Exklusivt kraftpaket

mclaren_mp412c_2-390x292

Bilen är extremt extravagant, precis som kunderna önskar sig inom den här klassen av bilar. Den bjuder på många unika detaljer som gör den alldeles egen i sin sort. Jag fick möjligheten att klämma, känna och beundra bilen på nära håll på den allra första Svenska visningen som var i Stockholm ute på Kungliga Djurgården på försommaren.

Innan presentationen var det många som höjde på ögonbrynen när bilarna lastades av från en stor trailerlastbil med engelska registreringsskyltar. Platsen var precis utanför Gröna Lunds entré där de flesta förbipasserande personer var barn som precis gått på sommarlov och som längtade efter ett äventyr på Grönan. De och föräldrarna (papporna) fullständigt tvärnitade när motorn startades på den första av McLaren bilarna som stod på rampen och som skulle få rulla på svensk mark för första gången. I högsta grad extremt vass och aggressiv med ett magnifikt ljud som lockar till sig alla beundrare och framförallt supersportbilsälskarna.

McLaren har en gedigen historik bakom sig, speciellt inom F1 och redan 1992 satte märket sitt unika signum på världskartan. Då lanserades deras modell McLaren F1 som blev oerhört eftertraktad och omskriven eftersom den satte världsrekord i att vara världens snabbaste produktionsbil då.

Nu satsar McLaren stort och har nu lanserat ett nytt bilföretag genom ett globalt nätverk av återförsäljare av exklusiva bilar som kommer att sälja företagets bilar och kunna erbjuda service på bästa sätt. Reservdelslösningen som brukar kunna vara en stor fråga och ett problem för den är typen av unika och exklusiva bilar har de löst på ett smart och generöst sätt. McLaren säljer alla reservdelar till återförsäljarna till självkostnadspris vilket gör att det varje återförsäljare alltid har de reservdelar som erfordras på plats och på så sätt kan erbjuda snabb service till kunderna.

Det är för både McLaren och återförsäljaren en rätt kostsam lösning men eftersom kundservice står högst på prioritetslistan anser man att detta lönar sig i längden genom nöjda kunder. Servicen ska alltid hålla hög klass världen över och man ska inte behöva vänta på sin bil mer än absolut nödvändigt säger den engelska chefen som vi träffade. Cirka 500 exemplar av nya modellen är redan levererade inom Europa och för oss här i norr är det Autoropa som blivit omsorgsfullt utvald som McLarens representant för hela Skandinavien. Det var inte helt otippat eftersom Autoropa har haft ett fint samarbete med dem sedan 1998. Detta gör i att de har stor erfarenhet och kunskap av McLaren eftersom de varit en auktoriserad serviceverkstad på den tidigare välkända och vassa modell McLaren F1. Från McLaren säger man att det känns roligt och väldigt tryggt att Autoropa kommer att ha hand om bilarna på den Skandinaviska marknaden med tanke på deras breda och gedigna kunskap inom området. Företaget finns både i Stockholm och i Malmö och framöver kommer det också att öppnas en helt separat McLaren-anläggning i Stockholm som kommer innehålla showroom och service. Vid presentationen var adress ännu ej riktigt klar men det har sedan i somras gått att beställa nya modellen hos Autoropa.

Först ut för McLaren Automotives här är deras nya modell MP4-12C som presenterades för första gången för tre år sedan och där försäljningen gick igång för cirka ett år sedan. Totalt ligger försäljningen på 1 500 bilar världen över. Men detta är bara början för företaget kommer framöver att presentera andra modeller men exakt vad för modeller ville de inte avslöja vid presentationen. En av de läckra detaljerna med denna bil är att den har ett kolfiberchassi, och som företaget själva säger om den, så väger den mindre än den tidigare modellen, har mera styrka och är mera bränsleeffektiv samt är exklusivare än deras rivaler. Hjärtat i bilen är en 3,8 liter V8-motor som ger fantastiska 600 hk och ett vridmoment på 600 Nm. Men bilarna som kommer att levereras senare i år är ytterligare ett strå vassare eftersom de levererar 625 hk. Det är extremt mycket kraft till en konstruktion som har en låg och bra fördelad vikt där 0-100 km/h går på bara 3,1 sekunder. Linjerna på bilen talar det vackra aerodynamiska språket och en detalj som utmärker bilen extra är dörrarna som öppnas framåt vilket ger ett unikt utseende genom så kallade ”butterfly”-dörrar. Färgalternativ på lacken tycker jag ska vara unikt på alla plan och jag måste säga att McLaren verkligen lyckats med sin egna nyans av orange som de också kallar McLaren Orange. Priset för läckerbiten ligger på 221 800 euro vilket är närmare 2 miljoner kronor.

Be first to comment


*