Modeinteresserad hovleverantör

Vi möter en stockholmstjej med stor del av sitt hjärta i Paris och en säker känsla för vad kvinnorna vill bära runt handlederna. Therese Moberg på Rob Engström visar oss sina shoppingställen i sin hemstad Stockholm.

På urmakarbutiken Rob Engström som ligger på Drottninggatan alldeles vid Kulturhuset i Stockholm har Vårt Nya Hem stämt träff med Therese Moberg. Från början låg butiken som då hette Bröderna Wahlqvist på Hamngatan precis där PK-huset nu ligger. 

-Det var 1832 som rörelsen startades vilket gör den till en av norra Europas äldsta butik och verkstad inom urmakeribranschen. I 28 år var namnet Bröderna Wahlquist men när Engströms köpte den byttes också namnet, berättar Therese.
Eftersom den sista ägaren Ehmke var barnlös fick Therese pappa Arne Moberg, som då var anställd i firman, möjlighet att köpa rörelsen 1983 och sedan fyra år arbetar Therese inom familjeföretaget och har tillsammans med brodern Daniel ansvar för driften.
– Pappa tar det lugnare nu – han är inte här så mycket men vi rapporterar till honom varje dag. Han har ju svårt att släppa helt men jag tror faktiskt att det är nästan en månad sedan han var inne senast.

Rob Engström Ur.

I begynnelsen tillverkades egna väggpendyler men även ur från Schweiz importerades. Att pendyler var en stor inkomstkälla för företaget under 1800-talet och tidiga 1900-talet visar fotografierna på väggarna i dagens butik. På bilderna syns en provkarta på sirligt utskurna träfodral belagda med bladguld.
Sedan länge har Rob Engström ett noggrant handplockat utbud av armbandsur. Urmakeriverkstaden upptar dock fortfarande en stor del av lokalens yta.
Hur kommer sig det där med Hovleverantör – när blev ni det?

Det är schweiziska kvalitetsur som är Rob Engströms verkliga specialitet och sortimentet består självklart av både dam och herrur. Påfallande många av de klockor som Therese köper in är oerhört kvinnliga i sitt utseende. De är som smycken man kan ta tid med. Själv bär hon inför vår promenad en klocka från Chanel närmare bestämt modell J12 i mellanstorlek tillverkad i svart ceramica med diamanter runt urtavlan.

– Det har alltid funnits med så vitt jag vet. När firman startade fanns i stort sett inga andra så hovet hade nog ingen annanstans att gå med sina klockbehov. Vi är ju självklart stolta över att vara det. Vi ligger ju nära riksdag och slottet, och Drottninggatan är ständigt trafikerad av turister vilket gör att vi har många internationella kunder.
Therese bror Daniel började arbeta i familjeföretaget för nio år sedan och det var inte självklart att det också skulle bli banan för henne själv. Paris var drömstaden och studier på Amerikanska Universitetet i fem år resulterade i en Bachelor degree i filmhistoria och sociologi.
Varför amerikanska Universitetet?

Åhléns kosmetikavdelning är bäst!

– Jag ville till Paris men var inte duktig nog på franska för att gå på franskt universitet.
Nu sexåriga italienska vinthunden Vasco hade Therese med sig i bagaget från Paris. En jämngrå, sammetslen, fransktalande skönhet på smala ben som springer omkring i butiken till många kunders nöje. Vasco reagerar inte på svenska kommandon – ska han lyssna vill han bli tilltalad på franska.

– Han ser skör ut men är väldigt tålig och går gärna långa promenader, berättar Therese som lägger mycket tid på sin hundhobby.
– Jag har alltid haft hund och med Vasco går jag till Hagaparken så ofta jag kan. Koppartälten är ett kärt utflyktsmål och parken är så vacker.

De svenska framgångsrika och internationellt erkända designermärkena Acne och Filippa K är några av Therese favoriter. Snygga basplagg från Filippa K samt jeans och klänningar från Acne är väl representerade i hennes egen garderob. Att butikerna dessutom ligger alldeles i närheten av varandra vid Norrmalms Torg gör att båda bekvämt hinns med även på en kort rast från urmakarbutiken på Drottninggatan.

Therese bor i Röda Bergen så Rörstrandsgatan är förstås också ett område som hon inte kan vara utan med alla restauranger, caféer och små butiker.
Det var filmintresset som ledde in på filmstudier i Paris och drömmen om att en dag bli regissör var målet under en tid. Studier på Kulturama i Stockholm finns också i meritlistan.

HermÃ?¨s kvalitet är något Therese uppskattar mycket och särskilt deras läderarbeten. Butiken på NK besöks ofta för att se vad som kommit in.

