En modern julsaga

Charlotte och hennes man Niels har möblerat sin loftlägenhet med en känsla för japansk minimalism. I år julpyntar paret i samma avskalade stil. Ett antal glänsande grenar och skimmrande julkulor skapar den perfekta stämningen för en modern jul.

Charlotte Eskildsen är chefsdesigner på det danska klädmärket Designers Remix, där även hennes man Niels är managing director. Paret bor med sin lilla dotter Smilla i en stor loftlägenhet i Köpenhamsområdet Holmen, alldeles bakom den nya operabyggnaden. Lägenheten ligger i Torpedo Hall, en byggnad som med sina enkla material och sin tydliga form är ett vackert exempel på femtiotalets ingenjörskonst. Den råa betonghallen användes fram till år 2000 för reparation av minsvepare och torpedbåtar.

Den renoverades mellan 2001 och 2003, med ambitionen att skapa en levande miljö mitt i stan, där man är omgiven av grönska samtidigt som man har nära till kulturlivet. De gamla betongfasaderna har ersatts av stora glasytor, och de boende har utsikt över vattnet och grönområdet vid Christiania på andra sidan kanalen.

Inne i lägenheten är de ursprungliga stålbalkarna och betongpelarna bevarade och fortfarande välsynliga. Lägenheten har två våningar och svindlande sex och en halv meter i takhöjd. I år har Charlotte julpyntat sitt hem på ett väldigt stilrent och nedtonat sätt. Juldekorationerna består av ett antal grenar som är smyckade med eleganta julkulor, samt skålar och fat fyllda med fler glänsande kulor, fint fördelade i vardagsrummet. Detaljerna är lätta och enkla i sitt uttryck men de är också en befriande distraktion i det stramt möblerade rummet.

På spröda araliagrenar täckta med små lila blommor har Charlotte hängt tre olika slags kulor. Några är ljusa och i matt och blankt guld. De ser ut att sväva som stora snöflingor i rummet. Svarta pärllika kulor kompletterar de ljusa och ger en grafisk tyngd till utsmyckningen. I det stora fatet i vardagsrummet ligger fler svarta, tunga glaskulor med en ovanligt djup färg och stark glans. De är Charlottes egen design. När man har flera egna butiker duger det inte att gå till närmaste stormarknad och köpa in hundratals kulor. Istället designade Charlotte egna exklusiva julkulor med djup och nästan förtrollande svart färg.

Om i en julsaga får man intrycket av att det nästan går att stiga in i dem. I Charlottes egna klädbutiker hänger kulorna tillsammans med stora röda rosor, men i lägenheten har man istället placerat dem i mörka trä – och lerskålar, för att tillföra värme och glöd till hemmets eleganta och diskreta julstämning.

Sin egen stil beskriver Charlotte som ”japansk enkelhet med dansk och italiensk design”. Hennes favoritformgivare är Pierro Lissoni, som har designat för bland andra Boffi, Living Divani, Flos och Fritz Hansen.

– Sen är jag tokig i allt som Anouske Hempel har gjort. Jag älskar hennes hotell The Hempel i London.

Charlottes inredningsstil varierar inte så mycket.
– Jag följer inte så många trender hemma, kanske för att jag jobbar med mode och trender varje dag. Hemma vill jag ha saker som håller, både stil – och materialmässigt. Jag är inte heller så mycket för färger, jag vill helst ha rena linjer och en stram, tidlös design. Om jag inte hade blivit kläddesigner hade jag nog designat möbler. Jag tilltalas av design som är funktionell, som håller länge och som kan vara någons favorit i åratal.

Charlotte reser mycket hämtar en hel del av sin inspiration på de resor hon gör.
– Men ibland kan det bli för mycket, med jetlag och alla flygplatser och hotellbyten. Jag kan faktiskt också få väldigt mycket inspiration av att bara sitta vid mitt skrivbord på kontoret och koncentrera mig på uppgiften.

Det bästa med hemmet är att det finns så mycket utrymme mellan alla möbler, tycker hon. Den är inredd med en Feng Shui-känsla för öppenhet, luft och rymd.
– Det är inte så att vi vill följa den gamla kinesiska filosofin till punkt och pricka – det vore för krångligt – men man kan ända snabbt märka om atmosfären i rummet känns bra eller inte.

Julen betyder mycket för Charlotte och Niels. Deras julfirande brukar inte börja på allvar innan de sätter sig i bilen och börjar färden mot Jylland för att fira julen med Charlottes föräldrar, dagen före julafton. Alltsedan de startade sitt klädföretag har december varit en hektisk månad. Man ska hinna sälja julkollektionen, och dessutom ska vårkollektionen vara färdig att presenteras redan i januari. Butikerna har fullt upp hela månaden men atmosfären är samtidigt trevlig och mysig med mycket julstämning. Dagen innan jul stänger företaget sina dörrar för att ta ledigt och fira jul och nyår med nära och kära.

Ju äldre Smilla blir desto mer märker Charlotte att hennes egen syn på julen förändras. På jobbet är vanorna desamma, men hemma har paret nu ett större behov av att skapa sina egna traditioner och ha en varm och mysig jul.

– Vi vill gärna ge Smilla fina barndomsminnen, det känns allt viktigare för Niels och mig. Än så länge är hon fortfarande för liten för att förstå mycket av julen, så i år firar vi som vanligt, med ekologisk anka och Ris a la malta med familjen på Jylland. Men det dröjer nog inte länge innan hon kräver att vi ska ha pappersälvor och ett jullandskap byggt i bomull, skrattar hon

Sådana juldekorationer har Charlotte än så länge inte riktigt fattat tycke för.
– I så fall får vi nog försöka begränsa dem till barnrummet, i alla fall till en början, skrattar hon.