Hög nivå i Brooklyn

Jon Sherman förvandlade ett gammalt Brooklyn-garage till ett modernt och originellt hem. Byggnaden huserar även en fabrik och flera kontor till Jons tapetföretag. Inredningen andas New York och är exklusiv och hemtrevlig på samma gång.

Jon Shermans hemtrevliga men samtidigt moderna lägenhet i Brooklyn är inredd med en rik flora av tapeter och material som reflekterar hans personlighet och intressen. Under 2007 när Jon letade efter en ny lokal till sitt tapetföretag Flavor Paper, hittade han en gammal byggnad från 1926 i New York-förorten Brooklyn. Den användes då som ett garage. Belägen nära tunnelbana och Brooklyn Bridge, endast sex minuter från Manhattan, verkade det som ett idealiskt ställe för verksamheten.

– Läget var utmärkt, byggnaden hade bra struktur och det fanns inga pelare. Den hade den perfekta storleken och layouten för Flavor Paper, minns Jon och fortsätter.

– Men det behövdes en riktig make over. Vi ändrade allt. Den första våningen omvandlades till ett produktionsutrymme. På andra våningen placerade vi vårt showroom och våra kontor. Tredje våningen gjordes om till hyresrätter och min lägenhet byggdes på fjärde våningen, med en takterrass allra högst upp.

Genom att använda mörka material kombinerat med ljusa utrymmen skapade Jon en varm men samtidigt modern inredning med många olika texturer och en mix av vintageobjekt och nya föremål. På många ställen ser man tapeter från Flavor Paper som man har använt sig av för att skapa mönster, skuggspel och häftiga, oväntade färgklickar.

Ursprungsgolven som var gjorda av betong har alla täckts över. I huvudutrymmen kombinerades istället kalkstenskakel och cypressträ, samma material som man använde för köksbänken och den öppna spisen. Träet valdes för att förstärka bandet med Jons rötter, nämligen staden New Orleans. I New Orleans området Bywater tillverkas även Flavor Papers tapeter. Många av rummen är täckta med mattor i alla möjliga material, allt från ryamattor till fuskpäls. Större delen av taket, som från början var i betong, är nu täckt med antigen tygöverdragna paneler eller tapeter.

Det senaste tillskottet i Flavor Papers tapetkollektion är Tropicalismo, som lite förvånande är ett samarbete mellan Flavor Paper och sångaren och musikern Lenny Kravitz. Han startade sitt märke Kravitz Design år 2003, specialiserat på design av bostäder, produktutveckling och branding. Den senaste kollektionen är inspirerad av de grafiska influenserna från 60-talets brasilianska musikrörelsen Tropicalia.

– Inspirationen kommer från alla resor och vistelser som jag har gjort i Brasilien, säger Kravitz.

Lägenheten förenar djärva mönster, poppiga färger och utopiska rytmer från konst, musik och design.

Förutom tapeten Tropicalismo finns det många fler tapeter i den 288-kvadratmeterstora lägenheten som är uppdelad i tre sovrum, tre badrum och ett huvudutrymme med kök, vardagsrum och matsal. Även fast estetiken är en väsentlig del av inredningen är lägenheten samtidigt väldigt funktionell. Ett exempel är den stora köksbänken som är placerad centralt i köket och fungerar utmärkt för middagar och fester.

– Som designer jobbar jag långsiktigt och väljer noggrant ut favoritföremål som jag på olika sätt integrerar i inredningen. På så sätt behålls huvudelementen och jag lägger till småsaker på vägen som kompletterar inredningen och gör utrymmena intressanta.

– DJ-båset är min favoritplats här hemma. Därifrån har man full kontroll över allting och en perfekt överblick över vardagsrummet och matsalarna. Det finns också stolar utanför båset så fler vänner kan sitta och hänga med en. Den öppna spisen är också härlig men det faktum att hela den bakre väggen kan öppna sig är nog den mest unika detaljen på det här stället.