Helt naturligt

i limburgs skogstrakter har inredaren dorien skapat ett hem fast förankrat i naturen, där det råder lugn och harmoni.

Limburg, sen augusti

– Det här är verkligen som en bit av himlen på jorden, säger en dam, samtidigt som hennes man bär bort ett par honungsfärgade kuddar till deras bil.

– Tack, och jag hoppas ni ska tycka om era inköp.

Samtalet mellan bed & breakfast värden Dorien och en gäst som precis ska resa iväg är fullt av respekt och förundran. Denna värd är passionerad över sin bed & breakfast. Eftersom hon jobbar som färgkonsult och inredningsstylist, använder hon sitt hem även som ett showroom. Gäster och kunder som kommer hit kan hitta inspiration till sina hem, men kan lika lätt köpa möbler och andra föremål. Dorien har begåvats med god smak och har även mycket empati, därför blir hennes inredningar varma och välkommnande.

– Man måste förstå vad som fungerar för andra människor. Jag ser mig själv som något av en “smakpsykolog”, berättar hon.

Dorien visste tidigt att hennes talang låg inom inredningsdesign.

– Som barn brukade jag skapa hus för mina dockor och som tonåring ville jag ständigt ändra inredningen i vårt hem. Mina föräldrar blev galna på mig som alltid släpade på möbler där hemma, skrattar hon.

Trots det bestämde hon sig för att studera romanska språk. Men inte ens då försvann hennes sug efter att möblera och inreda och hon bestämde sig till slut att börja plugga inredningsdesign på en kvällsskola.

– På kvällarna var jag upptagen med min riktiga passion.

Efter studierna förblev inredning endast hennes andra val, ända fram tills hon fyllde trettio.

– Att fylla trettio var en slags brytpunkt. Jag bestämde mig för att jag verkligen skulle försöka fullfölja min dröm, berättar hon.

Det svåraste var själva sökandet efter ett hem som skulle fungera lika perfekt till ett kontor som till en designstudio.

Designstudion skulle hon senare döpa till Moka Projects.

Allt föll på plats när hon hittade en gammal bondgård i skogstrakterna i Limburg.

Huset behövde en rejäl upprensning innan hon kunde börja renovera och inreda. Hela den inre strukturen behövde ändras. – Det gav mig möjligheten att förvandla detta till mitt verkliga drömhus, men det behövde bli ljusare och mer modernt än en typisk bondgård.

Hon behöll de ursprungliga elementen, som den klassiska trästrukturen med bjälkar. Och hon blev väldigt nöjd med inredningen och husgrunden.

– När man väl får till grunden kan man variera insidan i all oändlighet, säger hon.

Och varierar gör hon också.

I sin inredning har hon lagt ner en hel del arbete på detaljer.

– Huset ligger i ett område med ekträd, så det var bara logiskt att golven skulle vara av ek. För att framhäva förhållandet mellan inne och ute, bestämde jag mig för stora fönster. Färgschemat är neutralt igenom hela huset, för att framhäva de olika materialen, såsom linne, trä, glas och stål – alla i sitt esse.

De övervägande naturliga materialen och tonerna skapar en kontinuitet. De välanvända möblerna har en riktig patina tack vare sin ålder. Olika designermöbler delar samma utrymmen utan att göra anspråk på dem.

Dorien vet hur hon ska lyfta fram magin i olika objekt. Vardagsrummet har ett fantastiskt upplägg som består av en stor soffa och en skiljevägg i glas och stål. Kuddar och filtar är utspridda överallt. Ett slående antal dekorativa objekt verkar vara inspirerade av naturen, som kullerstenen i filt, och obehandlade trästubbar. Stillebentavlorna som hänger på väggarna är stiligt komponerade. Sovrummen på vinden är minimalistiska men möblerade så att de erbjuden maximal komfort. Dorien berättar:

– Idéen att öppna ett bed and breakfast växte långsamt. Jag hade utrymme över och jag tyckte framför allt att det skulle vara roligt.

Bed & breakfast Moka & Vanille har fyra gästrum, alla med samma atmosfär: mysigt, sobert och raffinerat.

Interiören är alltid under utveckling. Då och då byts möblerna och accesoarerna ut.

– Inredningen förändras och utvecklas ständigt. Jag har alltid samma dilemma: vad behåller jag och vad är jag beredd att sälja till mina kunder och gäster? Jag har lärt mig att för varje föremål som sålts dyker ett nytt upp. Man hittar så många fina saker. Och vissa interiörer kan vara lika aktuella efter femton år, de förlorar aldrig sin färskhet eftersom de överskrider trender.

Dorens mångsidighet har inga gränser. Men hennes specialitet, tyger, är det som får en att häpna ordentligt.

– Min mormor hade en butik där hon sålde spets. Jag var där väldigt ofta som barn och sedan dess har jag alltid haft denna fascination över tyger, berättar hon.

Vissa hus lever upp tack vare sin trädgård. Doriens gård ligger mitt i den tama naturen, som övergår i närliggande fältar och ängar. Huset har byggts så att man känner sambandet med utsidan, oavsett var man befinner sig. Med hjälp av stora glasfönster förenas vardagsrummet och det öppna köket på markvåningen med gården och terassen. Detta ger de boende och gästerna en känsla av att vara mitt i den sköna naturen.

Ljuset strömmar in från alla håll. På morgonen serveras frukosten i gästernas matsal. När vädret är bra placeras bordet på gården utanför. Dorien bjuder sina gäster på hemgjord jordgubbssylt och traditionellt hembakat bröd.

Äggen kommer från de frigående hönsen från närliggande gårdar. Doriens hem är fast förankrat i naturen, och hon har även ett eget grönsaksland. Stillheten och grönskan som omger gården lockar alla som söker lugn och ro.

– Ens hem ska vara en plats där man kan slappna av och drömma sig bort. Att känna sig helt tillfreds i sin hemmiljö är den ultimata lyxen. Och personligen gör jag det med mycket ljus omkring mig, förklarar hon.

Att Dorien använde nyckelordet “lugn” när hon designade sitt hem, innebär inte att hon spenderar sina dagar i ensamhet. Tvärtom. Telefonen ringer ständigt och hennes Blackberry vibrerar. Gäster och vänner kommer och går, alla dem som söker efter den hemtrevliga, fridfulla känslan och vacker naturomgivning.

– Det är just det som är poängen, att komma hit för att ladda batterierna, långt bort från allt storstadsbrus, säger hon med ett leende.