Sydafrika – vårt mesta vinland

2

Inget land säljer så mycket vin i Sverige som Sydafrika.
”Jag tror att man finner mycken lycka hos de människor som är födda i närheten av goda viner." Leonardo Da Vinci

Inget land säljer så mycket vin i Sverige som Sydafrika. Det kan tyckas lite märkligt eftersom vi började importera vin därifrån först efter det att apartheid avskaffats 1994. Fram tills dess hade de flesta av världens länder bojkottat de sydafrikanska vinerna och den inhemska vinindustrin gick lite på tomgång.

I och med att världen öppnades skedde också en revolution i själva Sydafrika. Fler vinfält planterades och ny teknik togs i bruk i vinerierna. De gammaldagsa vinerna försvann och de moderna tog över.

Sydafrikas intåg på vinscenen innebar också att vi fick några nya typer av viner. Druvorna Chenin Blanc (förr kallad Steen) och Pinotage gav oss en typ av viner vi inte sett tidigare och för att hålla sig väl med EU, styrdes en del av den tidigare portvinsproduktionen om till vanliga torra röda viner på druvor som Tinta Barocca och Touriga Nacional.

Den gyllene triangeln

Sydafrika är ett väldigt stort land. Vinodlingarna i landet är lokaliserade till Kapprovinsen, det bördiga och böljande landskapet runt Kapstaden.

Om man frågar de sydafrikanska vinodlarna var de helst av allt skulle vilja göra vin, så skulle de flesta svara: I den gyllene triangeln. Det är ett område mellan några berg strax utanför staden Stellenbosch, som behändigt nog ligger bara någon halvtimmes bilfärd från Kapstadens flygplats.

Själva staden Stellenbosch är centrum för den sydafrikanska vinindustrin. Städer som Franschhoek, och Paarl utmanar gärna, men de allra mest berömda vingårdarna ligger alla kring den trevliga universitetsstaden Stellenbosch. 

Det odlas vin på andra ställen också med utmärkt resultat. Robertson står för en del fantastiska viner från firman Springfield, Paul Cluver gör underbara viner i Elgin och fler områden tas sakta men säkert i bruk. 

Gemensamt för dem alla är att de ligger i Kapprovinsen och att de på ett eller annat sätt räknar med de kylande vindarna från Atlanten för att göra viner med elegans.

Sydafrika har odlat vin länge, men halkade efter i utvecklingen under landets långa isolering. När portarna öppnades igen var det naturligt att de druvor som fungerade bäst på den internationella marknaden planterades. Alltså har odlingarna dominerats av Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc och Viognier. Av dessa druvor har en del blivit lyckade, andra mindre lyckade.

I framtiden tror jag att de sydafrikanska vinodlarna kommer att visa att de är kapabla att odla många fler druvsorter och göra det på ett riktigt personligt sätt. Vi har egentligen bara sett början av vad Sydafrika kan åstadkomma i form av vin.

 

Här är det sydafrikanska viner på Systembolaget som du inte bör missa

VITA VINER

1. Foot of Africa Chenin Blanc 2009  (nr 27003) 169 kr/ 3000 ml.
Nationaldruvan i sin prydno med doft av melon, vax och honung. Torr frisk smak.

2. Drostdy-Hof Chardonnay Viognier 2009 (nr 15558) 194 kr/3000 ml.
Välgjort med härligt fruktig friskhet. Perfekt till alla sommarsallader.

3. Fleur du Cap Chardonnay 2009 (nr 2015) 87 kr.
Rent och snyggt med just den där antydan till ek som räcker så bra.

4. Simonsig Chardonnay 2008 (nr 2032) 88 kr.
Superbra kvalitet och rättframhet till ett kanonpris. Friskt, lite smörigt med drag av gula äpplen.

5. Nederburg Noble Late Harvest 2008 (nr 2741) 74 kr/375 ml.
Ädelsött och intensivt med drag av honung och aprikoser. Hör ihop med sommarens bärtårtor.

RÖDA VINER

6. Roodeberg 2007 (nr 7451) 87 kr.
Sydafrikas klassiska blend. Ett vin som står sig genom åren och passar till det mesta.

7. Cafê Culture Pinotage 2009 (nr 2369) 89 kr.
Ett vin som visar hur modern Pinotage kan bli. Doftar kaffe och mörka bär. Vinet är en klar publikfavorit.

8. Jacobsdal Pinotage 2005 (nr 22055) 112 kr.
Klassisk Pinotage från en som verkligen älskar druvan. Mulligt och kompromisslöst.

9. Allesverloren Tinta Barocca 2007 (nr 12002) 114 kr.
Portvinsdruva som blivit fyndvin i vinmakaren Danie Malans händer. Overkligt bra.

10. Alto Cabernet Sauvignon 2007 (nr 2070) 135 kr.
Ett vin som en gång satte Sydafrika på kartan. Stramt och stilfullt, med drag av ceder och bär.

 

Platter'??s guide ger dig nyckeln till de sydafrikanska vinerna. Här i Franschhoek.

Guide till vinerierna

Svenskarna Samira Wingårdh-Wænerlund och Björn Wænerlund har gett ut boken ”Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika”. 

För den som vill vinturista i Sydafrika är boken oundgänglig. Guiden är ägnad åt de vinproducerande områdena i och kring Stellenbosch, Somerset West, Constantia, Paarl och Franschhoek och ger en bild av både vingårdarna och deras restauranger. För varje vingård med självaktning har en egen restaurang där man serverar mat som passar till gårdens viner.

Paret Wænerlund har rest runt och porträtterat dessa restauranger och vingårdar i text och bild. Den som har en månad på sig skulle ha fullt upp med att dra från en vingårdsrestaurang till nästa och äta och dricka.

Varje restaurang beskrivs både till miljö och mat och de små porträtten tryfferas med tips och roliga historier.

Förutom alla trevliga restaurangtips har boken kompletterats med ett kapitel med tips som är värdefulla för den som vill vinturista i Sydafrika, och gillar man mat och vin, då vill man det.

– Vi bor ju här nere för femte säsongen och saknade själva den här typen av bok, berättar Björn Wænerlund. I början var det ju så att man fick tips på restauranger från olika håll i svenskkolonin här. Oftast på papperslappar som försvann i bilen. Då föddes den här tanken. Så jag fotograferade, layoutade och producerade, medan Samira faktasamlade och skrev. Eftersom det var så lång produktionstid på de svenska förlagen så skapade vi ett eget förlag också.

– Vi ville att det skulle vara något mellanting mellan pocket och coffetable, så det blev som det blev. 

Boken går att få tag på via www.egi.se

Platter's

Den som verkligen vill gräva djupt i det sydafrikanska vinutbudet klarar sig inte utan Platter’s South African Wine Guide. Den ges ut årligen och innehåller provningsnoteringar, cirkapriser, omdömen och betyg på i stort sett vartenda vin som produceras i Sydafrika. Dessutom innehåller den vinrekommendationer till olika typer av mat, ett lexikon över vinprovartermer, hur man reser i vindistrikten som handikappad samt en lista över restauranger och hotell.

Platter’s vinguide är så komplett att ingen som tar seriöst på vin klarar sig utan den. Förmodligen finns det inte ett enda annat vindistrikt i världen som har en så uttömmande och betydelsefull guide dedicerad till sig.

Be first to comment


*