Flätade former

Johanna skapade en lampa som man ska kunna bära med sig.

29-åriga Johanna Landin är arkitekten som blev formgivare.?

– Efter tre år på Chalmers började jag längta efter att jobba i skala ett till ett, som man av förklarliga skäl inte kan göra inom arkitektur.

Hon läste ett år på designprogrammet på HDK i Göteborg men saknade de rumsliga aspekterna och sökte då in till Konstfacks masterprogram med inriktning på inredning och möbelformgivning.

Johannas lampa Braided Lamp var med bland Konstfackselevernas kreationer på Greenhouse på årets Stockholm Furniture Fair, och är svår att missa. En lång textilfläta klär hela lampskärmen och sladden. Lampans design föddes ur en skoluppgift där eleverna skulle rita en byggnad och utifrån den formge en produkt. Johanna ritade ett bibliotek och i sin tur en läslampa. Hon ville skapa en lampa som man skulle kunna bära med sig i rummet, och alltså gärna vilja ta på. Flätan gjorde hon helt för hand. Den är tillverkad av spandex och fylld med kuddstoppning.

– Jag tycker det är väldigt intressant att jobba med tyg och att försöka hitta nya sätt att arbeta med olika textila material. Det är också kul att kombinera textil med andra material, som trä.

Hon tycker dessutom att man lär sig väldigt mycket av att tillverka saker själv och för hand.

Skissandet är en stor del av Johannas designprocess. Hon har alltid tyckt om att teckna och ”tänker” väldigt mycket med pennan. Det blir en hel del skiftande mellan skissblocket och produktmodellerna innan hon kommer fram till den slutgiltiga formen.

Vad är det bästa med att vara designer?
– Att det kan vara ett sätt att förändra och göra saker bättre. Både föremål och rum men även mycket större sammanhang än så. Och att man får göra något fysiskt, en form, av andras och sina egna tankar.

Hon jobbar just nu med inredning av det nya caféet Morsan vid Hornstull. Men den största tiden går åt till att läsa de sista kurserna på Konstfack och förbereda sig inför sitt stora examensprojekt som presenteras nästa vår. Drömmen är att ha ett eget företag men gärna jobba ihop med några vänner. Hon tycker att en designstudio med blandad kompetens är den optimala konstellationen.

Johanna, som ursprungligen är från Jämtland, berättar att fortfarande är nyförälskad i Stockholm, men att även konstnärsmeckat Berlin lockar. ?

– Ibland känns det som att man behöver vara etablerad för att ens få en lokal i Stockholm, eftersom allt är så dyrt. I Berlin är det fortfarande relativt enkelt och billigt att hyra stora ytor vilket underlättar om man vill starta något som har med formgivning att göra.

Vad som än blir hennes bas blir efter utbildningen, kan vi nog räkna med fler nyskapande kreationer signerade Johanna Landin.