Under takåsarna i Paris

När den austra­liska designern Martin Grant flyttade till sin vindsvaning i Paris skapade han en privat oas med en utsökt blandning av vintage, design och modern konst.

Paris är ljusets och modets stad och dessutom designern Martin Grants hemstad. Martin har alltid vetat att han vill leva och arbeta i en kreativ miljö och tillbringade som barn manga timmar med att teckna. När han blev lite äldre började han designa och sy sina egna kläder, en hobby som sa smaningom ledde honom in pa den karriärbana som skulle göra honom till modedesigner pa Collins Street i Melbourne, där han för övrigt lanserade sin första kollektion. Under ett antal ar var han högst delaktig i det sjudande livet som omgav den oberoende modevärld han levde i, tills han en dag beslöt sig för att studera skulptur pa The Victorian College of Arts. Detta lilla snedsprang kom att förändra hans stil vilket i allra högsta grad har paverkat hans modekollektioner.

1992 flyttade han till Paris efter ett par ar i London där han studerade sömnad. Han blev helt begeistrad av staden och dess puls och inhyste sin första ateljé i ett gammalt övergivet sjukhus i Montmartre som var tillhall för allehanda spännande konstnärer och fotografer.
– Det var en härlig stämning där, säger Martin, det paminde mig mycket om Collins Street.

Senare flyttade han till Marais-kvarteren där ateljén nu ligger pa Rue Charlot. Inte langt därifran ligger hans eget hem, den redan nämnda vindsvaningen i ett hus fran 1880 med utsikt över Paris taknockar.
Marais-omradet har verkligen blivit Martins kvarter. Här har han sina stamställen och här känner han sig hemma:

– När jag atervänder fran New York eller London paminner Paris om en större landsort, och det är faktiskt trevligt.
Pa sjätte vaningen ligger Martins lägenhet. Förr i tiden lag tjänstebostäderna här, nu är det en exklusiv vindsvaning med takbjälkar och terrass. Pa terrassen har han skapat en oas av blommande örter, lavendel och till och med ett litet olivträd. Det är inte bara med tyg som Martin har fingertoppskänsla utan även med växterna.

Lägenheten var i perfekt skick när Martin flyttade in sa att nagon renovering var det inte fraga om. Hans speciella stil utmärker sig saväl i inredningen som i kläderna han skapar. Bada reflekterar hans förfinade känsla för struktur och volym och valet av klassiska tyger. Under takbjälkarna i det luftiga rummet star vackra skandinaviska designklassiker fran 50-talet, favoriter inom möbeldesign som kan härledas till Martins föräldrar som möblerade sitt arkitektritade glashus fran femtiotalet med dito möbler.

Själv älskar Martin att botanisera bland second handbodar, loppmarknader och antikaffärer, och han släpar gärna med sig containerfynd hem.
– Den här stolen hittade jag i en sopcontainer. Ett ben stack upp ur braten och när jag lyckades dra fram den visade det sig att det var en skandinavisk designklassiker fran 50-talet, säger han glatt. En annan av hans stora passioner är modern konst och Marais-omradet är känt för sin mangfald av gallerier som bjuder pa just modern konst av knoppande unga konstnärer.

I sin vaning har Martin hängt flera spännande verk av moderna malare, till exempel ett par tavlor av Rosslyn Piggot som är gjorda av palladium (en ädelmetall) med inlägg av sten. Runt om pa väggarna hänger fotokonst av den australiska foto­grafen och gode vännen Polly Borland, hennes porträtt av drottning Elisabeth star pa golvet i hallen och utgör ett iögonfallande blickfang i rummet.

Lägenheten är elegant med sina subtila färger. Betoningen ligger i stället pa vackra detaljer och utsökta tyger, som silkesgardinerna som kontrasterar mot den tyngre ullen i soffan. Den gröna färgen i gardinerna är genomgaende i rummets accessoarer som kuddarna och blombuketterna. Martin hämtar sin inspiration fran malningar han ser eller naturliga skulpturer han rakar fa syn pa när han promenerar pa stranden:

– Jag har just varit hemma i Australien och reste till den norra delen, nära Broom. Det var underbart att bara vandra pa stränderna där man är mol allena, avslutar Martin, som trots sin kärlek till Paris ännu har sina rötter i Australien.