Design i kubik

Vid Maresmekusten, 30 kilometer utanför Barcelona, ligger ett h-format hus som är praktiskt och kompakt utan att kompromissa med skönheten. De vita och vida ytorna är öppna, luftiga och samtidigt intima. Det bästa av två världar

Luftigt, glänsande och modernt – men samtidigt tidlöst. Det är en passande beskrivning av huset Casa H som ligger 30 kilometer nordöst om Barcelona. Det är konsturerat med ytterst få dörrar och avgränsningnar, eftersom man ville få ut så mycket som möjligt av utrymmet. Man har också undvikit detaljer som kan störa de harmoniska ytorna och istället satsat på att separera eller förena de olika utrymmena på ett så elegant och diskret sätt som möjligt. Stora fönster på sidorna av huset låter solljuset skina in och gör det också möjligt för de boende att njuta av det vackra landskapet.

Bokstaven “H” i namnet Casa H refererar till formen på huset som från sidan ser ut som ett h skrivet med gemener.

Det är nämligen uppbyggt som två hus i ett, där den ena delen har två våningar och den andra endast en. En hall förenar de två delarna och entrén får agera en slags utrymmesdistributör. När man kommer in och går till höger hamnar man i tvåplansdelen och om man går till vänster kommer man till den lägre delen som är byggd direkt framför poolen. Envåningsdelen består för tillfället av dotterns sovrum, ett gästrum och ett badrum. Tvåvåningsdelen består av ett vardagsrum, en matsal och ett kök, alla på nedervåningen. De mer privata rummen finns på övervåningen: ett masterbedroom, badrum, läsrum och en stor terass. Husets struktur är öppen och intim på samma gång. Stora fönster förser rummen med massor med ljus och skapar nästan en osynlig division mellan interiören och området utanför. Huset ägs av ett par med en liten dotter.

Bakom formen står Archikubik som består av arkitekterna Marc Chalamanch, Miquel Lacasta och Carme Santana. De designade huset med ambitionen att göra det så praktiskt och bekvämt som möjligt, och inte endast som ett häftigt designkoncept.

Poolen är omgiven av en gräsmatta som friskar upp både ögat och själen. Bredvid ligger en liten, delvis uppdelad matplatsdel som består av ett bord och stolar, och lockar en att äta utomhus. På kvällen reflekteras det mindre husets ljus i vattnet och dess mjuka sken skapar en romantisk atmosfär.

Ägarna valde neutrala färger för interiören, främst vitt och svart som förstärker den eleganta och enkla designen. Alla väggar är målade helt i vitt, både inomhus och utomhus. Golvet är gjort av stora keramikplattor i oxiderat svart, som mer liknar en varm nyans av brunt. Keramikplattorna löper igenom hela huset, inklusive badrummen.

Köket har en allt-i-ett bänkskiva/köksö, som också kan användas för mer avslappnade måltider. Det är färgat i vitt och silver, minimalistiskt och modernt.

Alla skåp finns på kökets ena sida och förvarar på ett diskret sätt alla kökstillbehör.

Köket är möblerat med Bombostolar från Magis. En trappuppgång i järn skiljer köket från matsalen. Där finns ett matbord gjort i Carraramarmor och ljusgrå stolar från Molteni. En minimalistisk lampa i form av ett rör lyser upp hela bordet. Modellen heter Seventy seven och kommer från Serien lighting. Alldeles intill ligger vardagsrummet som är möblerat med en stor soffa i svart mocka, tillsammans med en liggfåtölj och en ottoman i svart läder med fot i silver.

Ett lågt brunt bord från Tisettanta står i mitten av rummet och en av väggarna får agera stöd för en låg byrå. Där finns utrymme för all elektronik och dekorativa prylar. Fönsterna på den ena sidan av rummet går nästan från vägg till tak och ger en fantastisk utsikt över trädgården och poolen. Ovanför en av väggarna finns ett lite högre fönster som släpper in ljus och ger en obehindrad vy över gården och häcken utanför. Här finns också nedfällbara persienner.

Den skulpturala trappuppgången är gjord i järn och målad helt i svart. Den har en ultramodern look och ser från sidan ut som ena halvan av ett “x”. De stilfulla trappstegen är gjorda av listralglas och har stora mellanrum emellan sig. Dess blågröna nyans sticker på ett tilltalande sätt ut i husets avskalade miljö. På övervåningen möts man av en liten fönstertäckt hall.

Tar man sig igenom den kommer man fram till husets masterbedroom. I rummet får sängens stora sänggavel agera rumsavskiljare, och skapa mer avskildhet och intimitet. På den andra sidan finns klädkammaren och garderoben.

På var sin sida av sängen finns de matchande, vita sängborden Lack, från Ikea. De pryds med silverfärgade läslampor som går under namnet Tolomeo och kommer från Artemide. Sängen är täckt med ett sängöverkast från Armani House. En vit stol med svart stoppning står på ena sidan av sängen. På den andra sidan av hallen finns läsrummet, med inbyggda hyllor för böcker eller andra föremål som man önskar ställa på display.

Längre ned i hallen finns det stora badrummet vars brun och vita dekor skapar en jordnära och hälsosam atmosfär. För att matcha husets övriga estetik har man inte installerat någon dörr till duschen. Badrumsbänken är gjord i stilrent listralglas med handfat i vitt och blandare i silver.

I envåningsdelen av huset har gästrummet en central del. Det är placerat direkt framför poolen som man lätt kan nå genom att skjuta dörren åt sidan. I rummet står också en uppiggande soffa i turkos som för tankarna till klarblå himmel och blått vatten, och bidrar till den harmoniska atmosfären. Med en utsikt över det vackra landskapet och palmträd som höjer sig mot skyn, vill gästerna troligen aldrig lämna det här stället.