Milano / Stockholm

2 (1)

I våras blev hemfärden från Milanomässan ett äventyr för Vårt Nya Hem och en rad svenska formgivare och möbelproducenter. Men tidsfördrivet på bussresan hem förvandlades snabbt till ett kreativt projekt.

Vulkanutbrottet på Island satte i våras stopp för många flygresor, men inget ont som inte har något gott med sig. Bussresan från Milano till Sverige resulterade i en kreativ möbelidé som nu fått en fysisk form och döpts kort och gott till Milano/Stockholm. Resan hem arrangerades av tjejerna i formforyou; Anna Leckström, Kolbrún Leósdottir och Karin Letterblad. På bussen fanns förutom de supertrevliga chaufförerna även flera unga, lovande formgivare, folk från Källemo, Gärsnäs, Dahl Agenturer och förstås Vårt Nya Hem. Efter någon timmes resa tog en av resenärerna, Peter Ullstad, arkitekt på Codesign och lärare på KTH, initiativet till ett tidsfördriv för att få timmarna att gå, nämligen en designstafett.

– Det var en perfekt möjlighet. Här satt vi tillsammans som inlåsta, i dryga trettio timmar. Alla jobbar vi med möbler, är formintresserade, och är en del av den Svenska formens exportframgångar.

Hans brief gick ut på att designa en stol, närmare bestämt en gungstol för två. Alla var med på noterna och delade snabbt upp sig i grupper. Stafetten startade längst fram i bussen och den färdiga skissen blev klar någonstans på vägarna i Danmark.  Skisserna kommenterades sedan av de erfarna möbelproducenterna bak i bussen och några månader senare står nu en nästan färdig möbel i Källemos fabrik. Det är Gärsnäs som står för trädetaljerna. 

Hur mycket har ni ändrat sedan ursprungsritningarna?
– Allt och inget. Grundtanken om en tvåmannagungstol som är förankrad i svensk möbeltradition finns kvar. Allt annat är en produkt av mångas tankar och bidrag, berättar Peter.

Kreativiteten flödade på bussen. Peter Ullstad och Källemos Erik Lundh sitter och spånar.

Vad är tanken bakom produkten, formmässigt?
– En lång svepande rörelse som både öppnar upp och bjuder in, för att sedan dras samman och avslutas med en rörelse.

Om moder natur krånglar bör man vara kreativ. Som tur är var några av Sveriges mest kreativa hjärnor på plats i Milano och ordnade en hemresa som resulterade i spännande projekt.

Vad har ni för mål och förhoppningar med stolen?
– Den är startskottet på en stafett med nya kollektivt framtagna produkter som ska skapa en grundplåt för marknadsföring av svensk design internationellt. Till en början visar vi stolen på möbelmässan Stockholm Furniture Fair här i Stockholm den 8–12 februari.

Be first to comment


*