Italiensk renässans

Först i våra dagar har de italienska vinerna nått samma ryktbarhet som före Vesuvius utbrott.

Italien är ett vinland med urgamla traditioner, men dess moderna historia är inte längre än 30 år. Idag rankas många italienska viner bland de bästa i världen, men så såg det inte ut på 70-talet. Då var de flesta italienska viner syrliga, otrevligt sträva och oftast oxiderade, förstörda på grund av kontakt med syret i luften. Naturligtvis fanns det undantag från regeln, men de var få.

Den moderna revolutionen i de italienska vinerierna började på 80-talet då italienarna började bry sig om hygien i vinkällarna och att lagra vinet skyddat från syrets skadliga inverkan. På 90-talet utvecklades vinerna mot större fruktighet och ursprungskaraktär och idag ståtar Italien med en variationsrikedom som är mycket imponerande och som fört de italienska vinerna, framförallt de röda, till en position bland de ledande i världen.

Runt tiden för Jesu födelse var annars de mest berömda vingårdarna i den dåtida världen just italienska. De låg nära Neapel och deras namn nämndes med samma aktning som man idag nämner Latour, Montrachet, Chambertin och Romanée-Conti. Vinerna härifrån var svindyra och eftersökta.

Den 24 augusti år 79 e Kr tog deras berömdhet abrupt slut. Då exploderade nämligen Vesuvius och dränkte dem i lava, aska och pimpsten. Pompejis öde känner vi till, men få vet att dåtidens vinkarta störtade samman samtidigt. 

I förvirringen efter skalvet flyttades centrum för vintillverkning till södra Rhônedalen, som ju då var en del av det romerska imperiet.

Så även om det inte är kring Neapel som de främsta vingårdarna i Italien finns, utan kanske snarare i Piemonte, Toscana och Veneto, så har Italien – något senkommet – börjat återta sin plats i hierarkin. 

De stora vinerna från Turins Piemonte gör sig i Milano. Trots rivaliteten mellan Milano och Turin, har Milano accepterat att de spelar andrafiolen på vinscenen. Ett säkert kort är den stora producenten Fontanafredda, som framställer utmärkta viner i de flesta prisklasser. Prova gärna deras Langhe Nebbiolo, i Sverige finns den på Systembolaget för 99 kr. Det är ett mycket intensivt och smakrikt vin som passar bra till de flesta kötträtter. Varför inte ackompanjerade av italienarnas favorit: Karljohanssvampen.

Krävande droppar med doft av viol - Smarta förpackningar för vinet med design av Jakob Wagner

Packat & Klart

Smarta förpackningar för vinet. Bag-in-a boxen i en snygg väska som lätt går att bära med sig eller en bärbar vinpåse med blixtlås. Stilsäkert och praktiskt, design Jakob Wagner för Menu.

 

Italien – 10 i top

Här är en lista på de tio italienska viner jag tycker är allra mest prisvärda på Systembolaget och som är någorlunda billiga och enkla att få tag på.

Monterosso Rosso 2008 (nr 22981) Osco, 49 kr.
Ett riktigt rödtjut, men man får gott om karaktär för pengarna.

Montepulciano d’Abruzzo 2008  (nr 2337) Abruzzo, 57 kr
Mörkfruktigt och lite örtkryddigt med bra bett.

Mezzacorona Lagrein 2006 (nr 22951) Trentino, 66 kr.
Särpräglat och fruktladdat, perfekt till buffén.

Briccotondo Barbera 2008 (nr 2773) Piemonte, 75 kr
Ett superbra vin med lång, björnbärsfruktig smak.

Campolieti Ripasso 2008 (nr 6792) Veneto, 87 kr
Snällt, runt och smakrikt, perfekt till kallskuret.

Allegrini Valpolicella Superiore 2007 (nr 6010) Veneto, 99 kr.
Fantastiskt allroundvin, riktigt gott till alla kötträtter.

Langhe Nebbiolo Fontanafredda 2007 (nr 22300), Piemonte 99 kr.
Vinöst och lite krävande, med fantastiska dofter av mor-eller och violer.

Musella Valpolicella Superiore 2007 (nr 2393) Veneto, 99 kr.
Körsbärsfruktigt och riktigt gott i frukten. Håller att lagra 10 år men smakar bra nu.

Masi Campofiorin 2006 (nr 5123) Veneto, 105 kr.
Miniamarone som går att spara i åratal och blir bara godare och godare.

Brolio 2007 (nr 2705) Chianti Classico, 115 kr.
Utmärkt välgjort och elegant i den kösrbärsfruktiga stilen. Ett kap.

Be first to comment


*