Vintage i Madrid

I omradet La Latina i centrala Madrid, hittade han äntligen sin drömbostad. Med ett yrke som creative director pa ett modeföretag hämtades inspirationen fran modets 50 och 60-tal när vaningen skulle inredas.

Valet föll pa en gammal lagerbyggnad som en gang i tiden hade huserat bananer, och huset fran 1645 med sin massiva träport, sitt gamla tegel och nedslitna trappsteg hade alla de attribut som han hade letat efter.

Numera är huset en ombyggd etagevaning om nittiofem kvadratmeter med flera inslag av vintagedetaljer. Där star ett litet bord signerat makarna Eames, ett annat – Tulip – med skiva av marmor är formgivet av Eero Saarinen för Knoll och flankerat av Marcel Breuerstolar som är arvegods fran släktingar. Ljuskronan med droppformade kristaller ovanför matbordet är ett loppisfynd fran el Rastro (en jättelik loppmarknad i Madrid som ateruppstar varje sön- och helgdag). Skatter fran el Rastro och gatumarknader i New York och London samsas med moderna föremal som Jonathan Adlers lampa Giraffe och porslinsfigurinen Family Portrait designat av den spanska designern Jaime Hayon för Lladró.

Inredningsfirman Habitalia utnyttjade planlösningen i lägenheten till max när det var dags för renovering. Den öppna och luftiga atmosfären med de manga meterna upp till taknocken togs tillvara pa yppersta sätt. Hellre än att bygga väggar skiljde man pa utrymmen med hjälp av en tvatonsskala i svart och vitt. Hallen med sina svarta väggar kontrasterar fint mot det vita vardagsrummet där golvet, trappstegen och takbjälkarna harmonierar med sin trärena look. Här star ett vackert sideboard av björk med inslag av tuschteckningar, designat av Robert Heritage redan 1954 och inköpt pa Tiempos Modernos.

Pa sideboardet star en statyett föreställande en vit tjur av Jonathan Adler och pa väggen ovanför hänger en vintagespegel. Pa den vita Ikea-soffan i vardagsrummet samsas en Hermespläd med kuddar signerade Adler, och i ena hörnet hänger en korgstol fran amerikanska Fran´s Wicker & Rattan Furniture. Pa ännu ett sideboard – detta svenskt 50-tal – star ett par lampor fran Tado och koskinnsmattan är inköpt pa Habitat.

Ljuset flödar in genom det stora fönstret som nästan täcker hela ytterväggen, härifran kan man faktiskt skönja kupolen pa San Andrés-katedralen.

Köket är vitmalat med inredning i högblank svart lack och har en air av New York. Familjefotografier och annan färgglad memorablia som pryder kylskapet fran Smeg tillför en varm och glamorös atmosfär. Pa toaletten hänger en tavla av Luis Boan De Montenegro och pallen Butterfly i graciöst format trä är designad av Sori Yanagi för Vitra.


Med en faiblesse för modet under 50-,60-, 70-talen är ägaren alldeles särskilt förtjust i den varma bruna färgen i takbjälkarna och beslöt att använda samma träslag i golven och trappstegen sa alla golv med undantag av vatutrymmena fick nya fina ekplank som passar väl ihop med samlingen av femtiotalsskapen.

Tack vare den höga takhöjden kunde det byggas till en vaning, eller rättare sagt, ett loft. Däruppe har det inretts en sängkammare med tillhörande badrum, och loftgangen har fatt bli bibliotek med en uppsjö av mode- och inredningsmagasin, böcker och fotografier. Tapeten i sovrummet är av vinyl och mönstret är inspirerat av Givenchy´s logotype. Sängkläderna kommer fran Zara Home och lamporna fran Tado.

I den nyrenoverade vaning har nu den unge mannen äntligen slagit sig till ro tillsammans med sin hund, och här kommer de att förbli ett bra tag framöver