Med känsla för färg

Konstnärsparet lili och jesko bor i ett karaktärsfullt hem fyllt med antikfynd, och där det mesta bär deras signatur.

Lili Nalovi och Jesko Willerts bor i en karaktärsfull våning som fungerar som både hem och studio, med stora öppna ytor och en svindlande takhöjd. Konstnärsparet flyttade in i husets källarvåning när de båda gick på konstskolan i Hamburg. Huset är närmare hundra år gammalt och ligger i Hamburgområdet Harvestehude. För tre år sedan blev även hemmets “Bel Etage” deras, och nu fungerar övervåningen som ett stort utställningsrum. Extravåningen var välbehövlig; de ville ha ett stort utrymme för att skapa atmosfärer och koncept, stora målningar och väggbonader. De vill att deras konst ska väcka känslor, och sträcker sig längre än att bara jobba med målningar, de inkluderar även hela miljöer, utrymmen, möbler och andra föremål.

Hemmet/studion byter ständigt uttryck, beroende på deras humör och inspiration. När konstnärsduon kommer hem efter månader i fjärran länder har de med sig en uppsjö av nya intryck och erfarenheter. Då tar en förvandlingsprocess fart i den just nu pastellfärgade studion.

På sina resor genom Indien, Indonesien, Kambodja eller Burma har de sina sinnen öppna för nya intryck och väl hemma överför de alla upplevelser ner på målardukar. Lilis färgstarka porträtt och Jeskos vattenlandskap förmedlar essensen av de speciella ögonblicken som de har varit med om. Tiden som paret spenderat på resande fot och främmande kontinenter följs av en period av hög koncentration och skapande i studion. Den tiden spenderas i hemmets “Bel Etage” där de har ett varsitt utrymme där de till en början kan arbeta på egen hand. De väljer färger, bestämmer sig för ett format, går igenom sina foton och videoinspelningar, förbereder skisser och drar sina första penseldrag. Men så småningom förenas de och börjar jobba tillsammans, kors och tvärs över de öppna ytorna i huset.

Ibland blir det så att den ene färdigställer den andres målningar.

– Att måla tillsammans är som att dansa till ohörbar musik, förklarar Lili.

De jämför sina skisser och utvecklar ett gemensamt koncept som är mycket mer än bara färg på en målarduk. Lili beskriver den kreativa processen.

– Vi förvandlar våra studios till atmosfäriska miljöer. Övervåningen omvandlar vi till ett noga planerat, exotiskt utställningsutrymme. Till det gör vi egna möbler, kuddar, stoppade stolar och handmålade väggprydnader.

Och när allt väl är färdigställt skickar de ut inbjudningar till vernissagen. Ibland hyr paret ut våningen till sina köpare eller konstsamlare för större middagar och fester. Ofta hyr även fotografer den för olika plåtningar, inte minst mode. Våningen är i ständig förvandling. Väggbonaderna kan enkelt bytas ut, väggarna målas om och rummens utseende kan skifta helt från månad till månad.

– Färger stimulerar själen och vi använder oss gärna av dem i våra målningar men även på möbler eller väggar, för att väcka olika känslor hos människor.

Paret har lyckats kombinera sin kärlek för detaljer med sin talang för att skapa vackra designobjekt. Sitt synsätt har de med sig i både arbete och privatliv. I deras källare syns samma entusiasm som de lägger ner på sin konst. På en sängstomme i järn, ursprungligen från Sicilien, har de svarvat olika ornament. Badrummet har de kaklat med mosaikkakel från Bisazza, och de har även dekorerat köksgolvet. Förberedelserna för det sistnämnda projektet bestod av flera dagars mönsterskissande på golvet och med hjälp av egendesignade mallar. Slutligen färglade man ornamenten med golvfärg.

– Vi blir lyckliga av att skapa saker, ler Lili. Hon berättar sedan att deras hem och konst speglar deras personligheter.

– Vi älskar att skapa glädjefulla konstverk med själ.Lili och Jasko träffades på en fest för tjugo år sedan och upptäckte att de även konstnärsmässigt var på precis samma våglängd. De studerade på Hamburg University of Fine Arts men längtade efter mer hantverkserfarenhet, därför åkte de så småningom till Italien. Där jobbade de hos den kände dekorationsmålaren Stefano Ficalbi i Florens, och lärde sig tekniker som trompe l’oeil och grisaille. Lili har tidigare också varit lärling hos en möbelsnickare, och Jesko är en duktig mosaikkonstnär och även skulptör. Deras samlade erfarenheter gör det möjligt för dem att inte bara skapa sina egna möbler utan även designa hela miljöer och heminredningar kring ett visst tema eller koncept. De flesta av möblerna i huset har de skapat eller omvandlat själva. Likaså alla lampor. Det mesta har de hittat på olika marknader eller under någon av sina resor, såsom textilierna i sovrummet som är inköpta i Asien.

– Omvandlingen av gammalt till nytt och av förfall till beständighet är en del av vår kultur, säger Jesko och fortsätter.

– Vi tycker främst om att skapa saker från föremål som andra inte längre behöver.

Exempelvis har Jesko skapat ett långt matbord av träplankor som de räddade från en byggarbetsplats. Idag står bordet i utställningsrummet och är målat i pastellrosa. Han har också omvandlat grannens bortglömda soffa till en vacker kanapé.

Lili och Jeskos hem och studio befinner sig i konstant omvandling. Det är uppbyggt med många olika minnessaker och smådetaljer, och är en utmärkt plats för paret att landa på ochhämta energi, innan de ger sig ut på spännande resor igen.