Djärv arkitektur i Sydafrika

Efter att ha bott i sitt sommarhus under ett flertal år bestämde sig familjen för att riva och rita om huset. Resultatet blev en blank box som förenar utomhusliv med inomhusmiljön.

En palladiansk villa är troligen det sista man förväntar sig att möta på den avlånga kuststräckan i norra KwaZulu-Natal där staden Salt Rock ligger. Traditionellt sett är detta en kuststad fylld med strandbungalows designade i vitt skilda stilar. Den kännetecknas av svepande svarta vågor och en intensiv subtropisk hetta. Naturen glöms dock lätt bort när man väl hittat till Avril och Mark Belovichs strandvilla.

Arkitekten Don Albert har ritat den här villan som är modern på flera olika plan – inte minst tack vare sin grandiosa upphöjning, sin avskildhet men ändå närhet till grannar, och även på grund av de magnifika utsikterna som omsluter hela huset. Men huset är modernt framför allt tack vare sin djärva och imponerande design som på alla sätt och vis matchar den paradislika naturen och det omgivande mikroklimatet. Huset sträcker sig dramatiskt upp från sin slänt och är både storslaget och imponerande men dessutom ingenstans i närheten av sin ursprungliga form.

– Vi har kommit till Salt Rock i åratal och har spenderat många underbara familjehelger i originalhuset, minns Avril. Men efter ett tag insåg vi att vi inte kunde fortsätta reparera husets alla defekter och tog därför ett modigt beslut att riva ner allt och börja om från början.

Beslutet var tvådelat: paret behövde ett flexibelt familjeutrymme som på ett enkelt sätt skulle husera deras tre vuxna barn och vännerna, men de ville också skapa ett utrymme där de själva skulle kunna dra sig tillbaka under de kommande åren. Slutresultatet blev en elegant, blank box som tillgodoser familjens behov och erbjuder en alltigenom modern tolkning av en romersk tempelfasad, sådan som man vanligtvis associerar med en palladiansk villa.

– Vi ville skapa ett hus som skulle väcka nya reaktioner, förklarar arkitekten. Och vi ville att huset på ett självsäkert och tidlöst sätt skulle sticka ut i den relativt ruggiga kuststräckan.

De viktigaste frågorna som arkitekterna ställde sig var om de skulle införliva utomhusmiljön i det inre utrymmet genom någon typ av gård eller genom att låta huset förbli så upphöjt som möjligt så att man får ut det mesta av utsikten. I slutändan lyckades man med både och.

Allra först möts man av det centrala vardagsrummet som ligger på en nivå som man kan nå från uppfarten och där det samtidigt ger en optimal utsikt.

– Med vardagsrummet som utgångspunkt kom vi även fram till hur den stora trappuppgången skulle sträcka sig ner mot poolen. Resultatet blev att den nästan ser ut att flyta ner mot vattnet, tillägger Avril.

Poolen är en annan central del i husets arkitektur. Den är designad för att vara synlig från köket så att man ska kunna ha en bra uppsikt över gården och ha barnbarnen på ett tryggt avstånd.

Med tanke på det ruggiga klimatet som är fuktigt på sommaren och bjuder på blåsigt väder sex månader om året, bestämde man sig för att lägga ner en del arbete på husets skyddade balkonger och deras utsikt. Här inspirerades man också av det centrala atriet och dess öppenhet.

– Vi ville skapa en strandvilla som inte bara skulle kunna användas under decembermånader och julhelger, som så många andra villor och hus. Faktum är att april är den enda idylliska månaden här, resten av året har arkitekturen en ganska stor funktion att fylla, berättar Don.

Sådan kraftfull arkitektur lyckades man skapa genom att leka med kontraster mellan de cellformade privata utrymmena på övervåningen och den öppna planlösningen på nedre våningen. Den sistnämnda leder ut till ett antal balkonger med fönsterluckor som håller den starka solen och vinden ute. De djupa balkongerna jobbar hårt på att skydda mot naturelementen men bidrar samtidigt till att föra in en utomhuskänsla till insidan.

– Vi ville inte skapa enbart en slags luftkonditionerad låda, därför är luftkonditioneringen begränsad till sovrummen. Husets design har fått uppgiften att svalka resten av utrymmena, tillägger Don.

Mark och Avril är ett sällskapligt par, vilket kan te sig naturligt med tanke på att de båda jobbar med mat. De delar sin tid mellan ett hundraårigt antikfyllt hus mitt i city och detta moderna boende där de spenderar sina helger.

– Vårt hus i stan har sitt ursprung i 30-talet och Union Castle-eran och är väldigt formellt. När vi har gäster blir jag alltid fast i köket. Strandhuset är å andra sidan otroligt öppet och gör det möjligt för alla att vara tillsammans – vilket vi föredrar, säger Avril. Parets önskan var alltså ett hus som skulle göra det lätt för de att samla familjen och vännerna och göra det som dem älskar mest: laga mat och underhålla – i en avslappnad, informell miljö. Därför blev köket en central del i planlösningen, med en fristående arbetsbänk som kan vikas till en bar.

– Jag tar inte åt mig äran för den, säger Don. Det var dekoratörens idé!

Inredningsdekoratören Andrew Irwing, som har jobbat med Avril i över två år, står bakom många av de kloka idéerna i huset. Exempelvis var det han som kom på att använda sig av fönsterluckorna i trä som finns i alla sovrum. Luckorna öppnar sig till ett lummigt men mycket högt atrium som släpper in bris och ger en hel del andrum under de fuktiga sommarmånaderna.

Det var dessutom ett sätt att skapa säkerhet utan att behöva installera odrägliga säkerhetsdörrar, förklarar Avril.

Det var också Andrew som hjälpte Avril att hitta några av de speciella föremålen som man kan se runt om i huset.

– Vi har samlat på oss en hel del prylar under åren men Andrew har helt klart besparat mig många dyra misstag, skrattar hon och fortsätter:

– Jag älskar färg men det kan också väldigt snabbt kännas föråldrat, beroende på hur man använder det. Jag ville att huset skulle ha en lång livslängd vad gäller dess utseende och atmosfär, och Andrew skapade definitivt en sofistikerad känsla.

Både Avril och Mark tycker att huset har överträffat alla deras förväntningar.

– Vi älskar att komma hit eftersom vi kan vara tillsammans men samtidigt även åtskilda de stunder då vi behöver lite lugn och ro eller tid för oss själva. Det här är ett hus som verkligen återspeglar sina ägares behov. Det passar vår livsstil helt, säger Avril och avslutar:

– Vi vill inte vara ceremoniella när vi har gäster, och det här huset gör det möjligt för oss att umgås som vi vill.