Kulturella sammankomster på Högberga gård

Kulturella sammankomster på Högberga gård

I över 100 år har Högberga Gård varit en plats för sammankomster. Med otaliga historier att berätta står herrgården öppen för alla som vill njuta av konst, kultur och det goda livet.

Text Åsa Samuelsson

Foto Högberga gård

Egendomens historia är minst sagt lika häpnadsväckande som byggnaden själv och naturen som den är omgiven av. Beläget på Lidingös sydöstra udde, bjuder herrgården med sitt tron-liknande läge på en mäktig utsikt över skärgårdsöarna i farleden som leder in till huvudstaden. Det är lätt att förstå vad som en gång tilltalade Klas Fåhraeus när han 1911 bestämde sig för att bygga Högberga Gård på just den här platsen.

Kinarummet som skapades 1916 skildrar Klas Fåhraeus passion för östasiatisk konst.
Kinarummet som skapades 1916 skildrar Klas Fåhraeus passion för östasiatisk konst.

Konstmecenaten och skriftställaren Fåhraeus var en man med konstnärliga ambitioner och avsikter. Syftet med Högberga Gård var att platsen skulle fungera som mer än enbart ett hem åt honom och hans familj. Platsen var också avsedd att fungera som en utställningsplats för hans stora konstsamling och därmed verka som ett minnesmärke efter honom själv.

Vid byggandet av Högberga Gård så anlitades den framstående arkitekten Carl Westman. Med byggnader som Röhsska museet och Stockholms stadshus bakom sig ansågs han vara den man som kunde uppfylla Fåhraeus vision om ett praktfullt konsthus. När det kom till exteriören anlitades Rudolf Abelin, den välkända trädgårdsodlaren och pomologen för att skapa herrgårdens mäktiga trädgård.

Herrgårdens mäktiga trädgård erbjuder vackra miljöer och en avslappnande atmosfär.
Herrgårdens mäktiga trädgård erbjuder vackra miljöer och en avslappnande atmosfär.

Högberga Gård blev minst sagt ett beundransvärt hem med en minst lika imponerande konstsamling. Huset blev en samlingspunkt för den dåtida kultureliten med personer som Carl Larsson, August Strindberg, Karl Otto Bonnier och Ellen Kay. Men den välfärd och lyx som tidigare präglat Fåhraeus vardag skulle få ett abrupt slut. När 1920-talets lågkonjunktur slog till drabbades han i synnerhet hårt eftersom en stor omfattning av hans tillgångar var placerade i aktier. Fåhraeus stod då inför det enda valet att sälja Högberga Gård. Vid tidpunkten för detta var Fåhraeus 63 år gammal och de återstående åren av sitt liv tillbringade han tillbakadraget med sin fru i Uppsala.

Efter försäljningen ägde en exekutiv auktion rum där större delen av konstsamlingen splittrades. Dock finns flera av dessa verk att beskåda idag på Nationalmuseum. Målningen Vår av Gottfrid Kallstenius är den enda målningen från Fåhraeus samling som fortfarande hänger på Högberga Gård. Men den konstnärliga andan och dess traditioner hålls fortfarande vid liv genom regelbundna utställningar med både kända och okända konstnärer. Just nu pågår fotoutställningen Love is all around, med Kicki Fotograf som håller på fram tills sommaren.

4
Här kan du njuta av vinprovningar och även få möjlighet att tillverka ditt eget vin

Även husets interiör skildrar berättelser om egendomens historia och dess upphovsman. Fåhraeus som hyste en stor kärlek för östasiatisk konst skapade 1916 Kinarummet för att illustrera denna passion. I detta rum hänger hans asiatiska konstverk som med sina intensiva färger i rött och guld blir en färgstark del av husets berättelse. Detaljer som också vittnar om egendomens gedigna bakgrund är de karaktäristiska harlekinmönstret som återkommer såväl i logotyp som på badrumsgolv. Även dessa ursprungligen designade som ett familjesigill av Carl Westman.

När Fåhraeus tvingades sälja köptes herrgården av direktör Helge Norlander och därefter följde en rad olika ägare. Idag ägs fastigheten av Sveriges Kommuner och Landsting och sedan den 15 augusti 2013 ägs driften Högberga Gård av Johan Hjort som också är VD. Anläggningen, som öppnades upp för mötesverksamhet 1986 har alltid varit en populär plats för pampiga bröllop och ståtliga fester. Numera erbjuds också vinprovningar, weekend-, middags- och brunchpaket av varierande utbud. Genom åren har omfattande renoveringar skett och åtskilliga byggnader har tillkommit, men det som en gång var kärnan av herrgården har man lyckats bevara. 1985 minnesförklarades Högberga Gård.

Utöver den fantastiska historien kan även herrgården skryta med en egen Toscansk vinfabrik som initierades 2010. Vid första besöket i Maremma i Toscana plockades tio ton druvor av sorterna Cabernet Sauvignon och Sangiovese som sedan transporterades i en kylbil till Lidingö där vinifieringen och ekfatslagringen ägde rum.

De första 7 500 flaskorna stod klara hösten 2011 och sedan var det åter dags att bege sig ner mot Toscana för en ny skörd. Ett spännande tillskott i vinfabriken tillkom den följande hösten med druvan Merlot. Varje år i september månad handskördas drygt 10 000 kg druvor av Högberga Vinfabrik nere i Toscana.

Vinfabriken erbjuder gästerna på Högberga Gård den originella möjligheten att få tillverka sitt eget vin och att få vara med vid varje del av processen. Detta omfattar plockning av druvor nere i Italien, vinifiering, lagring på ekfat och slutligen att få tappa sitt eget vin på en flaska med en egen etikett som sedan kan hämtas ut på systembolaget. En underhållande detalj som kan komma att bli den självklara höjdpunkten på middagsbjudningen när man bjuder på sitt ”eget” vin.  Om produktionen av ett eget vin verkar vara ett alltför ambitiöst projekt så erbjuder vinfabriken flera andra alternativ för att få möjligheten att uppleva deras goda viner, allt från vinprovningar till att vara vinmakare för en dag.

Precis som med sin vintillverkning så strävar Högberga Gård också med sin matfilosofi gentemot det ”äkta”. Råvarorna ska vara ekologiska i den utsträckning det är möjligt och all mat lagas från grunden. Förutom att baka bröd tillverkar också gården marmelad samt sin egen ost, kallad Högberga Blå. I herrgårdens nyöppnade matstudio erbjuds sällskap möjligheten att laga mat med professionella kockar där matkreatören Tommy Erikssons kulinariska kunskaper vägleder.

Högberga Gård har mycket att erbjuda sina gäster. Den rika miljön och dess historia kompletteras väl av herrgårdens omfattande och generösa weekend-, konferens-, och bröllopspaket. Storstaden finns på nära håll, endast 20 minuters bilfärd från Stockholm. Men trots närheten till staden så finns här möjligheter till avskildhet. Idealiskt för den som söker snabba avbrott och pauser. Ett besök på Högberga Gård är något av en tidsresa. Men oavsett om det handlar om nutid eller dåtid så är målet detsamma. Att upplevelsen på Högberga Gård ska vara unik och minnesvärd för alla sorter av sammankomster. Oavsett typ eller storlek så är det här en plats för rekreation, inspiration och för att njuta av det goda livet.

kommentarer