Vinbibeln

Vinbibeln

Vinopus har några år på nacken, men är fortfarande rykande aktuell. På många sätt är Vinopus en riktig vinbibel, ett ambitiöst projekt – inte att vara heltäckande, men dock att vara aktuell och ta upp det bästa.

Av Jan Holmström

Vinopus är skriven av en rad engelska skribenter, varav de flesta utbildat sig till Master of Wine (MW), den kanske mest prestigefyllda vinutbildning som finns. i Sverige har bara 2-3 personer lyckats med bedriften att bli MW.

Boken Vinopus är upplagd efter länder och distrikt. Kartor och en övergripande text leder in till en genomgång av ledande producenter inom varje vindistrikt, deras bakgrund, filosofi och en genomgång av deras viktigaste viner.  Dessutom mailadress, adress och telefonnummer.

Totalt går Vinopus igenom över 4 000 producenter världen över, vilket resulterat i ett verk som väger som en liten hund.

Norstedts tog på sig det nästan osannolika uppdraget att översätta boken till svenska, och kontaktade kurrekturfantomen Peje Hasselqvist, som i sin tur tog kontakt med vinkunnige översättaren Olov Hyllienmark och undertecknad.

Vi delade upp verket i tre delar och satte igång med jobbet. Till vår hjälp hade vi en Facebooksida där vi enades om hur vissa fackuttryck och vintermer skulle översättas.

Nu är det så att även solen har fläckar. Att man blivit en Master of Wine, betyder inte att man vet allt, och det innebär inte heller att man kan skriva begripligt. Allt som allt innebar detta att vår trio satt med ett otal faktauppgifter vi var tvungna att kontrollera, felstavade namn och adresser som inte stämde. Alltså utöver det rena översättningsarbetet.

När vi väl lämnade ifrån oss vårt arbete, kunde vi göra det med vissheten att den svenska upplagan skulle bli oändligt mycket mer korrekt än den engelska upplagan.

Hur försäljningen gått vet jag inte, men efter att ha varit inblandad i En Värld av Vin, så vet jag att Vinopus är ett oändligt mycket mer komplett uppslagsverk.

Dessutom är det faktiskt billigt. Direkt från Bokus.com kan man beställa det för 447 kronor, vilket får ses som ett mycket rimligt pris för så mycket information.

Själv har jag ett exemplar som absolut ligger i bilen när jag reser i vindistrikten.

kommentarer

Liknande inlägg