Mischas favoriter

Mischas favoriter

Mischa Billing är en fantastisk vinprovare, vilket jag som hennes man kan intyga. Hon har ett alldeles eget sätt att beskriva viner och forskar i hur man förmedlar sensationer och intryck som inte är synliga.

Här är några viner hon gillar!

Av Jan Holmström

 

Brochet Facile
Sauvignon Blanc 2013
Loire, Frankrike
Producent: Nordic Sea Winery

Systembolagsnr: 2267
Pris: 69 kr
Vitt vin
Serveringstemperatur: 12’C

Omdöme:
Bra viner på sauvignon blanc går att hitta i stora delar av Loiredalen. Det här vinet är buteljerat i Simrishamn och det har en stor fruktig friskhet som är betagande. Gäddan på flaskan får mig att längta efter gäddqueneller med en smula cajennpeppar, gärna med en god sallad till.

Torres Gran Viña Sol
Chardonnay 2011
Penedes, Spanien
Producent: Torres

Systembolagsnr: 2459
Pris: 74 kr
Vitt vin
Serveringstemperatur: 12’C
Druvor: 100 % chardonnay

Omdöme: Det här är ett lätt och behagligt aromatiskt vin med rätt mycket elegans och friska äpplen. Det andas lite av Katalonien och jag skulle gärna dricka det till en riktigt stor paella, med massor av goda skaldjur i.

Les Fumées Blanches
Sauvignon Blanc 2013
Frankrike
Producent: François Lurton

Systembolagsnr: 22139
Pris: 81 kr
Vitt vin
Serveringstemperatur: 12’C
Druvor: 100 % sauvignon blanc

Omdöme: Även om familjen Lurton har sina rötter i Bordeaux är François nyfiken på viner från alla möjliga håll. Det här är ett friskt och fatigt vin med doft av gräs, nässlor och gröna äpplen. Jag dricker det gärna till apéritif eller till en sallad med getost.

Parallèle 45 Côtes du Rhône 2011
Rhônedalen, Frankrike
Producent: Domaine Jaboulet

Systembolagsnr: 22800
Pris: 99 kr
Rött vin
Serveringstemperatur: 18’C
Druvor: Grenache och syrah

Omdöme: Just den här typen av Rhôneviner har jag väldigt svårt att få nog av. Det charmar fullkomligt omkull mig med sin smak av bär och kryddor. Dessutom går det finemang att spara några år och då får en otroligt fin mognadston. Drick till en mjäll bit kött kryddat med bara salt och peppar.

Château Bouscassé 2009
Madiran, Frankrike
Producent: Alain Brumont

Systembolagsnr: 2204
Pris: 119 kr
Rött vin
Serveringstemperatur: 18’C
Druvor: 50% tannat, 26% cabernet sauvignon och 24% cabernet franc.

Omdöme: Mörkt och stramt med plommon, söt lakrits och björnbär i smaken. Friskt och med lång eftersmak. Ett vin som tål att få några år på nacken. Smaken är både rustik och uppfriskande, mycket typiskt för tannatdruvan. Gott tillsammans med knaperstekt ankbröst serverad med varm sallad på bondbönor och tunt skurna morötter.

Biurko Tempranillo 2013
Rioja, spanien
Producent: Bodegas Biurko Gorri SAL

Systembolagsnr: 2045
Pris: 81 kr
Rött vin
Serveringstemperatur: 18’C
Druvor: 100 % tempranillo

Omdöme: Rioja har ju liksom aldrig blivit omodernt, bara hamnat lite i skymundan ett tag. Ungt, fruktigt med god smak plommon och mogna körsbär. Lång och örtigt avslut. Drick gärna till grillade kalvkotletter kryddade med salvia, citron och serverade med grovt potatismos.

Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo 2013
Abruzzo, Italien
Producent: Valle Reale

Systembolagsnr: 2355
Pris: 99 kr
Rött vin
Serveringstemperatur: 18’C
Druvor: 100 % montepulciano.

Omdöme: Leonardo Pizzoli har förvandlat en förfallen vingård i ett naturskyddsområde i vildaste Italien till ett mönstervineri, där han gör områdets kanske allra mest eleganta viner.Gott till den marinerade fläskkarrén som serveras med matig grönsallad och diverse goda såser.

Briccotondo Barbera 2012
Piemonte, Italien
Producent: Fontanfredda

Systembolagsnr: 2773
Pris: 79 kr
Rött vin
Serveringstemperatur: 16’C
Druvor: 100 % barbera

Omdöme: Briccotondo Barbera 2012 är en sommarfavorit med smak av körsbär, kaffe och örter. Här finns ett uns tanniner men framförallt finns här en fin friskhet. Jag dricker Briccotondo Barbera tillsammans med italiensk mat som pappardelle, gräddstuvade kantareller och riven parmesan.

kommentarer

Liknande inlägg