X-tra allt

Mitt i det grönskande spanska landskapet och med utsikt över en storslagen bergskedja ligger ett ultraexklusivt hem som på sagolika sätt lyckats integrera naturen i sin design och inredning.

Huset är omgivet av en rik flora med utsikt mot den vackra bergskedjan.

I ett av Madrids mest exklusiva områden ligger ett nyligen färdigställt hus som utstrålar ren lyx och elegant överflöd. Husets unikhet har att göra med dess säregna och speciella form och även de dyrbara materialen som man använt sig av i inredningen och som är hämtade från världens alla hörn. Bakom husets design står det svenskgrundade företaget Westling Exclusive Estates, som just nu jobbar med högklassiga bostadsprojekt i bland annat Förenade Arabemiraten, Kina, Brasilien, USA och Sydafrika. Det här huset är företagets andra färdigställda projekt i Spanien, och här har de har skapat ett helt skräddarsytt och färdiginrett hem, vilket inkluderar den senaste teknologin och hemautomatisering som är integrerad i husets inredning.

Det moderna huset sträcker sig graciöst över 800 kvadratmeter, eller 1 500 om man inberäknar poolen och den övriga utomhusytan. Det exklusiva bostadsområdet utanför Madrid gränsar till en nationalpark och är helt omgivet av grönska. Tack vare det priviligerade läget får man här en känsla av att befinna sig mitt i naturen samtidigt som man också kan njuta av fantastiska utsikter över bergskedjan Sierra de Guadarrama.

Interiören består av transparenta rum av generösa dimensioner.

Huset är designat av arkitekten Benjamín Calleja Westling som för tillfället jobbar med bostadsprojekt i bland annat New York, Kapstaden, Sao Paolo och Qatar. Själv beskriver han Madridhuset som ”ett konstverk att bo och leva i”.

Madrids bergskedja fungerar som en bakgrund till detta skulpturala och dramatiska hem. Huset är konceptuellt tänkt att likna en ö som flyter i en vulkanisk krater. Naturen får agera utsmyckning och all design i hemmet omvandlas till kultobjekt. Här, mitt i den spanska floran och på en 3 500 kvadratmeter stor kulle, får ordet lyx en helt ny definition. Huset har tydliga organiska influenser och är skapat på så sätt att naturen införlivas i inredningen. Tack vare sin strömlinjeformade enkelhet och sköna estetik reser sig byggnaden som en förebild för moderniteten.

Konstruktionen känns solid och viktlös på en och samma gång och interiören består av transparenta rum av generösa dimensioner. Huset har två våningsplan och en souterrängvåning som är omgiven av vatten.

Sovrumssviten sträcker sig över 70 kvadratmeter och har ett eget badrum och utgång mot en terass.

På utsidan finns dammar, terrasser och pooler på nästan 800 kvadratmeter. Man har skapat passage till huset med hjälp av ett antal catwalk-liknande podium. Det råder ett överflöd av glas i byggnadens konstruktion. På så sätt har man lyckats få ut det mesta av husets största resurs: tillgången till det naturliga ljuset. Här är nämligen ljuset mer än en utsmyckning, det ses som ett argument för hela husets struktur. Därför har hemmets grundvåning inga pelare eller andra element som skulle kunna störa det visuella sammanhanget. Istället har man använt sig av genomskinliga glaspaneler som skapar öppna utrymmen där interiörer tycks sträcka sig i en oändlighet och smälta samman med horisonten.

På detta våningsplan finns en stor hall, en matsal med plats för 16 personer, ett vardagsrum, kök och en lounge. Tack vare att man tog bort väggarna kan de olika atmosfärerna integrera visuellt och förstärka känslan av rymlighet. Designen spelar en viktig roll när det gäller att estetiskt förena och mixa de olika utrymmena. Ett exempel är köket som blir en del av matsalen tack vare att man skapat en strömlinjeformad design i neutrala toner.

I huset finns många glänsande inredningsdetaljer i elegant svart.

Där göms de exklusiva köksredskapen i till synes viktlösa volymer, så som den svarta arbetsytan med tillhörande hyllor. Med i första hand strömlinjeformad arkitektur och inredning har man strävat efter att skapa en skönhet baserad på enkelhet. Vardagsrummet har dubbel takhöjd och är inglasat med högkvalitativt glas. Det gör att rummet får ovanligt mycket ljus på dagen, samtidigt som gränsen mellan interiören och exteriören försvinner. Inglasningen kan aktiveras med hjälp av ett sofistikerat golvsystem som höjer och sänker glaset inom loppet av några sekunder, och gör det möjligt för grundvåningen att helt integreras i exteriören. En av husets egenheter är att man har använt sig av glaset och utsikterna som ett expressivt element. Det märks i första hand på övervåningen och i dess familjeutrymmen. Här finns tre dubbelrum, två badrum, ett kontor, vardagsrum och en sovrumssvit. Den sistnämnda sträcker sig över 70 kvadratmeter och har ett eget badrum och en privat terrass. Även här har man eliminerat väggarna och istället koncentrerat sig på fler genomskinliga utrymmen som trots sin öppenhet lyckas vara mysiga och privata. Husets källarvåning är avsedd för fritid och hobby. Här finns ett gym, ett spa, ett rum för bio och bibliotek samt en gästlägenhet med egen terrass.

I sovrummet har man eliminerat väggarna och satsat på fler öppna utrymmen.

I konstruktionen av detta drömhem har man använt sig av de bästa materialen som noggrant valts ut från platser världen över. I sydöstra Asien har man hämtat de bästa stenarna, i Storbritannien hittade man laminerat säkerhetsglas och i Belgien fanns värmesystemen. I Indonesiens skogar fann man teaken, i Australien golven och i Tyskland hittade man mycket av husets tekniska utrustning.

Ett modernt hem som detta skulle inte vara komplett utan den allra senaste teknologin. Man har installerat tre biografskärmar, ljudsystem i hela huset och trädgården, ljud-/videoserver, den nyaste luftkonditioneringstekniken, solpaneler samt larm – och säkerhetssystem. Värmen får man genom en värmepumpkonvektor. De högklassiga systemen är integrerade i ett intuitivt gränssnitt som enkelt kan hanteras av husets ägare var än i världen de befinner sig. Huset levererades helt komplett till sina ägare, inklusive möbler och all inredning, ljud- och videosystemen, och den allra senaste hemautomatiseringen. Ägaren var också involverad i husets möblemang och i den slutgiltiga inredningen, vilket gör detta hem till ett riktigt skräddarsytt designobjekt.