Panerai – universella ur

På Nobelmuseet i Gamla Stan pågår till och med januari 2010 en märkvärdig utställning. Galileo Galileis teleskop värderat till 26 miljoner kr och tillverkat 1609 visas i original tillsammans med en mängd ritningar. Anledningen till att det är möjligt är att Museo di Storias della Scineza i Florens är stängt för renovering. När det åter öppnar kommer namnet vara Museo Galileo.

Galileo som med hjälp av sitt teleskop insåg att jorden inte är universums medelpunkt, vilket för övrigt var den allmänna uppfattningen då, siktade 1610 Jupiters månar och såg att månen har kratrar. Detta var revolutionerande. Galileo fick dessvärre tillbringa sitt liv i husarrest för sin tolkning av universum. 

Florensbaserade och idag mycket framgångsrika klockmärket Panerai som värnar om vetenskap presenterar på Nobelmuseet Jupiterium. En konstruktion som visar hur jorden såg ut genom Galileos teleskop i förhållande till Jupiter, solen och månen. En märkvärdig mekanisk konstruktion som senare ska placeras på Galileomuseet i Florens.  

Panerai vårdar sitt florentinska arv och den inofficiella historien om hur lyxkonglomeratet Richmont fick upp ögonen för Officine Panerai är: 

Sylvester Stallone bar 1995, när han spelade in filmen Daylight, en klocka tillverkad av Officine Panerai. Han blev förtjust i den eftersom den var tydlig och han ser lite illa. Han beställde 300 exemplar för att ge till vänner och modellen Daylight fick smeknamnet Slytech.

Modell Luminor Submersible (47 mm) i titan, verk med tre dagars kraftreserv. - Modell Luminor 1950 GMT (44 mm) i stål, verk med tre dagars kraftreserv.

Mr Rupert, vd för Richemontgruppen fick syn på klockan och sa till Mr. Cologni, styrelseordförande i Richemont. 

- Det märket ska vi ha! 

Företaget hade ekonomiska problem och köpet gjordes upp 1997 och ordet Officine droppades. 

Firman grundades redan 1860 då Giovanni Panerai öppnade Florens första urmakarbutik på Ponte alle Grazie. Barnbarnet Guido utvidgade rörelsen till att bli officiell leverantör till italienska flottan. År 1900 flyttade firman till Piazza San Giovanni. Orologeria Svizzera, som butiken heter ligger fortfarande där och är Paneristies – Paneraisamlare – självklara resmål. På övervåningen finns utställning med mätinstrument, kompasser, specialficklampor och extrema klockor som Officina Panerai levererade till italienska marinen. 

Guidos son Guiseppe kan ta åt sig äran för konstruktionen av de berömda klockorna Radomir och Luminor.  Radomir började produceras redan 1938. 

När Guiseppe gick bort 1972 tog ingenjören Dino Zei över. Tillverkningen av klockor och instrument för marinen fortsatte men det bar utför, och i början av 1990-talet gjordes försök att nå privatkonsumenter utan större framgång.

Under de år Panerai tillhört Richemont har märket bland samlare rönt en popularitet som inom klockkretasar är fullständigt outstanding. Mr Bonati, CEO för Panerai, har förstått att behandla den då oslipade diamanten Officine Panerai och låter nu företaget genomföra en egen form av ”pay-back–to society” i och med att de stöttar Musei Gallileo långsiktligt.

Be first to comment


*