Fyra våningar i Paris

Det är svårt att tänka sig att det vackra huset i Paris en gång var ett gytter av mörka rum, för numera är den gamla fabriken pånyttfödd och badar i ljus.

Karine, Matthieu och deras två barn William (14) och Jeanne (12) hade hyrt huset i tio år när de fick chansen att köpa loss det. Eftersom de vid det laget kände till varenda liten vrå beslöt de sig för att låta blåsa ut alla fyra våningar och ge hela huset en ordentlig ansiktslyftning. Utmaningen låg i att bryta ner allt det gamla och sedan bygga upp ett nytt hem så fort som det bara var möjligt, eftersom byggnaden inte bara är en rogivande oas för hela familjen utan även en arbetsplats för både Karine och Matthieu. Med hjälp av arkitekterna François Murraciole och Agathe Perroy tog renoveringen inte mer än fem månader, mycket därför att familjen visste precis hur de ville ha det. Det allra viktigaste var att öppna upp interiören för att få in mycket mer ljus och omfördela väggarna för att få större ytor och fler förvaringsutrymmen. Det behövdes mycker mera luft för att familjen skulle trivas fullt ut.

– Trappen som leder hela vägen upp till fjärde våningen var trång och mörk och behövde öppnas upp. Köket var jättelitet och vi ville definitivt ha ett utrymme där man kan äta, laga mat och umgås med ett stort bord som mittpunkt, där man även skulle kunna arbeta om andan föll på, säger Karine.
Med inspiration hämtad från resor till Japan och även från arkitekter och designers som Charlotte Perriand och Alvar Aalto, kom de överens om att hålla det enkelt med trä, putsad betong, zink samt vackra möbler och textilier.

Arkitekterna blåste ut hela huset och monterade en ståltrappa med en innovativ ledstång i plåt, och en spännande vägg som fungerar både som avskiljare och bokhylla/förvaringsutrymme löper utmed trappan hela väggen upp till fjärde våningen. Den har blivit husets ryggrad.
Tack vare den strikta färgpaletten som går i grått, grågrönt och vitt blir det stora huset enhetligt och kulörerna skänker en rofylld och neutral atmosfär till de stora ytorna, perfekt som bas för möbler och konstverk. Parkettgolven som täcker alla våningarna gör sitt för att hålla ihop helhetsintrycket.
Arkitekterna designade även specialgjorda detaljer som till exempel ledstången, element, diskho och köksbänkar med mera, för att passa in med husets något udda dimensioner.

Golvet i köket har laserats med en gråvit färg och den flata diskhon av rostfritt stål har designats av François Murraciole. Köksbänkarna har bränts svarta med en blåslampa och oljats in för att få en vacker halvmatt lyster.
Köksskåpen är specialtillverkade och var inspirerade av arkitektens egna kontorsskåp. Tillsammans med en snickare byggdes de på plats i ett tungt träslag som heter Okoumé. Spisfläkten är dold bakom en plywoodskiva som har målats svart med en färg som vanligtvis används till att måla griffeltavlor.

Ett litet atrium byggdes mellan köket och vardagsrummet, det fungerar som ett ljusinsläpp för alla mörka vrår och dessutom tillåts familjen njuta av en blå himmel även när de befinner sig inomhus. Detta utrymme byggdes av samma smed som skapade ledstången, och atriet motsvarar alla familjens förväntningar.
– Vi kan se vinden, regnet och snön, och ibland sätter vi oss utomhus och tar en drink och röker en cigarett och bara lyssnar på fåglarna, berättar Karine

Beträffande badrummet hade Karine och Matthieu endast en enda önskan; inget kakel! Badkaret har ett hölje av trä klätt i patinerad zink från Kaldewei i Tyskland och golvet är lackad parkett. Duschkabinen är helt gjuten i betong med undantag av den lilla sitsen som även den är klädd i patinerad zink.
Resultatet är ett hus som ger ett omedelbart intryck av rymd och ljus. Den förr så mörka och deppiga bostaden fungerar numera som ett vackert och praktiskt hem för hela familjen.