Stumfilmerna, det tyska impressionistiska med mycket konst är favoriterna men också övriga klassiker och särskilt de signerade Orson Welles. Konst, kultur och musik betyder mycket för Therese och auktionshusens visningar är något hon ogärna missar.
Den biograf som ligger bäst till inredningsmässigt är Grand på Sveavägen. Trots flera restaureringar finns där fortfarande ursprungsdetaljer från 1933 när den byggdes. Till exempel intarsian på dörrarna gjorda av konstnären Gunnar Thornhamn som symboliserar de fyra världsdelarna genom bilder på kända skådespelare från tiden. Joan Crawford för Amerika, Ana May Won för Asien, vår egen Greta Garbo för Europa och Josephine Baker för Afrika.

– Jag spelade klassisk musik på piano från 7 till 14 år – då började jag på Lundsberg och pianospelet lades åt sidan. Men jag har tagit upp det igen och spelar en gång i veckan och hoppas att jag ska kunna plocka upp min flygel som ligger den nedmonterad. Nu spelar jag på ett piano.
Mode ligger Therese varmt om hjärtat. Hon arbetar som marknadschef på Rob Engström och har inköpsansvar för Cartier, Chanel och Chopard.

– Skulle jag inte jobba med det jag gör så skulle jag nog vara inköpare av mode tror jag. I den här branschen har jag vuxit in. Det är roligt att arbeta med min bror – vi har helt olika uppgifter.
Jag kan inte varje fjäder i de olika urverken, är mer intresserad av marknadsförning och vi kompletterar varandra bra tycker jag.

Skönhet är alltid ett intressant ämne och den bästa kosmetikavdelningen i hela Sverige ligger bara ett stenkast från Rob Engström.
– Åhléns City i hörnet av Drottninggatan och Klarabergsgatan har ett fantastiskt sortiment, hit hinner jag även om min tid är knapp. Jag köper mineralpuder av bästa kvalitet – min hud är så känslig och jag har upptäckt att i.d. passar mig perfekt.
Åren i Paris har gett Therese smak för vintagemode och väskan på axeln är en gammal Chanel.

På Mrs H shoppar Therese loss med jämna mellanrum. Här handlar jag gärna, skor och klänningar är lätta att hitta, tycker hon. Butiken har ett underbart handplockat sortiment av kända designers. De för bland annat Herve Leger som gör fantastiska klänningar.

–När jag bodde i Paris samlade jag på mig rätt mycket vintage från modehusen. Lite Dior och lite Chanel bland annat. Har funderat på att ta kontakt med Lilla Bukowskis för att sälja en del. Kan ju inte ha allt kvar.
Hermès på NK blir vårt första modestopp.
– Jag älskar deras lädervaror, visst är det dyrt men det är sådan kvalitet och man får sin väska reparerad om det behövs, kostnaden för det är faktiskt inte alls stor. En Hermès är en investering som står dig.

På NK’s Hermèsbutik faller Therese för ett halsband till Vasco.
Nästa stopp är Acnes flagshipstore på Norrmalmstorg.

Interiör på Nathalie Schutermann.

– Jag gillar deras jeans och klänningar. Jag är mycket road av kläder och här hittar jag alltid något.
Filippa K på Biblioteksgatan är också en flitigt besökt modeadress för Therese.

– Filippa K är fantastisk på att göra bra baskläder. Hennes tröjor och koftor är oslagbara. Detta fick jag bevis på en gång utomlands. Mötte en moderoad kvinna och berättade att jag var från Stockholm. Hon svarade: îOh, Filippa K – the best for elegant base in the wardrobe!î
I passagen mellan Smålandsgatan och Birger Jarlsgatan hittar vi Mrs H.
– Detta är en butik med ett underbart handplockat sortiment av kända designers. Här handlar jag gärna – skor och klänningar är lätta att hitta i deras sortiment tycker jag – de för bland annat Herver Leger som jag tycker gör helt fantastiska klänningar.

En tur på stan kan dra ut på tiden, även om Therese är en effektiv dam kan det vara gott med något i magen. Ett besök på Riche före middagen är inte ovanligt.
– På Riche, Birger Jarlsgatan 4, tar jag gärna ett glas vin och ofta pommes frites med majonnäs. De serverar de bästa pommes frites jag vet. Jag äter sällan ute eftersom min pojkvän är väldigt intresserad av mat och matlagning så jag bor på en femstjärnig restaurang. Men Riches pommes – de äter jag gärna.

Snett över gatan från Riche ligger Agent Provocateur, Birger Jarlsgatan 9, med vackra underkläder och lite uppnosigt sortiment.
– De har en smula humor vilket jag gillar plus att deras bikinis är jätteläckra. Lite retrostil, och väldigt söta.

Lite närmare Nybroplan, på Birger Jarlsgatan 5 ligger Therese favoritbutik, Nathalie Shuterman.
– Här har jag bland annat köpt kappan jag har på mig, här finns kvalitet och internationella designikoners kläder. Det är härligt att gå runt och titta, känna och fundera över vad som skulle kunna passa.

Be first to comment


*