Urbant strandnäste

Det kompakta men extremt flexibla hemmet i Cape Town är den perfekta tillflyktsorten för paret Lagoe som har ett hektiskt schema. Huset går att packa ihop som en liten låda när de själva ska resa iväg.

När det kommer till boende i storstan, lönar det sig att vara anpassningbar – både när det gäller att maximera utrymmet man bor i, och hur man väljer att sätta sin personliga prägel på miljön. Lyckligtvis har belgiska Julie van Damme Lagoe och hennes sydafrikanske man Carey Lagoe en god känsla för flexibilitet och vad som är praktiskt. Sitt überanpassningsbara och kompakta hem delar de med sina två katter Ginger och Stella, och denna lilla tillflyktsort är perfekt anpassad efter deras hektiska livsstil.

– De flesta som kommer hit för första gången brukar beröma husets sköna flöde och energi, berättar Julie.

Och hemmet är otroligt välproportionerat med tanke på sina ringa 125 kvadratmeter. Det är fördelat över två våningar. På övervåningen finns ett loftsovrum som leder ut till en liten solterass med utsikt över trädgården, medan gästsovrummet på nedervåningen är undangömt under trappuppgången, tillsammans med badrummet. Loungen på denna våning har en öppen planlösning, och matsalen och köket sträcker sig runt trädgården i en härlig L-form. De köpte sitt vackra hus för ett år sen, efter att deras dåvarande lägenhetskontrakt blev uppsagt med kort varsel.

– Dagen efter steg vi in i det här huset och blev genast förtrollade av dess vackra lantkänsla. Speciellt med tanke på att det ligger mitt i stan, säger Julie. Vi har en matbutik runt hörnet, en stormarknad, ett gym och en fantastisk italiensk restaurang inom gångavstånd. Även Careys lokala surfbutik ligger nästan precis utanför dörren.

För Julie, som också driver ett eget produktionsbolag och jobbar långa dagar, var det en extrafördel att ett av sovrummen på nedervåningen tidigare omvandlats till ett garage. Det gör att hon kan köra direkt in i huset.

– Det blev ett tryggt val, eftersom jag ofta är bortrest, tillägger Carey, som jobbar som filmregissör. Eftersom huset hade renoverats tio år tidigare var det relativt gammalt, inte minst dess armaturer.

– Vi gjorde ett impulsbeslut att ändra lite saker innan vi flyttade in, och det slutade med att de kostade oss mer än förväntat, så varje steg efter det behövde utvärderas för att se om det verkligen var nödvändigt och om vi skulle ha råd med det, säger Carey.

Lyckligtvis fick paret en hel del hjälp från vänner som jobbar med rörmokeri och snickeri, och som förverkligade deras idéer.
Det första de fick göra var att ta bort de vita klinkergolven och ersätta dem med vita expoxigolv.

– Trots att de gamla golven var kaklade gjorde de att hemmet kändes väldigt litet och högljutt, medan epoxigolvet på något sätt skapar en illusion av mer utrymme, säger Julie.

Därefter utökade de trädgården genom att inkränkta på en del av utymmet som låg parallellt med det.

De tog också ner en hög vägg mellan dessa två utrymmen och ersatte den med en midjehög sådan, och en trägrind.

– Vi tycker om öppna utrymmen och vi är väldigt glada över att faktiskt kunna se våra grannar, säger Julie.

– Jag är säkert påverkad av min europeiska uppväxt, men ingen av oss var beredd att offra utrymme och charm i förmån för avskildhet.

De ersatte också gruset i trädgården med ett däck, så att det skulle hamna på samma nivå som vardagsrummet som leder ut mot det.

– Carey tycker om att grilla och jag älskar att ha middagsbjudningar så det var viktigt att varje liten del av uttrymmet kunde nyttjas, berättar hon.

Med endast ett cirka tre kvadratmeter stort kök fanns inte så mycket plats för matlagning. Att förvandla det till ett funktionellt och dynamiskt uttrymme var alltså ett tufft uppdrag. Men med hjälp av sin snickrare Carlos Barriero, kom Carey på en idé. Tillsammans omvandlade de det som tidigare var ett sjaskigt köksfönster, till en slags skeppslucka, och den existerande väggen till en bardisk, med tillhörande barstolar på utsidan av huset. Resultatet är en avkopplande bar med strandkänsla, som på ett smart sätt förenar köket med vardagsrumsutrymmet och trädgården utanför.

Möjligheter till smart förvaring är en annan av husets kännetecken. I köksskåpen finns det torkställ, i gästrummet finns ett walk-in-skåp med en gömd toalett och i sovrummet har väggarna nästan osynliga skåp och lådor, som får agera Julies garderob.

– Carey kan upptäcka outnyttjat utrymme inom en mils avstånd, skrattar Julie.

– Vår sovrummssvit var ursprunligen ett öppet badrum som vi trodde inte gick att ändra på. Men under renoveringen hittade Carey ett perfekt sätt för oss att gömma toaletten i skåpet – just när det gäller den aspekten är vi båda är måna om avskildheten.

Och trots att det är så litet erbjuder huset paret den avslappande livsstilen som de behöver, med en perfekt blandning av ljus, bekvämlighet och flexibilitet. Det är faktiskt så pass bekvämt och flexibelt att de två gånger om året lämnar det utan minsta tvivel eller oro, när de själva åker iväg till någon av världens stora surfdestinationer, eller återvänder till Europa för att besöka familj och kunder

– Det är ett litet självförsörjande urbant näste, säger Julie.

– Med bonuset att det är lika nära stan som havet.