Starten på en helt ny stil!

Det nya huset fick bli starten på en helt nya stil, allt köptes nytt. Basen var det vita golven och de svarta möblerna

I februari 2008 flyttade familjen in i ett sprillans nytt radhus i Helsingborgs nyaste stadsdel som är byggd som en engelsk trädgårdsstad. Den ligger ett stenkast från city men har ändå nära till både naturen och havet, alltså ett perfekt läge för en barnfamilj. När Jenny och Jörgen med sonen Isaac, 20 månader gammal, hade bestämt sig för att köpa det 145 kvadratmeter stora huset visste de bara en sak; att de ville ha vita golv. Detta var något de alltid hade drömt om och sagt och gjort, alla golven som ursprungligen var av ekparkett slipades genast ner och målades över med vit färg.

– Våra vänner tyckte att vi inte var kloka, fnissar Jenny.

Jenny som tidigare jobbade i en inredningsbutik, och just nu är mammaledig, berättar att originalversionen av huset endast bestod av en undervåning och en oinredd vind.

– Man kunde själv välja om man ville ha vinden renoverad, men i vårt hus var den redan fixad när vi flyttade in.

Övervåningen är inte så stor men där finns väl plats för två sovrum och ett badrum. I det stora sovrummet lutar taket.

– Man kan bara stå upprätt i mitten, säger hon.

På den rymliga undervåningen ligger köket och vardagsrummet i öppen planlösning samt ett gästrum/kontor, badrum och en tvättstuga. Vardagsrummet är ljust, luftigt och rymligt och den mysiga soffhörnan är rikligt dekorerad med textilier som skapar atmosfär.

En vacker snidad vikskärm står framför fondväggen med tapet från Designers Guild. I matsalsdelen har man möblerat med ett matbord med skiva i vitmålat glas och matsalsstolar från Zanotta. Braskaminen som står mot ena väggen förhöjer de mörka och kulna vinterkvällarna och runt om på väggen syns ett personligt bildcollage med allehanda svartvita fotografier och teckningar.

Även köket badar i ljus och de nya fräscha köksmöblerna bidrar till den eleganta stilen som är genomgående i hemmet med ett matbord och stolar från Vitra. Väggen är dekorerad med svarta bokstäver i plåt. Även Isaac är intresserad av matlagning och har fått ett alldeles eget liten kökshörna i sitt rum med leksakskastruller och annat som behövs för att fantisera ihop goda middagar

Eftersom familjen ville anpassa hemmet efter det nya huset gjorde de sig av med nästan alla sina gamla möbler förutom ett par sängar och solstolarna.

– Vi sålde allt vi hade i den gamla lägenheten för att få en ny och fräsch start, berättar Jenny.

Tanken var att skapa en helt ny stil, den här gången ville de våga mer. Hemmet skulle spegla deras personligheter och uppfylla alla behov och resultatet blev ett öppet och inbjudande hem med genomgående svart och vitt som basfärger.

– Det var så vi hade det från början, säger Jenny. Men det blir lite tråkigt efterhand så vi har lagt till mer färgklickar lite här och där.

På flera ställen bryts de vita väggarna av med mönstrade fondväggar och inredningen är en salig blandning av Ikea och mer exklusiv inredning, kryddad med asiatiska influenser eftersom familjen är förtjust i att mixa olika stilar för att lätta upp den lite strama och stilrena skandinaviska looken. Snidat trä, arabiska lyktor och ett kinesiskt brudskåp bryter av men smälter ändå in på ett harmoniskt sätt i den grafiska stilen. På soffbordet från David Design blandas resminnen på en bricka.

– En hel del prylar har vi tagit med oss hem från våra resor till Marocko.

Radhuset har en charmig liten trädgård som används flitigt redan från tidig vår då träden börjar knoppas.

– Vi vill att vår stil inne i huset ska fortsätta utomhus vilket den gör, om än i lite råare form med charmiga och tåliga järnbord och plåtstolar på uteplatsen, menar Jenny.

Gräsmattan är kantad med stenar och på uteplatsen grillas det för fullt under sommarmånaderna. Trädgården är också en storfavorit hos Isaac som kan leka i ute medan hans mamma pysslar med annat.

– Hela hemmet är ett ständigt pågående projekt, avslutar Jenny.

Och om man får tolka henne rätt så lär det bli fler överraskningar för vännerna att förvånas över även framöver.