Den vita våningen

Efter fem ar av mödosamt renoveringsarbete kunde Mads Ulrich äntligen flytta in i sin paradvaning i hjärtat av Köpenhamn. Tillsammans med inredningsdesignern Anouska Hempel har han lyckats skapa ett riktigt drömhem.

Den danske finansmannen Mads Ulrich är en man som gärna skyndar langsamt för att saker och ting ska bli bra. När han köpte och inredde vaningen pa trehundra kvadratmeter i ett 1700-tals-hus i centrala Köpenhamn tog det sin modiga tid innan den blev färdigrenoverad. Eftersom han delade sitt liv mellan Los Angeles och Köpenhamn gjordes renoveringen stegvis, och det tog sammanlagt fem ar innan vaningen var redo för inflyttning.
Trots att Mads Ulrich är en mycket upptagen människa kan han emellanat slappna av och hämta ny energi i den harmoniska miljö han har lyckats skapa i sitt hem, som är inrett pa ett sadant vis att den är varm och ombonad trots storleken.
Men sa har han ocksa lagt mycket möda pa att fa den precis som han vill ha den.

Hemligheten ligger i golven och i belysningen. Originalgolven var flera hundra ar gamla och väldigt slitna. De lutade förfärligt, om man ställde en vagn i ena änden rullade den för egen kraft genom rummen.Sa ut akte de. Mads anlitade Dinesengolv för den enorma uppgiften att byta ut golven i hela vaningen. Först skulle de gamla plankorna ut, sedan skulle hela underlaget jämnas till för att skapa en plan yta.

Till sist lades det in 35 cm breda furuplank som är hela tolv meter langa och som lutats och vitsapats. Mads skrattar:
– Anledningen till att det tog sadan tid var att vi var tvungna att vänta pa att träden växte sig langa nog. Nej, skämt asido, sa langa plank finns det inte högvis med och det var lite väntetid mellan leveranserna.

Mellan golv och väggar har de lämnat en liten springa pa en halv centimeter ”för att fa en flytande känsla”. Alla vet ju att trä är ett levande material och behöver plats för att röra pa sig. För att fa till den riktigt sköna känslan har han installerat golvvärme fran Wirsbro i hela vaningen. Dinesen har även skapat köksbordet, matsalsbordet, gästsängen och sma väggfasta bänkar pa piffiga platser runt om i hemmet. Av överblivna plankor har dessa möbler byggts pa plats.

För ett antal ar sedan träffade Mads den eftertraktade inredningsdesignern Anouska Hempel pa en privat tillställning och de blev snabbt goda vänner. Hempel kan stoltsera med inredningen pa Blakes Hotel samt The Hempel Hotel (som för övrigt är hennes eget) i London. Dessa rakar vara Mads Ulrichs favoriter, och han tänkte i sitt stilla sinne att en liknande inredning ville han ha i sitt eget hem. Men Hempel jobbar aldrig med privatpersoner. Mads berättar:
– Jag ringde henne dagligen för att fa tips och rad, och till slut blev det sa manga samtal att Anouska faktiskt erbjöd sig att hjälpa mig med renoveringen.
Sa blev det. Hempel ville ta pa sig hela jobbet men Mads ville själv vara med och bestämma, sa de beslöt sig för att samarbeta, vilket visade sig vara ett lyckat drag.

Anouska är fenomenal pa ljussättning och designade den indirekta belysningen som är genomgaende i hela vaningen. Ingenstans riskerar man att fa en stark lampa rakt i ansiktet. Tillsammans med den mjuka tonen pa de ljusa färgerna pa saväl väggar som möbler skapar belysningen en trivsam värme. Ett stort plus är att all el och elektronik är kopplad till ett gemensamt system som sköts med fjärrkontroll via en gömd kontrollpanel i biblioteket. Alla kablar ligger dolda i väggar och golv och eluttagen är näst intill osynliga. Var Mads än rakar befinna sig i vaningen kan han styra hela hemmets ljus- och ljudstyrka med ett litet tryck pa fjärrkontrollen. Ja, till och med rullgardinerna i sängkammaren är automatiska och styrs med dosan.

Handfat och badkar är karvade ur solida stycken sandsten och direktimporterade fran Italien. Även fönsterkarmarna är huggna ur samma material. Glasdörrarna i badrummen kommer fran Tyskland och är blyfria. Detta för att slippa den gröna tonen som kraftiga glasskivor antar och i stället fa en kristalliknande look. Enligt Mads är det här momentet inte särskilt märkvärdigt och kan utföras av vilken glasmästare som helst. Köket är specialdesignat av Anouska Hempel för Binova och vitvarorna kommer alla fran Gaggenau. Även här härskar den indirekta belysningen som är placerad bade under och ovanför överskapen.

Mads betonar vikten av att engagera sig i valet av möbler och konst:
– Jag vill definitivt inte bo i ett hem som är helt designat av en inredare. Hemmet maste fa spegla ens personliga smak för att det ska bli trivsamt.

Att välja rätt möbler far även det ta tid, och han erkänner att han aldrig gör sig av med nagot. De möbler han har använt i tidigare hem är magasinerade i väntan pa att användas igen, för han tror pa att byta ut dem med jämna mellanrum.

En affär där han gärna handlar inredning är Green Square, en antikaffär som säljer möbler fran olika delar av världen men främst fran Asien. Där finns antika designmöbler som passar alla smaker

Pa fragan om det inte känns tomt och ensamt att bo som singelman pa en sadan stor yta svarar han att vaningen är sa harmonisk i sin design och utformning att den faktiskt är riktigt mysig, och naturligtvis ser han till att bjuda hem vänner sa fort tid och tillfälle ges:
– Det är den perfekta partyvaningen, ler han.

Avslutningsvis berättar Mads att han köpte ett hus av popstjärnan Prince när han bodde i Los Angeles. Hela huset gick i lila sa det var bara att kavla upp ärmarna och göra nagot at det. Han lyckades förvandla huset till en villa i italiensk countrystil sa erfarenhet av renovering, det har han