Lantlivets sötma

I Sydfrankrike har Annick Lestrouhan, ägare till livsstilsbutiken
Honoré i Marseille, byggt om en gammal lada till ett rustikt men luxuöst retreat med utsikt över olivträd och äppellundar.

Doften av barrträd och timjan slår emot en, och bakom en rad täta cypresser ligger familjen Michels så kallade lada. Det vill säga; det var ursprungligen en lada för idag kan den knappast liknas vid det, hemmet är 150 kvadratmeter stort och ligger nära Saint Rémy de Provence i Sydfrankrike. De köpte stället för snart 15 år sedan då de kände en stark lust att komma ifrån storstadslivet i Marseille. Under en lång tid medan barnen var små sov de på madrasser och upplevde primitiva helger tillsammans. Mathilde, Lucas, Emelie är nu vuxna och kommer på besök med sina egna barn.

– Vi njöt alla av att komma hit, laga mat på gasolköket och sova under bar himmel ackompanjerade av grodornas kväkande, berättar Julie Michel som är antropolog.

Efterhand utvecklade familjens behov sig så pass att de blev tvungna att vända sig till Annick Lestrouhan och hennes livsstilsbutik Honoré i Marseille.

– Vi hade några väldigt speciella önskemål, bland annat att det skulle vara funktionellt och rustikt. Vi ville att det skulle synas att det var en gammal lada och det fick absolut inte likna vårt hem i Marseille som är mycket modernt, förklarar Daniel Michel som är direktör för ett vinföretag. Familjen var redan bekant med Annick tack vare att många föremål i deras lägenhet är köpta i hennes butik. Efter att ha berättat för henne vad det var de var ute efter fick Annick mer eller mindre fria händer. Hon valde att öppna upp kök och vardagsrum till en stor öppen yta med många myshörnor.

Golvet gjöts i betong, tak och väggar isolerades och ett nytt innertak av trä lades in. I den stora ladan byggdes ett loft för att utnyttja utrymmet då det är väldigt högt i tak. Detta utfördes av en lokal smed, Monsieur Noël, som även har gjort braskaminen samt de stora glasdörrarna ut till trädgården.

– För att bevara det som en lada har vi låtit de stora skjutdörrarna i järn vara kvar. När det är låst så liknar huset en lada, men man kan skjuta dem åt helt sidan och öppna upp glasdörrarna, säger Annick.Köket är likaledes i betong med plastskynken som döljer skåpen. Dessa är en av Annicks specialiteter som hon också använder i sitt eget Bed & Breakfast ”Casa Honoré” i Marseille.

– I det stora öppna köket är det sol hela morgonen och vi önskade ultimat med ljus så vi valde därför att täcka fönstren endast med tunna vita bomullsgardiner, menar Annick.
Nu senast byggdes två sovrum med tillhörande badrum.

– Efter att i så många år ha levt i ett stort öppet rum är det trevligt med separata sovrum. Det är också mer praktiskt när vi har gäster som sover över, säger Julie.
Loftet har nu förvandlats till barnbarnens domän. De har ofta vänner med sig och ibland är det så många som fem-sex småttingar under sommarlovet.

Stilen i hela hemmet är en blandning av vintagefynd från olika marknader och loppisar och föremål från Honoré. Färgvalet är naturens eget, från grått till varmare bruna nyanser accentuerade av starka färger som den orange eller gröna i det ena sovrummet. Annick bemästrar konsten att kunna blanda mjuka textilier med råa strukturer som järn och betong.

– Trädgården har fått växa fram lite i taget, allt efter våra behov. Först kom den ena terrassen, sedan den andra och nu senast anlades poolen som barnen har önskat sig i så många år, säger Daniel. Jag har dock lagt den en bit ifrån huset. Detta gör att barnbarnen kan tillbringa en livlig dag i poolen och vi kan ha våra egna gäster i lugn och ro vid huset.

Familjen kommer ofta på helgerna och om sommaren varvar barnen med sina familjer och vänner.
– När man promenerar bland äppelträden har man verkligen förnimmelsen av att vara på landet och när solen står som högst i augusti och cikadorna sjunger, då är det verkligen semester, myser Daniel.