Geometrisk minimalism

Med inspiration i vardagen experimenterar Annelie med ljus och material.

Att få kombinera sina tre favoritvärldar: teknik, ljus och formgivning, är det bästa med designeryrket tycker Annelie Sundin, som i mars visade upp sin glaslampa Ting och en serie glasskålar på utställningen Metamorphoses.

Annelie har på ett eller annat sätt pysslat med kreativa saker så länge hon kan minnas, och när hon var yngre drömde hon om att bli fotograf. Efter att ha gått flera konstutbildningar insåg hon att hon hade en stark kärlek för just lampor och formgivning. Hon studerade produktdesign på Linnéuniversitetet i Kalmar och kom då i kontakt med glas.

– Ett fascinerande material som jag föll för.

När hon designade Ting och glasskålarna experimenterade hon med sin egen tolkning av artificiellt dagsljus och hur ljuset integrerar med olika material. Resultatet blev en konceptuell idé som bygger på moduler som fästs med magneter, och byggs upp från platta moduler till en tredimensionell form.
Hur skulle du beskriva din design?

– Avskalad och geometrisk i en minimalistisk anda.

På frågan vad som inspirerar henne svarar Annelie:

– Det kan vara små vardagliga saker som fångar min uppmärksamhet. Annars kan jag få inspiration från fotografi, arkitektur eller filmer. Jag experimenterar mycket med ljus och material och ur det hittar jag nya idéer. Min strävan är att försöka uppnå bra ljuskvalité för ändamålet, tillsammans med intressant design.

Hennes designprocess går ut på en intuitiv magkänsla, tillsammans med experiment med material och form.

– Så fungerar jag i nästan alla kreativa sammanhang, jag får en slags känsla eller inre vision om hur produkten ska upplevas och se ut.

En av hennes designförebilder är Louis Poulsen, den danske ljusdesignern som står bakom lampan PH 5.

– Det är nog främst på grund av hans ideologi bakom armaturerna. Att låta ljuset styra designen på lampan och skapa en slags helhetslösning för användaren.

Efter utbildningen i Kalmar fortsatte Annelie på masterutbildning inom Architectural Lighting Design på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, för att vidareutvecklas inom ljusplanering och armaturer.

Just nu jobbar hon med två idéer som växte fram när hon höll på med sitt examensarbete på KTH.

– Det är bland annat en lampa i koppar som går att veckla ut och på så sätt påverkar ljusutsläppet.

Hon vill fortsätta utvecklas som formgivare och klura mer på hur vi kan skapa snygga och funktionella ljuskällor.

– I framtiden tror jag att det kommer bli vanligare med att vi personifierar ljuset i våra hem, vi blir mer medvetna om energikonsumtion och vill ha fler alternativ. Det är en ljus och intressant framtid vi går mot!