Inget ekobrott

Reed Woodson är New Yorkaren som ivrar för miljön och har renoverat sin lägenhet med återvunnet material. Han hoppas innerligt att andra ska vilja följa hans exempel men inser att det är lång väg att gå.

På Charlton Street, precis på gränsen mellan Soho och det som kallas West Village i New York City bor Reed Woodson, en ungkarl på 35 år och numera egen företagare inom den ekologiska byggnadssektorn, men också en hängiven sportfantast som älskar allt som har med sport och fysiska utmaningar att göra.

Området där Reed bor präglas av mysiga små bagerier, trendiga butiker och moderiktiga människor som jäktar fram på äkta New York-vis, men just på Reeds gata springer ingen. Här råder lugnet vilket gör att det inte ens märks att lägenheten ligger på markplan mitt i USAs livligaste storstad. Lägenheten som är på 70 kvadratmeter köpte han för tre år sedan och då var den nedgången och helt orenoverad. Med sina egna händer och ibland med hjälp av endast en vän har han byggt upp och totalrenoverat lägenheten. Det har tagit två slitsamma år.

– Första året bodde jag på golvet, andra året på en soffa och nu det senaste året har jag äntligen fått sova i en säng, berättar Reed.
Först köpte han lägenheten på markplan som var en enrummare. Under den på källarplanet, fanns ett stort förrådsutrymme där en massa gammalt skräp förvarades. Han köpte loss det utrymmet också med planen att lägenheten skulle bli två våningar, men det var ingen enkel match.

– Det var asbest överallt och de mest intressanta insekter jag någonsin sett i New York City, förklarar Reed. Det hindrade honom dock inte från att städa upp och rensa bort all gammal asbest ur väggarna. Han byggde en trappa ner och satte sedan in en torrbastu och ett duschrum som även fungerar som en ångbastu. Därnere finner man även Reeds sovrum och en rymlig walk-in garderob där de rutiga skjortorna hänger i en prydlig rad. På övervåningen ligger vardagsrummet som är öppet mot köket samt ett utrymme som är tänkt att bli gästrum.
Det som är unikt och speciellt med Reeds byggnadsteknik är att han mestadels använt sig av ekologiska material.

– Jag hämtar min inspiration från naturen. Alla väggar är byggda av trästockar som kommer från en 1800-tals lada från New England. Golven är gjutna i betong och all mosaik i badrummen är gjorda av återvunnet glas. Om det finns ett ekologiskt och miljövänligt alternativ väljer jag helst det. Det känns i hela atmosfären när det är byggt på ekologiskt vis, berättar Reed. Färgskalan i lägenheten drar också tankarna till naturens färger. Det är mycket grönt, brunt, grått och beige som dominerar. Inga starka accentfärger och livliga mönster utan en mycket avskalad och ren färgsättning. Den stora gröna soffan är så mjuk att man sjunker ner flera decimeter. De få konstverk eller prydnadsföremål som man finner i Reeds hem har han fått från kära vänner eller familj. De många raka linjerna i designen av lägenheten gör att den känns ultramodern. Fyrkantigt och rakt är ledorden.

Lägenhetens planlösning är överlag mycket amerikansk. Man kommer direkt in i vardagsrummet/köket, precis som man kan se i många amerikanska TV-serier. Reed bjuder gärna över vänner på middag eller för att bara hänga i den stora härliga tv-soffan, tanken är att gästerna ska känna sig så hemma som möjligt. Och det är just kombinationen mellan det kvadratiskt strama och inbjudande hemtrevnad som är den röda tråden i Reeds hem. När Reed byggde lägenheten hade han ett annat jobb och byggandet fick ske på fritiden, men med tiden blev han så inspirerad att han nu fullföljt två uppdrag åt andra och startat ett eget företag, Beedus & Jardin som bygger och handleder ekologiska byggen åt andra. Han har också gått en särskild utbildning som gör honom licenserad som handledare åt byggnadsingenjörer och byggmästare i hur man bygger ekologiskt och miljömässigt. Utbildningen heter The green building program – LEED – Leadership in Energy and Environmental Design.

Reed är mycket oroad över växthuseffekten och miljöförstöringen och gläds åt amerikanernas ökande intresse för miljövänliga alternativ, men det är en lång väg att gå. Det är inte svårt att bli entusiastisk när Reed berättar om alla alternativa sätt att bygga och konstruera hus. Det är ju helt fantastiskt att material från en 1800-tals lada förvandlas till ett supermodernt New Yorkhem anno 2009. Reed berättar att han verkligen trivs i New York.

– Jag älskar att jogga längs Hudson River på kvällarna och när solen går ner bakom frihetsgudinnan glömmer jag bort allt hemskt som sker i världen.
Han brukar ofta sätta sig på ett av de trendiga kaféerna i sitt område och betrakta människor som rusar förbi.

– Vi är alla ganska underliga egentligen, skrattar han.
På helgerna under sommarhalvåret ger sig Reed gärna ut en sväng utanför staden. Surfparadiset Montauk på Long Island är en favorit likaså att cykla mountainbike i skogarna utanför staden.