Janne tipsar

Janne tipsar

Av Jan Holmström

PoggioNero

Bra toscanare

Brunello di Montalcino brukar kallas kungen av toscanska viner. Nu lanseras Poggio Nero Brunello di Montalcino 2008, troligtvis Sveriges mest prisvärda Brunello. Vinet kostar i sammanhanget mycket blygsamma 169 kronor.
Poggio Nero Brunello di Montalcino 2008 är gjort på 100 % sangiovese grosso-druvor från vingårdar runt Poggio Nero (den svarta kullen) i Montalcino, Toscana. Vinet är fylligt, komplext  och har struktur och balans med toner av körsbär, ek, salvia och kakao.
Poggio Nero 2008 (75421) Brunello di Montalcino, Italien, 169 kr.

Setubal1911-1

103-åring till salu

Torsdagen den 4 december klockan 10.00 sålde Systembolaget ett speciellt vin genom sin weblansering. Då såldes nämligen sex buteljer av ett helt unikt vin från anrika José Maria da Fonseca – ett 103 år gammalt dessertvin: Moscatel Superior 1911! Vinet har vilat på fat sedan skörden och är nyligen tappat på halvlitersbuteljer. Uppenbarligen är det i strålande form och en helt makalös vinupplevelse!
1911 blir Roald Amundsen förste man på Sydpolen, svensken Ulrich Salchow koras till världsmästare i konståkning för tionde gången, operastjärnan Jussi Björling föds och skalden Gustaf Fröding avlider. Några glada svenskar kan känna historiens vingslag i glaset. Priset?  Jo, det låg på 3 895 kronor flaskan.

Imperial_Stout_with_Box

Öl som förr i tiden

Imperial Stout har bryggts i samma tradition som de berömda Londonbaserade ölsorterna som skeppades till de baltiska staterna i början av 1800-talet och snabbt blev det ryska hovets favoriter.
Här tillsätts humlet centennial, som ger en blommig variation av smaker och under mognadsprocessen tillsätts rosenknoppar som gör att karaktären förhöjs ytterligare. Det kraftiga ölet, bär djupa toner av mörk choklad och körsbär med en blommigt bitter eftersmak.  Passar till ostron, mustiga kötträtter och mörk choklad.
Fuller’s Old Winter Ale lanserades 7 november, har artikelnummer 11651 och kostar 59 kr.

Ansvarsfull app

”Wise Drinking” appen lanseras av dryckesföretaget Pernod Ricard över hela världen och är ett av många initiativ som tagits runt om i världen för att uppmuntra ansvarsfull konsumtion av alkohol. Tanken är att appen ska vara både lättsam och ge en insikt i ens konsumtion av alkohol. Den finns gratis på App-store.
Andra initiativ är ”Responsible Party”, ett program i samarbete med Erasmus Student Network (ESN) med målet att öka medvetenheten bland studenter i 28 europeiska länder när det gäller ansvarfullt drickande.
Under 4 år har man nått mer är 175,000 studenter under olika aktiviteter och event. Dessutom ges stöd till ”Prata om Alkohol” ett utbildningsprogram för skolungdom med övningar som stärker ungdomars självkänsla och förmåga att stå emot grupptryck, samtidigt som det informerar om riskerna med alkohol.

 

Prosecco

Säg det till toner

Italiens berömda mousserande vin Prosecco är som schlagermusik. Enkelt, rakt på sak och lätt att gilla. När Schlager Prosecco lanserades förra året blev det en oerhörd succé runt om i landet. Lagom till att årets Melodifestival går av stapeln släpps nu återigen Schlager Prosecco som en självklar del i folkfesten. Det torra och fruktiga bubblet passar utmärkt till en god sallad, skaldjur, fisk och förstås till schlagerfesten. Vinet kostar 87 kronor och finns att beställa på Systembolaget.

Vad är Sec?

Det råder ibland förvirring kring sötman i champagne. Så låt oss reda ut begreppen. De sötaste champagnerna kallas Doux, sedan följer i allt torrare ordning, Demi-sec, Sec, Extra Sec, Brut, Extra Brut och Brut Zero. Det förvirrande är att Sec betyder torr på franska, men champagnen innehåller ändå ganska mycket socker (17-35 gram socker per liter). En Champagne Doux innehåller över 50 gram socker och en Brut Zero mindre än 3 gram socker.
Anledningen till att en relativt söt champagne kallas för Sec är historisk. För länge sedan var all champagne söt, så när man gjorde en med lite mindre socker så kallades den för Sec, det vill säga torr. Sedan har smaken förändrats och champagne slutat vara ett dessertvin och blivit allt torrare, vilket gjort att man uppfunnit fler torrhetsbeskrivningar, som Brut och Ultra Brut, Extra Brut och så vidare. Men de gamla beteckningarna, Sec och Demi-Sec har blivit kvar.

kommentarer

Liknande inlägg