Stilsäker våning i Hamburg

Den tyske designern Wolfram Neugebauer bor i en stilsäkert inredd lägenhet i Hamburg. Här samsas designklassiker med resminnen i en neutral och samstämmig färgskala.

Hemmet är en exceptionell mix av möbler och personliga accessoarer, och som grädde på moset ligger deras arbetsplatser endast en trappa ner.

Det är en frisk fläkt att komma till ett hem som är så elegant och ändå stilsäkert sparsmakat som Wolfram Neugebauers. Här på andra våningen i det spännande Hamburghuset fungerar den sobra bakgrunden av svart och silver som inramning åt de väl uttänkta valen av möbelklassiker och personliga loppisfynd. Utan att vara alltför nyckfullt eller fashionabelt är alla detaljer sammansatta med eftertanke och elegans, men eftersom Wolfram är en framgångsrik stylist så är det föga förvånande. Med sina uppdrag inom mode, evenemang och lyxiga kampanjer har haft stor framgång, och en naturlig följd av det hela har varit att han nu även gett sig in i inredningsbranschen – med avundsvärda resultat.

– Min stil är tydlig och enkel, och jag tycker att mitt hem reflekterar det, säger den 45-årige Wolfrang.
– Jag älskar naturliga färger och textilier i grått, svart och vitt, och föremål som är tillverkade med kärlek, tålamod och av förstklassigt material. Jag försöker alltid välja unika saker.
Det mest intressanta med det här huset är att det inte enbart är ett hem, utan det är även en samverkan mellan flera kreativa och likasinnade individer.

Beläget i Hamburgs trendiga Winterhude-distrikt är köpmannahuset från förra sekelskiftet fullt av olika små affärsrörelser. Wolframs lägenhet som han delar den med sin partner Christian Zindel och tvillingarna på sex år tar upp hela andra våningen.

Zindel äger 4U Team Hair Studio som har sin salong på bottenvåningen där även make-up artisten Petra Cornils arbetar. I ett litet atrium på samma våning ligger Remise som är Wolframs butik, en liten Aladdingrotta med en mix av eklektiska skatter – möbler, konst och udda inredningsföremål – som han har inhandlat på sina många resor. Här kan man också köpa juveler designade av guldsmeden Sabine Schwer. På tredje och fjärde våningarna bor familjen Härtner som har ägt byggnaden sedan tidernas begynnelse.

– Jag ville skapa en liten oas mitt i stan där arbete och fritid kan smälta samman på ett harmoniskt sätt, menar Wolfram. En del kunder kommer för att klippa sig och andra kanske behöver speciella grejer för ett bröllop.

Innan de flyttade till Winterhude bodde paret i en annan del av Hamburg som heter Ottensen nära floden Elbe och hamnen. De flyttade enbart för att den gamla köpmannabyggnaden var precis rätt, den hade utrymmet de behövde för att kunna förverkliga sina idéer. Det var för fem år sedan och investeringen visade sig vara ett lyckat drag. Tack vare sin fingertoppskänsla för naturliga material, dämpade färger och klassiska möbler lyckades Wolfram förvandla den 150 kvadratmeter stora lägenheten till en oas av lugn och ro med en avkopplad stil. De stora rummen bildar en öppen planlösning där vardagsrum, matsal och kök flyter in i varandra och skapar ett stort utrymme för familjen att umgås på. Man får inte glömma att trots att hemmet tillhör en skicklig stylist som har total koll på stilsäker design, bor här också två energiska sexåringar och familjens golden retriever Bootsmann.

Bostaden med sina öppna ytor har allt som behövs för att vara funktionell för alla, och pricken över i är just att det är så nära till arbetet.
Ekgolven och väggarna är precis lagom neutrala för att fungera som inramning åt den tidlösa samlingen av designklassiker och konstverk, bland annat Ägget av Arne Jacobsen, en Jean Prouvé vägglampa och Biedermeierfåtöljer för att accentuera blandningen av olika epoker.
– Det är en möbelmix från olika tidspersioder, berättar han. Från Biedermeier – 1800-tal – till femtio- och sextiodesign. Vi har även en del klassisk skandinavisk inredning. Jag gillar att blanda de olika stilarna, det känns livligt men samtidigt äkta.

Färgskalan håller sig inom de neutrala ramarna, grå och beige toner värms upp av en handfull sköna material som till exempel golvplankorna, skinnstolen och ullmattan.
– Jag får massor med inspiration från mina resor, en stor favorit är Köpenhamn, fortsätter han. Jag är dessutom en bokslukare och har ständigt ögonen på skaft i jakt på spännande intryck.

Alla rum har sina samlingar med dekorativa ting som skänker intimitet till hemmet, till exempel lerkrukor, högar med böcker och inramade barnteckningar. Alla saker är en kombination av gåvor från vänner och familj, loppisfynd och föremål som har specialtillverkats för att passa hemmet.
Jag älskar att botanisera bland torgmarknaderna i Paris, och till Köpenhamn åker jag för att plöja igenom inredningsbutikerna.

Sovrummet är lika neutralt och okomplicerat som resten av lägenheten. Här hittar man samma naturella toner och material, accentuerade av vackra lampor, en Buddha-staty och en mycket ovanlig skärm tillverkad i trä och metall. Badrummet som ligger i anslutning till sovrummet är en skön fristad där han gärna kopplar av efter en hård dags arbete. Väggarna och golvet är klädda med vackra grå skifferplattor och i det öppna utrymmet mot dusch och toalett har det monterats specialtillverkade träjalusier i en unik design.

Wolfram har inget favoritrum, han älskar varenda vrå av hemmet.
– Varje rum är min favorit, säger han. Somliga dagar strömmar solen in genom köksfönstret och då föredrar jag att vara där. Andra dagar känner jag för att koppla av med en kopp te i det rofyllda sovrummet och ibland vill jag läsa en god bok i fåtöljen.
Huset är ett pågående inredningsprojekt där möbler, accessoarer och tavlor byts ut allt efter som, medan de allra käraste ägodelarna alltid har sina givna platser.

– Mitt hem är ett ständigt pågående projekt som aldrig blir klart. Jag vill nog inte att det ska bli klart, jag är ju stylist och gillar att mitt hem är under ständig förvandling, avslutar Wolfram.