En total förvandling

Den gamla tvåvåningslägenheten fick en total make-over när António och Mário satte sina inredningsplaner i verket. I den nya bostaden förverkligade de sina drömmar och har skapat ett hem där avkoppling står i centrum.

Det första man lägger märke till när man stiger in António Ferreira Junior och Mário Celso Bernandes nyligen renoverade hem är den kurviga kvinnofiguren i rött – och gulrandigt tyg. Det är den kontroversiella stolen Up5 easy, som står tillsammans med en ottoman i samma mönster, två av många förföriska detaljer som man kan hitta i det här moderna hemmet. Ägarparet jobbar som arkitekter och inredningsarkitekter och har blivit välkända för sin moderna stil och förkärlek för minimalistisk italiensk design.

Den 750 kvadratmeter stora bostaden är belägen i en åtråvärd del av Sao Paolo. Paret köpte tvåvåningslägenheten med ambitionen att bygga om och renovera den totalt. De ville ha mer utrymme.

Ursprungligen hade lägenheten fyra rum; en separat matsal, ett vardagsrum, kök och serveringsrum, på nedervåningen.

På övervåningen fanns en vinkällare, ett badrum och en hemmabio. Nu ville de istället förvandla två av rummen till gästrum och de andra två till stora mastersviter med var sitt separat badrum för de två ägarna.

– Hela fritidsutrymmet finns nu på övervåningen, berättar António. Vi ersatte det gamla rummet med ett spa. Lägenheten har också en temperaturkontrollerad vinkällare, ett stort tv-rum, ett gourmetkök och ett poolområde.

Man började med en övergripande make-over där man förenade de olika utrymmena och skapade ett tomt ark att sedan utgå ifrån. Alla väggar målades i vitt och på golvet lades blå kalksten med en lite rustik, klassisk känsla som passar både inne och ute. En viktig del av renoveringen var att ta bort den traditionella tegelstenstrappan som bara slukade utrymme.

Den ersattes av en elegant trappuppgång som har formen av en vacker snäcka.

Trappans struktur är byggd i stål, målad i vitt och kantad av blå kalksten, berättar Ferreira. Detta skapade värdefullt utrymme vid entrén.

Vardagsrummet förenades med matsalen som tidigare legat separat. Linnegardiner och två överdimensionerade transparenta sidobord ger rummet en ljus och luftig karaktär. I övrigt är det inrett i främst svart och vitt, förutom den klargula stolen Metropolitan chair, designad av Jeffrey Bernett. Väggarna är täckta med moderna konstverk. De låga sofforna från B&B Italia med mjuka gåsfjäderkuddar försäkrar om att man får det bekvämt. Vid trappan har ägarna dedikerat en hel vägg till sin samling Gustav Klimt teckningar. Killarna är nämligen riktiga konstsamlare.

En del av inredningen hittade de i antikbutiker som säljer 50- och 60-tals design. Två loungestolar av Charles Eames placerades i hemmabion på övervåningen. Här valdes det lugna, dämpade toner i en naturlig färgskala. TV-skärmen placerades utmed väggen och den öppna spisen kantades av kalksten.

På golvet lades en stor kalvskinsmatta och man möblerade med mörkbruna lädersoffor som kompletterar den mysiga atmosfären. I hörnet står den provokativa Up Chair och bildar en mysig läshörna. Skjutdörrar i glas separerar rummet från poolområdet utanför. Övervåningens främsta syfte är avkoppling och underhållning. António och Mário installerade också en pool. Den ackompangeras av loungestolar och en träveranda med jacuzzi samt ett utrymme för pilatesträning. Paret reser ofta och tycker om att varva ned och koppla av i sitt hem. En inglasad ångbastu ligger bara några steg bort.

För att göra det lätt att laga mat med vänner och familj byggdes ett öppet kök bredvid poolen. Eftersom António och Mário är riktiga vinälskare var det viktigt att hemmet skulle ha en välfungerande och modern vinkällare.

De hyrde in en specialist som installerade temperaturkontrollsystem och skapade en skräddarsydd källare där upp till tusen flaskor kan få plats. Väggen är tillverkad av korkar från ägarnas vinsamling, som alla är fastklistrade en och en. Kronan på verket på övervåningen är det fjärrkontrollstyrda glastaket ovanför poolen.På så sätt kan man använda området för fest och avkoppling året runt. Det är ett måste i detta sofistikerade och moderna hem.