Himlen runt hörnet

Vännerna skakade pa huvudet över flytten fran Manhattan till Brooklyn. Men Lorenzo gjorde slag i saken. Nu flödar kreativiteten och han har fatt ett hem där historien sitter i väggarna. Dessutom kan han se himlen fran sitt fönster.

Inredningsarkitekt Lorenzo Salazar bor i den del av Brooklyn i New York som heter Williamsburg. Förr var det chassidernas stadsdel och man sag mest svartklädda judiska män med korkskruvslockar som stack fram under hattarna. I dag bor ocksa polacker, latinos och framför allt manga unga konstnärer och arkitekter i de gamla husen. Lorenzo är en av dem.

– Jag hade inga som helst planer pa att flytta fran Manhattan till Brooklyn, men jag insag att jag skulle fa en dubbelt sa stor vaning till halva priset. Dessutom kan jag se himlen, nagot man sällan gör bland skyskraporna pa Manhattan. Det fick mig att tänka om, säger Lorenzo.
– Mina vänner trodde att jag blivit galen när jag berättade att jag tänkte flytta till Brooklyn. ”Ska du pendla?” fragade de. Men det är faktiskt bara tre tunnelbanestationer hit fran Manhattan, fortsätter han.

När han hittade vaningen ovanför Modern Nails pa Graham Avenue i Brooklyn tvekade han inte en sekund.
– Vaningen fran 20-talet var nedgangen, men jag insag att den passade perfekt för mina möbler och saker. Dessutom är det högt i tak.

Lorenzo har aterställt sin vaning sa nära originalet det varit möjligt. Han har bland annat lagt in ekgolv och tagit fram stuckaturer. När jag ser resultatet förstar jag varför han lämnade nedre Manhattan för Brooklyn. Här finns en charm man sällan ser i The big apple. Pa Manhattan behöver man bara blinka för att stadsbilden ska ha hunnit förändras när man öppnat ögonen igen. Här värnar man om ursprunget i bade husen och omgivningen.

– Hur kom det sig att du kom hit till New York? undrar jag.
– Jag växte upp i New Mexico, gick i arkitektskola där och flyttade sedan till Colorado där jag gick i konstskola. Jag tyckte att jag var en riktig hot-shot och 1996 flyttade jag hit. Men här var jag ingen. Jag hade tur, för jag fick arbeta hos de bästa och mest generösa inredningsarkitekterna och kunde bygga upp mitt eget kontaktnät. 2000 startade jag eget och fick massvis med uppdrag. Efter 9/11 blev det svarare ett tag, men nu är det i gang igen.

För att hinna med sina uppdrag har han bade hundvakt till sina tva adopterade vovvar och städhjälp.
– Utan dem skulle det inte ga. Min städhjälp är en dröm. När jag kom hem en dag dammsög hon ramarna pa mina tavlor.

När jag tittar in i hans kök och ser hans öppna hyllor med samlarobjekt bland bade glas och porslin förstar jag att hon är en dröm. Allt är skinande blankt och rent.

I köket har han latit renovera en del av originalskapen fran 20-talet, trots att han inte ville ha stängda skap. Kompromissen blev ett öppet hyllsystem, som egentligen är garderobshyllor, vid fönstret. Pa de öppna hyllorna ser jag bade keramik av Eva Zeisel fran 50-talet och av Russel Wright. Inte konstigt att han ville ha öppna hyllor. Varför dölja det som är sa vackert?
– Allt jag har paminner mig om nagot jag varit med om i mitt liv. Ser du malningarna pa köksväggen? De gjordes av min mormor när jag växte upp i New Mexico. Jag sag henne mala dem. Hon var en passionerad amatörkonstnär och hon betydde mycket för mig. Hon dog för nagra ar sedan. Jag tänker pa henne och saknar henne varje dag, berättar Lorenzo.

I badrummet finns badkar, handfat och toalett kvar i original. De kaklade väggarna har handmalade tunna linjer gjorda i en speciell penselteknik och de sma speglarna över handfatet är loppisfynd. Lorenzo har uppenbarligen sinne för bade färg och form.
En del av Lorenzos möbler är amerikanska klassiker, andra är av egen design och en del har han köpt pa loppmarknader i bade USA och Europa. Jag hittar ett litet inslag av skandinavisk design, en pall av Alvar Aalto som används som bord för en lampa i stal och glas fran 30-talet.

Vid den espressobruna soffan i vardagsrummet, ritad av Lorenzo, star ett bord av Karl Springer som Lorenzo är speciellt förtjust i.
– Det är gjort i läder, säger han och fortsätter berätta:
– Fatöljerna vid den öppna spisen har jag ritat och soffan ocksa, som förresten kan fällas ut till en dubbelsäng.

Lorenzo Salazars beslut att flytta fran Manhattan till Williamsburg i Brooklyn var en snilleblixt, om ni fragar mig.