av en jaktstuga, som jag föll för, att stugan inte var vitmålad. Jag älskar verkligen de mörka, lackerade träbalkarna.

När paret, som även har två barn, skulle överta huset var det fullt med konstblommor. Det hängde tunga gardiner överallt och väggarna var dekorerade med tallrikar. Ramarna runt fönstrena var målade i – som Stine förklarar – den mest gräsliga blåa färgen. För att inte tala om mattorna i vardagsrummet.

– Vi var helt enkelt tvungna att få ut allt för att få in lite luft i huset, säger Stine.

– Och så började vi med att måla allt i mörka färger, främst gråbrunt och kamouflagegrönt. Ett enda undantag var barnrummet där vi också fick ta ut allt, till och med golvkonstruktionen, eftersom det växte svamp där under. När vi var klara målade vi rummet i den färg som vår dotter Nuka hade valt, nämligen vitt.

Det 84 kvadratmeter stora huset har idag ett sovrum, en barnkammare, ett vardagsrum, kök, en hall och ett badrum.

Interiören är präglad av Stines förkärlek för råa, slitna, men ändå vackra ting. I vardagsrummet står en svart Togo-soffa designad av Michel Ducaroy och små Sweetbox-sidobord från Green Square. På golvet ligger en stor kudde köpt i Istanbul. Det ljusa Arne Jacobsen-bordet i köket har fått sällskap av kinesiska pallar från Rosmosegaard, och på fönsterbrädorna står delar av Stines stora samling av West Germany-vaser.

– Konst är väldigt viktigt för oss, förklarar hon. Tavlorna på väggarna och vaserna på fönsterbrädorna berättar små historier och gör rummen ännu vackrare.

Design och arkitektur har alltid betytt mycket för Stine.

– Från första till sjätte grundskoleklass brukade jag en gång i månaden gå till Louisiana, moderna museet i Humlebæk. Vi hade två lärare som var väldigt konst – och arkitekturintresserade och det har verkligen påverkat mig. Nu som vuxen känns det som att jag suger åt mig intryck varje dag. Jag har också något av ett fotografiskt minne, så allt det jag tittar på har verkligen stor betydelse för mig.

God design tycker hon kännetecknas av gott hantverk, bra kvalitet och tradition.

En av familjens favoritplatser i hemmet är ute på den takövertäckta terrassen. Där kan man sitta på den rustika träbänken gjord av japansk teak, och njuta av en vacker utsikt över den något branta trädgården.

– Vi spenderar mer eller mindre hela sommaren här. Om vi inte är här under en längre period kommer vi över helgerna, sommarhalvåret, för det är ju ett ”sommarhus”, säger hon.

– Och vi använder hela huset till fullo, både insidan och utsidan och utan att ta så stor hänsyn till gränsen mellan inne och ute. Eftersom vi ofta går till stranden och tillbringar stora delar av tiden i trädgården så har det varit viktigt för oss varit att bygga ett golv som tål att man går in och ut med skorna på – och inte minst att huset har utrymme för lek och avkoppling.