Handtuftade citat

Therese Sennerholt hade redan en framgångsrik karriär som art director när hon förra året drog igång ett hobbyprojekt som blev större än hon kunnat ana. Idag syns hennes grafiska tavlor med inspirerande citat på bloggar, i tidningar och i butiker som NK Inredning.

– Det började med att min kompis Lotta Agaton som är stylist frågade om jag ville designa printar till Rädda Barnens designshop, berättar Therese.

Det gjorde hon och de sålde bra. När Lotta sedan startade sin inredningsblogg ville hon ha några snygga citat till den. Kort därefter hörde många av sig och ville köpa dem.

– Jag hade inte alls tänkt trycka eller sälja citaten från början, för mig var det mest en rolig grafisk grej att göra.

Men när de efterfrågades alltmer tryckte Therese upp ett fåtal printar som snabbt sålde slut. I september förra året öppnade hon sin webbshop och sedan dess har projektet rullat på i en jättefart. Hon är väldigt glad för det generösa mottagandet, men hon ser fortfarande printarna som ett hobbyprojekt och har kvar sina uppdrag som art director.

Therese var redan som barn intresserad av design. En gång besökte hon en vän till familjen som hade högar av Vogue, Elle och fotoböcker i sitt hem.

-– De gav en speciell känsla, och jag minns att det var då jag bestämde att jag skulle jobba med formgivning.

Hon blir inspirerad av allt ifrån mode, film och fotografi, till resor, tidningar, bloggar, att göra ingenting, och inte minst andra kreativa människor. Bra design tycker hon bör ha ett personligt uttryck.

– Men den får även gärna vara tydlig, enkel och rak, gärna med en twist. Bra hantverk och kvalitet är också viktigt. Eller en smart idé.

Många av citaten är hennes egna och kommer från tankar och dagsform.

– När jag skrev ”If you don’t mean what you say please shut the fuck up” så var jag arg på en specifik person och behövde få det ur mig. En del citat är hittade men de står för något jag gillar.

– Jag gillar när citaten innehåller en twist och inte enbart är krav på att man ska leva så präktigt och foträtt.

När det gäller hennes designprocess så kan det ibland gå fort från tanke till handling, men ibland är det motsträvigt och kräver många dagars skissande.

– Gäller det mina egna produkter så handlar det om en blandning mellan hårt arbete och känslan av frihet. Idéer kommer ofta när jag gör allt annat än jobbar.

Therese hem ser ut lite som man skulle kunna tänka sig om man utgår ifrån hennes printar. Alltså i svart och vitt. Hemma gillar hon att blanda designklassiker med modern design.

– Jag älskar vintageprylar men får aldrig till det så jag har hoppat över det helt och numera blir det mest nytt. Jag gillar mönstermix i monokroma färger, förstås.

I höstas lanserade Therese även mattor med sina citat, i samarbete med A Carpet och NK Inredning.

– Mattorna blev en rolig förlängning på printarna. Jag och Kadi Harjak, VD på NK Inredning, hade diskuterat projektet under lång tid. För oss var det viktigt att det skulle bli mattor av bra kvalitet, och A Carpet med sin fina handtuftade ull står för just det.

Therese har fler spännande projekt på gång som i skrivande stund är hemliga.

– Jag har ingen strategi för mitt hobbyprojekt utan jobbar helt på känsla, säger hon.

Som en av hennes tavlor så fint uttrycker det: If it makes you happy do it. If it doesn’t, then don’t.