Nu är det inne att vara ute

Nu vill vi umgås med naturen och hämtar inspiration från grönskan.

Intresset för trädgård blir bara större för varje år. Trädgården har blivit vårt nya vardagsrum som vi börjar inreda i allt större utsträckning. Trots att vi i Norden har så kort utomhussäsong har vi anammat trenden att flytta ut vardagsrummet under sommarhalvåret. Kanske är det just därför vi vill ta tillvara tiden så väl. Svensk sommar innebär ju som bekant inte alltid sol och värme.

Trädgården har tagit steget från att bara vara just en trädgård, med gräsmatta och lite buskar, till ett uterum och en förlängning av insidan. Interiören och exteriören bildar tillsammans en helhet. Behovet av naturen kommer även till tals genom avtryck i möbeldesign, textilier och mode. Förutom organiska former, stora linjer såväl som småmönstrat, hämtas inspiration från naturens små underverk. Trollsländor, fåglar och fjärilar blir till mönster på textiler och tapeter och lånar sina former till inredningsdetaljer.

Utbudet av trädgårdsmöbler ökar, både i naturmaterial och ekologiska konstmaterial. Stora inbjudande soffor och fåtöljer i konstrotting breder ut sig på uteplatserna och verandorna. På trädgårdsmässan syntes även textilier för utomhusbruk, förutom stolsdynor finns även vädertåliga kuddar och gardiner att välja bland. Draperierna kan fungera som vindskydd eller avskärmning till uterummet, både som väggar och tak och ett tyg kan också bli ett fint blickfång i uterummet när det får fladdra för vinden, likt tvätt på en lina. Att lägga sin fritid på att rensa ogräs och få jord under naglarna ses inte längre med oblida ögon, och att stå med näsan i myllan och lyssna på fågelsången kan vara rena meditationen för stressade storstadsbor. Kanske är vi inte riktigt på samma nivå som de trädgårdstokiga engelsmännen ännu, men vi är på god väg.